livios logo

Waarom 2 x 7 meer is dan 14

Je muren isoleren of na-isoleren met harde isolatieplaten? Ga voor twee lagen in plaats van één. En voor je nu denkt: ja, natuurlijk zijn twee lagen beter dan één. Je isoleert dubbel zoveel! We hebben het wel degelijk over hetzelfde aantal centimeters. Bruno Verbeke van fabrikant Recticel geeft tekst en uitleg.

isolatie muur muurisolatie Fotografie_TomLinster-3697

Een geschrankte plaatsing garandeert een betere winddichtheid.

Foto Recticel Insulation
© Fotografie Tom Linster  

muurisolatie spouwisolatie spouwmuurisolatie PUR harde isolatieplaten platen isolatie

Ook al heeft muurisolatie typisch een tand-groefkliksysteem, toch blijven de naden een zwak punt.

Foto Recticel Insulation
  

isolatie muur muurisolatie gevel

Daarom is het belangrijk dat je de naden aftapet.

Foto Unilin Insulation
  

Hét grote voordeel is een betere winddichtheid. Als je de tweede laag geschrankt plaatst, tenminste. Want op die manier vang je de naden op van de eerste laag. Waarom is dat nodig? Om elk risico op luchtlekken uit te sluiten. Want als er lucht achter je isolatie kruipt, raakt de koude toch nog aan je muren. Vergelijk het met een warme jas met een gat erin.

Theorie ≠ praktijk

"In theorie is één dikke plaat even goed als twee dunne. Want de R-waarde is precies dezelfde", vertelt Verbeke. "Maar de praktijk toont dat dat niet altijd zo is. Alles hangt af van een goede uitvoering. Bij de minste opening tussen twee platen, bestaat namelijk het risico dat er een luchtstroom tussen geraakt. En dat leidt tot isolatieverlies." Door je muren dubbel in te pakken, sluit je dat soort risico uit.

Naden zijn het zwakke punt

Isolatieplaten zijn dan wel voorzien van een tand- en groefverbinding, toch blijven de naden het zwakke punt. Een geschrankte plaatsing vangt die zwakke plek op. De naden van de buitenste laag en de hoeken aftapen, biedt nog een extra zekerheid.

"Goedkope tape? Bespaar je de moeite"

"Als je tenminste de juiste tape gebruikt", merkt Verbeke meteen op. "Op werven zie ik vaak de allergoedkoopste aluminiumtapes opduiken. Maar die hebben niet de juiste eigenschappen voor muurisolatie. Ze reageren bijvoorbeeld slecht op temperatuurschommelingen en vocht. Het resultaat: ze scheuren of komen los. Als je een foute tape gebruikt, kan je je de moeite evengoed besparen."

Duurder want...

Maar geen voordelen zonder nadelen. Deze manier van werken betekent meer werkuren. Want meer platen plaatsen, brengt extra werk mee voor je aannemer. En dat resulteert in een hogere factuur.

... hogere materiaalkosten...

Ook de materiaalkosten liggen hoger. Want de prijs van een plaat van zeven centimeter is niet simpelweg de helft van één van veertien. De prijs neemt naargelang de dikte verhoudingsgewijs beetje bij beetje af. De logica hierachter? Een van de prijsbepalers is de bekleding aan weerszijden van de plaat.

... maar vooral meer werkuren

Het zijn vooral de werkuren die een meerkost met zich meebrengen. De extra materiaalkosten zijn verwaarloosbaar. Er is ook een gulden middenweg: "Met één laag werken en de naden aftapen. Maar niets is zo goed als een geschrankte plaatsing met netjes afgeplakte naden. Mét de juiste tape", besluit Verbeke.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/32155/waarom-2-x-7-meer-is-dan-14/?utm_source=Livios&utm_medium=NewsletterThema&utm_campaign=week-45-2016_nl