livios logo
logo

Gras, een zeer groen isolatiemateriaal


  

Isoleren met gras, is dat een grap? Wellicht doet dit hier en daar wat wenkbrauwen fronsen, maar dit natuurlijke materiaal heeft wel degelijk heel wat kwaliteiten. Gras bezorgt onze woningen niet alleen een goed isolerende gebouwschil, ook het milieu en de lokale economie varen er wel bij.

In de familie van de isolatiematerialen van biologische oorsprong kenden we al houtvezels, cellulosevlokken, hennep, schapenwol en stro. Elk van deze materialen heeft op basis van zijn technische en ecologische kwaliteiten een plek veroverd op de markt. Vandaag zien we isolatie op basis van gras zijn opwachting maken. Dat is op het eerste gezicht verrassend. Waar we bij hout en stro vlot de link leggen met de bouwsector, lijkt gras namelijk veeleer voorbestemd voor de landbouw. Nochtans blijkt ook dit natuurlijke materiaal een interessant alternatief te zijn voor de isolatie van onze woningen.

Wat is het?

De Gramitherm-panelen bestaan hoofdzakelijk uit gedroogde grasvezels (70 procent). Daar worden jutevezels aan toegevoegd, afkomstig van zakken die gebruikt werden voor het vervoer van cacao- en koffiebonen. Deze vezels geven het paneel structuur, wat essentieel is om de isolatie eenvoudig te kunnen behandelen en plaatsen. Het laatste bestanddeel is 8 procent BiCo, een polyestervezel die alles bij elkaar houdt. De combinatie van deze drie vezeltypes wordt vervolgens samengeperst en thermogevormd, en tot slot versneden tot isolatiepanelen van 45 tot 240 mm dik.

De eigenschappen

De kwaliteiten van het eindproduct zijn redelijk indrukwekkend. Eerst en vooral isoleert het goed tegen de koude. De lambdawaarde van 0,040 is dan ook vergelijkbaar met deze van traditionele isolatie op basis van minerale wol. Met een thermische faseverschuiving van 11 uur (bij een dikte van 200 mm) houden de “grasmatten” ook warmte van buitenaf tegen. In tijden waarin hittegolven steeds meer de norm worden, is deze kwaliteit zeer interessant. Net als heel wat andere biologische isolatiematerialen helpt de “grasisolatie” ook de vochtigheidsgraad regelen door overtollig vocht te absorberen. Nog interessant is dat het paneel door zijn complexe structuur geluiden van buitenaf goed tegenhoudt.

Ook qua veiligheid kunnen de Gramitherm-panelen mooie troeven voorleggen: ze ontbranden niet en geven geen giftige dampen af. Verder zijn ze bestand tegen schimmels, trekken ze geen knaagdieren aan en veroorzaken ze geen allergieën. Hun verwerking is ook gemakkelijk en zorgt niet voor irritatie. Tal van testen (het Gramitherm-paneel beschikt over een Europese Technische Goedkeuring (ATG)) tonen overigens aan dat de panelen door de jaren heen hun vorm behouden en flexibel blijven (“veereffect”), wat de plaatsing vergemakkelijkt.

Tot slot kunnen de graspanelen eenvoudig gerecycleerd worden en wordt hun levensduur op meer dan vijftig jaar geschat.

Belgische productie

Het Zwitserse team dat dit product ontwikkelde, deed dat op basis van uitgebreid R&D-ervaring, maar voelde zich een stuk minder in hun sas om hun uitvinding te produceren en op de markt te brengen. Dat was wel het geval bij de ervaren Belgische zakenman Christian Roggeman. Overtuigd van de kwaliteiten van het product kocht hij het patent over en richtte hij in 2013 het bedrijf Clean Insulating Technologies SA op. In december 2019 huldigde hij in Auvelais (provincie Namen) een productiesite in met een capaciteit van 120.000 m3 panelen per jaar.

Momenteel gebeurt de productie in Wallonië met gras afkomstig uit de polders en Nederland dat niet aan dieren wordt gevoerd. 

Tekst Denis Vasilov
Foto's Gramitherm

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/gras-een-zeer-groen-isolatiemateriaal/