livios logo

Recordaantal spouwmuren gevuld in 2015

2015 was een topjaar op het gebied van het na-isoleren van spouwmuren. In totaal kregen 20.247 spouwmuren in Vlaanderen een isolatiebeurt het afgelopen jaar. Een stijging met 15 % in vergelijking met het jaar voordien. 

Spouwmuurisolatie 3 (inblazen wol)

In totaal kregen 20.247 spouwmuren in Vlaanderen een isolatiebeurt het afgelopen jaar. Een stijging met 15 % in vergelijking met het jaar voordien.

Foto Pluimers Isolatie
  

na-isolatie spouw eps ecoparels

Minister Turtelboom is tevreden met de stijging, maar blijft hameren op de nood aan renovatie. Vlaanderen kampt namelijk nog steeds met een lage renovatiegraad.

Foto Isowit BVBA
  

Doelstelling bereikt. Want minister van Energie, Annemie Turtelboom, mikte op 20.000 spouwmuurisolaties: "Een succes, dankzij het hoge rendement van deze ingreep."

Limburg boven

Sinds de invoering van een verplicht kwaliteitssysteem in 2012 trokken bijna 57.000 gezinnen de kaart van spouwmuurisolatie.

Bijna 3 op de 10 werken gebeurden in Limburg. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen gaat het telkens om 2 op de 10.

"Vlaming moet meer renoveren"

Minister Turtelboom is tevreden met de stijging, maar blijft hameren op de nood aan renovatie. Vlaanderen kampt namelijk nog steeds met een lage renovatiegraad. En die moet omhoog met het oog op een energiezuinig woningpark in 2050.

"7 % van de Vlamingen plant om zijn muren te isoleren de volgende vijf jaar. Dat zijn 175.000 woningen in totaal, of zo'n 35.000 per jaar. Er is dus zeker potentieel voor groei. Maar we moeten de Vlaming blijven overtuigen."

"Op vijf jaar terugverdiend"

En dat wil de regering doen door te hameren op het rendement van spouwmuurisolatie. "Zo'n ingreep is doorgaans op vijf jaar tijd helemaal terugverdiend."

Een voorbeeld: "Het aanbrengen van isolatie in een spouwmuur van zes centimeter van een halfopen bebouwing (165 m²) kost ongeveer 3.100 euro, min 990 euro aan premies (6 euro per m² via je netbeheerder). De besparing op de jaarlijkse factuur bedraagt 495 euro. Na twintig jaar maak je zo een nettowinst van 7.500 euro."

Bovendien heb je geen stedenbouwkundige bouwvergunning nodig en duren de werken doorgaans maar één dag. En de waarde van je woning stijgt.

Overtuigd?:

Bron: Vlaamse regering

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/na-isolatie/recordaantal-spouwmuren-gevuld-in-2015/