livios logo

Unieke gevelrenovatie: lariks als eyecatcher

Niets dat een bestaande woning zo snel een andere look geeft dan een nieuwe gevel. Voor de renovatie van hun eigen woning kozen architect Bart De Schepper en interieurarchitect Ruth Engelen voor een aparte achtergevel uit lariks. Ecologisch, prijsbewust en origineel!

Red de ruimte

badkamer

Om binnen in zijn badkamer geen kostbare centimeters te verliezen, besloot architect Bart De Schepper zijn gevel na te isoleren langs de buitenkant.


© Fotografie: Peter Verschoren  

Om in de badkamer geen kostbare ruimte te verliezen, besloot Bart zijn gevel langs buiten te isoleren. Voor de afwerking ging hij op zoek naar een duurzame en betaalbare oplossing. Die vond hij in de harde naaldhoutsoort lariks, ook wel lorkenhout genoemd. 

Ecologisch ...

"Met deze inheemse houtsoort, steunen we niet enkel de Belgische economie, maar blijft ook de ecologische afdruk beperkt", verklaart Bart zijn keuze. "De speciale compositie van de verschillende houten latten geeft een origineel resultaat en betekent minder materiaalverlies. En dankzij het nieuwe raam in de achtergevel hebben we nu ook een mooi zicht op de omgeving."

... en betaalbaar

Bart en Ruth voerden de plaatsing van de gevelafwerking zelf uit. "Zo kwamen we uit op een prijs van 65 €/m², exclusief isolatie. We hebben voor onszelf de vergelijking gemaakt met western red ceder. Daarbij kwamen we uit op 145 €/m². Uiteraard verlaagt de eenheidsprijs naarmate de oppervlakte vergroot. En onze gevel is slechts 17,60 m²."

Maximaal genieten van natuurlijk licht

De grootste troeven van dit renovatieproject? "Ongetwijfeld de lichtinval via de grote raampartijen. Het vaste raam in de achtergevel en de lange spiegel zijn uitgelijnd met elkaar", vertelt Ruth. "Zo wordt het perspectief van binnenuit verruimd en valt er nog meer licht binnen door weerkaatsing." Op zoek naar meer tips om een maximum aan daglicht binnen te halen?

Herhalen schept rust

"Ondanks de ligging in een gezellige volkse buurt, straalt de woning bovendien rust uit. Dat komt omdat we dezelfde materialen - hout - en witte kleuren telkens laten terugkomen."

Slimme oplossingen

De houten latten zijn aan de gevel opgehangen in modules. "Zo zijn ze op elk moment afneembaar. De latten zelf zitten onzichtbaar bevestigd. Zo zijn er geen storende schroefkoppen zichtbaar. Een laatste pluspunt van onze gevelafwerking is dat we er het ventilatierooster in hebben verborgen. Door de open gevelstructuur blijft dit perfect functioneren."

gevelrenovatie

De achtergevel voor de werken.


© AMI architecten  

gevelrenovatie

Het resultaat na de renovatiewerken.


© AMI architecten  

houten gevel

De speciale compositie van de houten latten geeft een origineel resultaat en een pak minder materiaalverlies.


© AMI architecten  

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/gevel/unieke-gevelrenovatie-lariks-als-eyecatcher/