livios logo

Help, er zit een lek in mijn stookolietank!

Of je jouw stookolietank nog gebruikt of niet, een lek in een ondergronds reservoir moet onmiddellijke prioriteit krijgen. Als je bodem verontreinigd geraakt, heeft dit namelijk serieuze gevolgen. Onlangs nog werd een 81-jarige vrouw uit Ardooie slachtoffer van een lek in haar tank. Zij moet nu meer dan 80.000 euro ophoesten.

oude stookolietank

Een verplichte vijfjaarlijkse controle bij ondergrondse tanks voorkomt al heel wat verrassingen. Werd je tank afgekeurd? Reservoirs met een oranje of rode merkplaat moet je onmiddellijk aanpakken.


© Getty Images  

stookolie olie lek

Wat doe je als je effectief een lek aantreft? Snel ingrijpen is de boodschap.


© Getty Images  

Geld

Slachtoffers van lekken in stookolietanks kunnen vanaf 2019 terugvallen op een nieuw solidariteitsfonds. Hierdoor betaal je nog maximaal 500 euro voor een bodemsanering.


  

Een lek: wat nu?

Vaak ligt een probleem aan het mangat of in een van de leidingen aan de basis van alle problemen. Een verplichte vijfjaarlijkse controle bij ondergrondse tanks voorkomt al heel wat verrassingen. Werd je tank afgekeurd? Reservoirs met een oranje of rode merkplaat moet je onmiddellijk aanpakken. Maar wat doe je als je effectief een lek aantreft?

Hoe grijp je in?

  • Haal er zo snel mogelijk een erkend technicus bij. Krijgt hij de tank niet hersteld, moet je je tank buiten gebruik laten stellen (zie verder);
  • Is de verontreiniging oppervlakkig? Absorberende korrels of zaagmeel kunnen het gelekte goedje opzuigen en vasthouden. Of je kan de grond afgraven en afvoeren naar een erkend centrum voor grondreiniging (een bodemsaneringsdeskundige moet je hier bijstaan);
  • Voorzie een noodtank of een alternatieve verwarmingsbron. Mogelijk kan je even geen beroep doen op je stookolieketel.

Bodem verontreinigd? Wie contacteer je voor de afhandeling?

  • Breng binnen de 14 dagen de milieudienst van je gemeente op de hoogte. Dit is verplicht om je dossier op te starten. De afhandeling van het schadegeval moet binnen de 180 dagen na melding of vaststelling van het schadegeval gebeuren.
  • Neem ook contact op met een erkend bodemsaneringsdeskundige. Hij vertelt je welke andere stappen je nog kan en moet zetten.
  • Licht je verzekering in. Bij eigen schade is dat je brandverzekeraar. Bij schade aan derden komt de familiale verzekering in beeld. Vanaf 2019 wordt een solidariteitsfonds opgericht om slachtoffers van verontreinigde bodems financieel bij te springen.

Tank buiten werking stellen: wettelijk verplicht

Kies je straks voor een andere verwarmingsbron? Komt er een nieuwe tank? Of zit je met een niet te repareren defect? Dan ben je wettelijk verplicht om je tank veilig buiten werking te stellen. Hiervoor moet je zelf de nodige procedures opstarten. De allereerste stap is je reservoir leegpompen. Daarna is het tijd om alles te reinigen, of het nu een boven- of ondergronds reservoir betreft. Contacteer hiervoor een gespecialiseerde firma.

Extra aandachtspunt bij een ondergrondse stookolietank: je mag de ongebruikte tank niet zomaar in de grond laten zitten. Als het praktisch en technisch mogelijk is, moet je deze laten verwijderen. Ongeacht of het gaat om een dertig jaar oud exemplaar of om een recent geplaatste installatie. Lukt dat niet, dan mag je in overleg met een erkend technicus je reservoir laten opvullen met zand of schuim.

Officieel bewijs

Is je stookolietank succesvol ontmanteld? Dan moet een erkend technicus een certificaat opstellen. Hieruit moet blijken dat alles volgens de regels van het vak is afgehandeld. Ook de naam en het erkenningsnummer van de technicus horen thuis op het certificaat.

Fonds voor slachtoffers van lekkende tank


Slachtoffers van lekken in stookolietanks kunnen vanaf 2019 terugvallen op een nieuw solidariteitsfonds. Hierdoor betaal je nog maximaal 500 euro voor een bodemsanering. Meer weten? Lees volgend artikel.

Daarnaast kan je je ook aanmelden voor het ‘Bodemfonds voor Stookolietanks’. Dit fonds is momenteel wel nog niet actief. Bij Informazout, kenniscentrum voor stookolie, pikken ze je schadegeval op en laten ze je dossier tijdig opstarten.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/fossiele-brandstoffen/help-er-zit-een-lek-in-mijn-stookolietank/