livios logo

Tien jaar EPB: wie scoort het best?

Wat zijn vandaag, na meer dan tien jaar EPB-regelgeving, de populairste technieken voor hernieuwbare energie in Vlaanderen? We doken in de laatste cijfers van het Vlaams Energieagentschap (VEA)*. 

Vitovolt 300 zonnepanelen

Ondanks enkele woelige jaren ten gevolge van de hele stroomcertificatenaffaire zijn zonnepanelen nog steeds de eerste keuze bij vele energiezuinige bouwers.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

ME_Buitenunit lucht lucht WP_1

Een tendens is duidelijk: hoe lager het E-peil, hoe groter de kans dat een warmtepomp geïnstalleerd is.

Foto Mitsubishi Electric Europe
  

verschillende soorten boilers

We zien dat zo’n 14 % van de nieuwe woongebouwen (met bouwaanvraag 2015) een zonneboiler integreerden.

Foto STIEBEL ELTRON
  

1. Absolute topper: PV-panelen

Net geen zes op de tien bouwheren kozen voor PV-panelen. Ondanks enkele woelige jaren ten gevolge van de hele stroomcertificatenaffaire zijn zonnepanelen nog steeds de eerste keuze bij vele energiezuinige bouwers. Bij de Vlaamse overheid willen ze nog meer inzetten op de panelen. Wist je trouwens dat je kon checken of jouw woning PV-proof is? 

Vooral in woningen met een E-peil vanaf E40 of lager scoren PV-panelen zeer goed. Wanneer de bouwheren op of onder E20 duiken, is dat bijna altijd mee te danken aan PV-panelen. Bij woningen tussen E40 en E65 valt dit cijfer al terug tot 10 %.

2. Mooie tweede: warmtepompen

Daarnaast blijkt dat bijna 20 % van de nieuwe woningen over een warmtepomp beschikt. Recente cijfers van ODE, de Organisatie Duurzame Energie, tonen aan dat Vlamingen in 2016 nog eens een kwart meer warmtepompen lieten plaatsen dan het jaar voordien. Voor nieuwbouwwoningen steeg het cijfer met maar liefst 66 %, voor bestaande woningen noteerden ze een daling van 12 %.

Een tendens is duidelijk: hoe lager het E-peil, hoe groter de kans dat een warmtepomp geïnstalleerd is. Bij woningen met E-peil E40 beschikt ongeveer de helft van de woningen over een warmtepomp. Ga je naar E30 of lager, dan is dat aandeel al 80 %. De Vlaamse overheid zet alvast extra in op de warmtepomp, aan de hand van hogere premies.

Lees ook: Haal het maximum uit je warmtepomp

3. Bronzen plak: zonneboilers

De zonneboiler vervolledigt de top drie. We zien dat zo’n 14 % van de nieuwe woongebouwen een zonneboiler integreerde. Een van de redenen kan zijn dat het plaatsen van een zonneboiler een minder uitgesproken effect heeft op je E-peil in vergelijking met PV-panelen of warmtepompen.

De perfecte combi?

Vandaag kiezen drie op de vier eigenaars van nieuwe woningen voor minstens een vorm van hernieuwbare energie. Vier jaar geleden was dat amper een op de vijf. Als we twee technieken combineren (16 % deed dit ook), dan scoort het koppel PV-panelen en warmtepomp het best.

Nog een aantal trends:

  • Sinds de algemene verplichting van een minimum aan hernieuwbare technieken in 2014 kregen pv-panelen, zonneboilers en warmtepompen een duidelijke boost.
  • Het gemiddeld behaalde E-peil voor aanvraagjaar 2015 ligt op E35 (eengezinswoningen). Dat is 54 % beter dan bij de start in 2016 (E85). We bleven bovendien elk jaar ver onder de vereiste norm.
  • Bijna 32 % van de nieuwe eengezinswoningen haalde de BEN-normen (E30 of minder)
  • 80 % van alle nieuwe woningen doorliep een luchtdichtheidsmeting

* De vermelde cijfers in dit artikel slaan - tenzij anders vermeld - terug op nieuwe eengezins- én appartementswoningen met bouwaanvraagjaar 2015.

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/tien-jaar-epb-wie-scoort-het-best/