livios logo
logo

Kachels: warmte uit de massa


  

Door hun bekleding in keramiek of speksteen kunnen massakachels warmte opslaan en die daarna langzaam weer afgeven, zelfs lang nadat het houtvuur gedoofd is. Een techniek die in sommige gevallen de centrale verwarming kan vervangen.

Een massakachel bestaat uit een haard – gestookt met hout of pellets – omgeven door een grote hoeveelheid materiaal met een hoge inertie: speksteen of keramiek in de meeste gevallen. Die hoge inertie maakt dat de bekleding van de kachel de warmte van het houtvuur opslaat en die vertraagd afgeeft aan de woning.

Het volstaat de kachel een of twee keer per dag te stoken (bijvoorbeeld 's morgens en 's avonds), afhankelijk van de weersomstandigheden. De houtblokken branden een paar uur in de kachel, waarna ze vervolgens gedurende 12 tot 24 uur onafgebroken warmte afgeeft. Deze oplossing is vooral geschikt als je de warmte van de kachel niet onmiddellijk nodig hebt.

Zuinig

Massakachels halen een rendement tussen 80 en 90 procent, wat in goed geïsoleerde woningen voldoende kan zijn om het centrale verwarmingssysteem te vervangen. Bijverwarming kan nuttig zijn in ruimtes die niet (rechtstreeks) uitgeven op de ruimte waar de kachel staat.

Plaatsing

De plaats van de kachel is dan ook veelbepalend. De ideale plek is in het midden van de woning, in een vrij grote ruimte. Een massakachel is dan ook een interessante oplossing in woningen met een mezzanine of een vide, of in een loft. Op die manier kan de warmte zich optimaal verspreiden naar andere delen van de woning.

Opgelet! Als de ruimte waar de kachel staat op het zuiden gericht is, bestaat het risico op oververhitting, aangezien je een massakachel niet snel kan stilleggen.

Nadelen

Massakachels nemen hun plaats in de ruimte in. Erg discreet zijn ze niet. Bovendien zijn ze echte zwaargewichten, van 1 tot zelfs 5 ton. De vloer moet dus stevig en stabiel genoeg zijn. Ook in aankoop zijn ze een stuk duurden dan traditionele kachels: van 5.000 euro (voor een kleine speksteenkachel van ongeveer één ton) tot 15.000 euro en meer. In gebruik zijn ze echter zeer zuinig. In een goed geïsoleerde woning volstaat ongeveer 5 kubieke meter hout voor een jaar verwarming.

Tekst Natacha Dumont Openinsbeeld © Dutry

10 dingen die je moet weten over verwarming en koeling

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/kachels-warmte-uit-de-massa/