livios logo

De borgstelling: een stok achter de deur

Het is een zorg van heel wat bouwheren: wat als de aannemer een fout maakt of een taak onvolledig uitvoert? Uit heel wat straffe bouwverhalen van familie en vrienden weet je dan dat het vaak moeilijk is om een aannemer nog over de vloer te krijgen eenmaal de facturen betaald zijn. Een borgstelling kan een stok achter de deur zijn om de aannemer tot actie aan te zetten.

Een borgstelling is wettelijk bepaald en zelfs verplicht wanneer je met een algemeen aannemer of een sleutel-op-de-deuraannemer werkt. Volgens de Wet Breyne dient de aannemer ten laatste 30 dagen na het sluiten van de overeenkomst een bewijsvoorschrift te kunnen voorleggen dat hij een borgtocht stelde ter waarde van 5% van de totale kostprijs van het bouwproject. Vraag naar dit bewijsschrift, de borg is immers jouw financieel drukmiddel om de aannemer tot actie aan te zetten. Een eerste deel van deze borg, mag pas worden vrijgegeven na de voorlopige oplevering. De laatste helft blijft staan tot na de definitieve oplevering. Wanneer de aannemer deze verplichting niet nakomt, kan je het contract ongeldig laten verklaren.

Als je de bouw verdeelt onder verschillende aannemers, is de Wet Beyne strikt genomen niet van toepassing en is het contract bepalend voor de manier van betaling. Het komt er dan op aan om contractueel een borg te bedingen of een andere zekerheid in te bouwen. Een mooi voorbeeld van een dergelijk contract vind je in de modeldocumenten die Livios in samenwerking met advocatenassociatie Monard – D’Hulst aanbiedt.

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/de-borgstelling-een-stok-achter-de-deur/?id=24499