livios logo

7 op 10 Belgen bezitten eigen woning

72,3 % van de Belgen was in 2013 eigenaar van een woning. Dat blijkt uit een enquête van Eurostat, en valt te lezen in de krant Le Soir. In 2004 lag dat cijfer amper 0,1 % lager.

Maar hoe lang nog?

sleutel

Foto Winsol
  

Status quo dus op bijna tien jaar tijd. En verschillende factoren lijken zelfs een daling aan te kondigen op termijn. Denk maar aan de strengere leenvoorwaarden bij banken als je vandaag de dag een woning wil kopen of bouwen. Wie niet genoeg eigen middelen kan inbrengen, krijgt amper nog een lening vast.

Huren wint terrein

De laatste optie blijft dus nog huren. In eerste instantie voor jongeren die hun eigen woonst moeten uitstellen.

"Maar laten we ook niet vergeten dat onze maatschappij zodanig veranderd is dat we tegenwoordig misschien niet één, maar drie keer huren tijdens ons leven", stelt econoom en voorzitter van de Waalse Hoge Huisvestingsraad, Philippe Defeyt.

"Om te beginnen wanneer we jong zijn en niet meteen een eigen stek kunnen kopen. We scheiden ook vlugger, wat vaak financiële katers met zich meebrengt. En dan is er nog de opkomst van de serviceflats. Op onze oude dag verkopen we ons huis vlugger om nog eens te gaan huren."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/kopen/koopbudget-en-verzekeringen/7-op-10-belgen-bezitten-eigen-woning/