De winter staat voor de deur. De kachel draait binnenkort weer op volle toeren. Maar met welke houtsoort haal ik nu eigenlijk het hoogste rendement? Dat is immers een vereiste voor een optimale en gezonde werking van de kachel of haard.
Het soort hout dat je gebruikt, heeft een grote invloed op de kwaliteit van de verbranding en de warmteopwekking van je kachel of haard. Hier een overzicht van welke bij ons aanwezige houtsoorten het langst en het minst lang branden.
- Appel (brandt het langst)
- Haagbeuk
- Beuk
- Peer
- Eik
- Berk
- Es
- Notenboom
- Plataan
- Esdoorn
- Els
- Wilg
- Grove den
- Populier
- Spar (brandt het minst lang)
Hard- en zachthout
Op vlak van warmteafgifte zijn er nauwelijks verschillen tussen hardhout (beuk, eik, meranti,…) en zachthout (berk, els, linde,…). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout voor de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller weg en moet je dus vaker aanvullen. Anderzijds is het ook goedkoper. Heb je een accumulerende kachel waarin je slechts enkele uren hout moet verbranden om dan een hele dag van de warmteafgifte te genieten, dan is zachthout net zo goed als hardhout. Heb je een gewone kachel, die je de hele tijd moet blijven bijvullen, dan is hardhout praktischer.
Naald- en loofhout
In een kachel kan je naald- en loofhout stoken. Voor een open haard geniet loofhout de voorkeur, uit veiligheidsoverwegingen. Naaldhout gaat bij verbranding sissen en knetteren, door de grotere ophoping van houtgassen in het hout. Bovendien kunnen sommige houtdeeltjes dan ook wegspatten waardoor ze in een open haard tot brandgevaarlijke situaties kunnen leiden. Let ook op met harsrijk naaldhout. Dit type hout veroorzaakt meer roetafzetting in de schoorsteen en geeft vonken bij verbranding. Loofhout laat vlugger houtgassen vrij, zodat er tijdens het stoken nog maar zelden houtdeeltjes knetteren en wegspatten. Voor de open haard gebruik je best loofhout dat bovendien rustig brandt, zoals beuk of hout van fruitbomen. Naaldhout brandt minder lang dan loofhout, maar ook wilg en populier branden relatief kort.
Warme of mooie verbranding
Wil je vooral een hoge stralingswarmte, dan zijn beuk, es, acacia en hout van fruitbomen absolute aanraders. Van al het hout uit onze streken, heeft haagbeuk het grootste calorisch vermogen, dus ook de grootste warmteafgiftecapaciteit. Geef je meer om het spektakel van de vlammen dan om de warmte zelf, dan moet je es of eik stoken. Die houtsoorten hebben een afwisselende, knetterende verbranding.







