Wonen

Wat is de prijs van een nieuwbouw? Wat is de prijs van een nieuwbouw?

Van plan om te bouwen? Dan wil je graag weten hoeveel een nieuwbouw momenteel kost. Wij geven je richtprijzen en vertellen wat de prijs kan beïnvloeden.

Lees meer
Alles wat je moet weten over de overname van een gemene muur Alles wat je moet weten over de overname van een gemene muur

Bij de bouw van een halfopen of gesloten woning is het vaak onvermijdelijk om de gemene muur over te nemen. Wat zijn je rechten en plichten?

Lees meer
Wanneer heb ik een omgevingsvergunning nodig? Wanneer heb ik een omgevingsvergunning nodig?

(Ver)bouwen in 2023? In principe moet je een vergunning vragen voor alle bouwwerken, maar er gelden uitzonderingen voor kleinere werken.

Lees meer

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg
Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg

Bouwen is voor de meeste mensen het grootste project in hun leven. Zeker op financieel gebied. Toch kan je hier en daar flink besparen door slimme keuzes...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt

Wat hebben een kelder en een zwembad gemeen? Dat ze allebei perfect waterdicht zijn. In theorie. Want in de praktijk krijgen veel gemetselde kelders af te...

Lees meer
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat

De houtskeletbouw woning beschikt over 4 slaapkamers, 2 badkamers en een zolderkamer. De kwalitatieve woning voldoet aan de laatste energie- en...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken
 • Wat is de prijs van een nieuwbouw? Wat is de prijs van een nieuwbouw?

  Van plan om te bouwen? Dan wil je graag weten hoeveel een nieuwbouw momenteel kost. Wij geven je richtprijzen en vertellen wat de prijs kan beïnvloeden.

  Lees meer
 • Welke impact heeft fiscale hervorming? Embuild betreurt verhoging btw van 6% naar 9% voor renovaties Welke impact heeft fiscale hervorming? Embuild betreurt verhoging btw van 6% naar 9% voor renovaties

  In de fiscale plannen van minister Van Peteghem (CD&V) is er sprake van een verhoging van 6% naar 9% btw voor renovaties en sloop en heropbouw.

  Lees meer
 • Pronostiek: wordt bouwen nóg duurder in 2023? Pronostiek: wordt bouwen nóg duurder in 2023?

  Een woning (ver)bouwen werd vorig jaar al 10% duurder dan voorheen. Wat zal het dit jaar geven? 341 bouwbedrijven delen hun verwachtingen voor 2023.

  Lees meer
 • Wordt een woning kopen in Vlaanderen onbetaalbaar? Wordt een woning kopen in Vlaanderen onbetaalbaar?

  Is het tegenwoordig nog wel betaalbaar om een woning in Vlaanderen aan te schaffen? Er zijn hoge kosten mee gemoeid en de rente heeft de 3% overschreden.

  Lees meer

Regelgeving

Bekijk alles
 • Steeds vaker klachten over verkeerde EPC-waarde: waar loopt het mis? Steeds vaker klachten over verkeerde EPC-waarde: waar loopt het mis?

  Wat zijn de meest voorkomende fouten, kan je zulke fouten voorkomen en waarheen met een klacht over de EPC-waarde? Wij geven antwoord op deze vragen.

  Lees meer
 • Alles wat je moet weten over de overname van een gemene muur Alles wat je moet weten over de overname van een gemene muur

  Bij de bouw van een halfopen of gesloten woning is het vaak onvermijdelijk om de gemene muur over te nemen. Wat zijn je rechten en plichten?

  Lees meer
 • Je woning verkopen? Deze 10 documenten heb je nodig Je woning verkopen? Deze 10 documenten heb je nodig

  Wil je je woning verkopen, dan moet je heel wat info verzamelen voor de kopers. We lijsten de 10 noodzakelijke documenten voor je op.

  Lees meer
 • Hoge rente doet ons langer lenen: afbetalen op 25 jaar de nieuwe norm? Hoge rente doet ons langer lenen: afbetalen op 25 jaar de nieuwe norm?

  Door de hoge rente kiezen steeds meer mensen voor een lening op 25 jaar. Maar is langer lenen de juiste beslissing?

  Lees meer

Bouwpartners

Bekijk alles
 • Onze woonexpert tipt haar 7 favorieten van Batibouw 2023 Onze woonexpert tipt haar 7 favorieten van Batibouw 2023

  Op 14 maart opende Batibouw 2023 haar deuren. Zes dagen lang was Brussels Expo dé plek voor woon- en bouwinspiratie. Onze woonexpert tipt haar 7 favorieten.

  Lees meer
 • Laat je inspireren op Batibouw 2023 Laat je inspireren op Batibouw 2023

  Zes dagen lang, zes zones vol (ver)bouw- en wooninspiratie. Dat is Batibouw 2023. Van 14 tot en met 19 maart opent Batibouw opnieuw haar deuren.

  Lees meer
 • Hoe vind je de juiste bouwfirma: enkele bouwers getuigen Hoe vind je de juiste bouwfirma: enkele bouwers getuigen

  Hoe hou je tussen tientallen kanshebbers dat ene bedrijf over? Wij vroegen het aan enkele bouwers die voor dezelfde keuze stonden.

  Lees meer
 • Bouwen en verbouwen in 2023: 5 experts blikken vooruit Bouwen en verbouwen in 2023: 5 experts blikken vooruit

  Hoe staat de bouwsector ervoor in 2023? Vijf experts blikken vooruit en onthullen wat dit jaar nog in petto heeft voor bouwers en verbouwers.

  Lees meer
 • 3 ontwerpen voor de tuin van Bart en Sofie 3 ontwerpen voor de tuin van Bart en Sofie

  Bart en Sofie willen meer ruimtegevoel in hun tuin. Drie architecten maken ieder hun ontwerp met bijhorend kostenplaatje. Laat je inspireren!

  Lees meer
 • Energiezuinig of comfortabel wonen? Dit verkiezen Belgen Energiezuinig of comfortabel wonen? Dit verkiezen Belgen

  Wat verkies jij? Een energiezuinige woning die niet zo mooi is of eentje waarbij esthetiek bovenaan staat? Onderzoeksbureau iVOX voerde een onderzoek uit.

  Lees meer
 • De 5 voordelen van een sleutel-op-de-deurwoning De 5 voordelen van een sleutel-op-de-deurwoning

  Steeds meer kandidaat-bouwers kiezen voor een sleutel-op-de-deur woning. Wij zetten de vijf belangrijkste voordelen op een rij!

  Lees meer
 • Waarop letten bij het kopen van bouwgrond? Waarop letten bij het kopen van bouwgrond?

  Bij je zoektocht naar een bouwgrond moet je met heel wat aandachtspunten rekening houden. Wij zetten je op de goede weg.

  Lees meer
 • Renovatiewijzer: plan voor een succesvolle verbouwing Renovatiewijzer: plan voor een succesvolle verbouwing

  Steeds meer mensen kiezen voor renovatie in plaats van nieuwbouw. Maar hoe begin je eraan? We gidsen je in vier stappen.

  Lees meer
 • Welke renovatiewerken kan je zelf en welke laat je het best aan een prof over? Welke renovatiewerken kan je zelf en welke laat je het best aan een prof over?

  Je bespaart heel wat door bepaalde werken zelf uit te voeren. Maar waar waag je je het best helemaal niet aan zonder professionele expertise?

  Lees meer
 • Renoveren als een pro? Vermijd deze 4 fouten Renoveren als een pro? Vermijd deze 4 fouten

  Een energetische (of grondige) renovatie correct aanpakken? Dan kan je maar beter deze 4 fouten vermijden.

  Lees meer
 • Binnenkort verplicht renoveren na aankoop woning? Met deze ingrepen bespaar je de meeste energie Binnenkort verplicht renoveren na aankoop woning? Met deze ingrepen bespaar je de meeste energie

  Met welke ingrepen kan je de meeste energie besparen? En hoeveel zal dat kosten?

  Lees meer

Inspiratie

Bekijk alles
 • Gespot: de musthaves van maart Gespot: de musthaves van maart

  Ontdek de musthaves: een platdakbedekking, een energiezuinige ventilatie, een recyclerende douche, een ecologische waterverzachter en een design dampkap.

  Lees meer
 • 3 ontwerpen voor de nieuwe leefkeuken van Karina 3 ontwerpen voor de nieuwe leefkeuken van Karina

  1 ruimte, 3 ontwerpen. Bewoonster Karina geeft drie interieur- en keukendesigners carte blanche voor haar nieuwe leefkeuken. Welk keukenontwerp kies jij?

  Lees meer
 • Renoveren met focus op een gezond binnenklimaat Renoveren met focus op een gezond binnenklimaat

  Ontwerpster en architect Anouk Taeymans renoveerde een rijwoning tot een oase van licht. Een gezond binnenklimaat en goede ventilatie stonden centraal.

  Lees meer
 • Binnenkijken: Van donker zeefdrukatelier naar zonnige loft met patio’s Binnenkijken: Van donker zeefdrukatelier naar zonnige loft met patio’s

  Eigenlijk zocht Philippe een pand voor zijn architectenbureau. Maar toen hij dit zeefdrukatelier zag in Ledeberg besloot hij er zijn woning van te maken.

  Lees meer

Anders wonen

Bekijk alles
 • Alles wat je moet weten over een tiny house Alles wat je moet weten over een tiny house

  Wil je compacter, duurzamer wonen? Of denk je aan een tuinkantoor of zorgwoning? Dan is een tiny house de oplossing. 10 vragen over een tiny house!

  Lees meer
 • Jente en Bonita wonen in een zelfvoorzienend tiny house van 16 m² Jente en Bonita wonen in een zelfvoorzienend tiny house van 16 m²

  16 vierkante meter. Zo ‘groot’ is het zelfgebouwde tiny house waar Jente (33) samen met haar partner Bonita (44) en baby August woont.

  Lees meer
 • Gerdine is aan laatste afwerking toe: “Sta zelf versteld van de ruimte in mijn tiny house” Gerdine is aan laatste afwerking toe: “Sta zelf versteld van de ruimte in mijn tiny house”

  In augustus 2020 begon Gerdine Vermeer met de bouw van haar tiny house. Nu is ze aan de laatste details toe. Tijd om eens binnen te kijken in het huisje!

  Lees meer
 • Is modulair bouwen de toekomst? Dit zijn de voordelen en zoveel kost het Is modulair bouwen de toekomst? Dit zijn de voordelen en zoveel kost het

  In vergelijking met een standaard (nieuw)bouwproject is de bouwtijd korter en kan je de woning laten meegroeien naargelang je gezinssituatie evolueert.

  Lees meer