Technieken

Elektriciteit

Bekijk alles
 • Overweeg je een thuisbatterij? Dit moet je eerst weten Overweeg je een thuisbatterij? Dit moet je eerst weten

  Een thuisbatterij om de overtollige productie van je zonnepanelen in op te slaan? Specialist Dirk Coenen weet wanneer dit interessant is.

  Lees meer
 • DILEMMA: "Het capaciteitstarief is ingevoerd en ik heb nog geen digitale meter. Laat ik hem vroeger plaatsen of niet?" DILEMMA: "Het capaciteitstarief is ingevoerd en ik heb nog geen digitale meter. Laat ik hem vroeger plaatsen of niet?"

  Ben je beter af met een digitale meter, nu het capaciteitstarief er is? We vroegen het aan Koen Vanthournout, onderzoeker bij VITO/EnergyVille.

  Lees meer
 • Een laadpaal installeren bij je thuis? 5 vragen en antwoorden Een laadpaal installeren bij je thuis? 5 vragen en antwoorden

  Wie elektrisch rijdt, moet zijn wagen laden. Moet je dan een laadpaal installeren bij je thuis? Wat komt daar bij kijken? En wat kost het?

  Lees meer
 • Wat doen nu het capaciteitstarief er is? Met onze 6 challenges ben je helemaal mee! Wat doen nu het capaciteitstarief er is? Met onze 6 challenges ben je helemaal mee!

  Het capaciteitstarief is er! Met deze zes challenges word je helemaal capaciteitsproof en ga je bewuster om met de grootverbruikers in huis.

  Lees meer

Hernieuwbare energie

Bekijk alles
 • Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je weten volgens experts Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je weten volgens experts

  Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en hoge energieprijzen weten we al. Maar waarop moet je letten bij de installatie?

  Lees meer
 • Wat is de levensduur van je zonnepanelen en omvormer? En moet je ze vervangen? Wat is de levensduur van je zonnepanelen en omvormer? En moet je ze vervangen?

  Wat is de levensduur van een installatie? Hoelang blijven de omvormer en andere elementen dienstdoen? Livios vroeg het aan specialist Alex Polfliet.

  Lees meer
 • Taks op CO2 maakt tanken en verwarmen duurder Taks op CO2 maakt tanken en verwarmen duurder

  De Europese Commissie wil dat we meebetalen voor de CO2 die we uitstoten. Vanaf 2027 zal tanken en verwarmen daardoor waarschijnlijk duurder worden.

  Lees meer
 • Plafond voor gasprijzen vanaf midden februari 2023 Plafond voor gasprijzen vanaf midden februari 2023

  Na maandenlang onderhandelen hebben de Europese ministers een plafond vastgelegd voor gasprijzen. Zo zou er eindelijk een rem komen op de gasprijzen.

  Lees meer

Sanitair

Bekijk alles
 • Hoe snel heb je een waterontharder terugverdiend? En wat zijn de voordelen? Hoe snel heb je een waterontharder terugverdiend? En wat zijn de voordelen?

  Kalkaanslag in je leidingen, koffiezetapparaat, wasmachine of vaatwasser kosten een flinke duit. Maar waarom is kalk zo schadelijk? En hoe verhinder je het?

  Lees meer
 • Goedkoper en duurzamer warm water produceren? De opties en hun prijskaartje Goedkoper en duurzamer warm water produceren? De opties en hun prijskaartje

  Ons warmwaterverbruik is een grote energiepost. Nochtans bestaan er energiezuinige oplossingen om warm water aan te maken.

  Lees meer
 • Temperatuur van je cv-ketel verlagen om te besparen? Let op voor de risico’s Temperatuur van je cv-ketel verlagen om te besparen? Let op voor de risico’s

  Je kunt de temperatuur van je cv-ketel verlagen om je energieverbruik te verlagen en zo te besparen. Maar volgens experts is dat niet zonder risico's.

  Lees meer
 • Neem letterlijk een regendouche Neem letterlijk een regendouche

  Regenwater kan je gebruiken voor een aantal huishoudelijke taken, maar om te douchen is het nog niet toegestaan. Toch kan het. Maar loont het de moeite?

  Lees meer

Smarthome

Bekijk alles
 • Combinatie van bedieningspaneel, deurbel en slot maakt je voordeur veiliger Combinatie van bedieningspaneel, deurbel en slot maakt je voordeur veiliger

  Verisure biedt een complete oplossing aan om jouw voordeur beter te beveiligen tegen inbraak: een bedieningspaneel, slimme deurbel en slim slot.

  Lees meer
 • Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis

  Ondanks het belang van een correct onderhoud weet 30% niet welke voorschriften ze het best naleven. Met deze tips hou je het veilig.

  Lees meer
 • 5 manieren om energie te besparen met een smarthomesysteem 5 manieren om energie te besparen met een smarthomesysteem

  Domotica is veel meer dan een handvol leuke technische snufjes. Ontdek vijf manieren waarop je met slimme technieken energie bespaart.

  Lees meer
 • Draadloos alarmsysteem installeren Draadloos alarmsysteem installeren

  Met een draadloos alarmsysteem kan je je huis van boven tot onder beveiligen. In de handel vind je verschillende kits.

  Lees meer

Ventilatie

Bekijk alles
 • 5 tips voor een gezonde woning in de winter 5 tips voor een gezonde woning in de winter

  Gezonde lucht in je woning is het hele jaar door een belangrijk aandachtspunt. Alleen is dat in de winter moeilijker dan in de rest van het jaar.

  Lees meer
 • Ramen open om te verluchten in de winter: een goed idee? Ramen open om te verluchten in de winter: een goed idee?

  Hoe verlucht je in de winter je woning zonder kostbare warmte te verliezen? We vroegen tips aan energie- en ventilatiespecialist Luc Dedeyne.

  Lees meer
 • Intensieve nachtventilatie: je huis gratis koelen Intensieve nachtventilatie: je huis gratis koelen

  Loopt de temperatuur in huis serieus op? Dan kan je het ook zonder technische snufjes aangenaam houden.

  Lees meer
 • Welk ventilatiesysteem moet ik kiezen? Welk ventilatiesysteem moet ik kiezen?

  Kies je voor een ventilatiesysteem A, C of D? Er zijn heel wat criteria die je keuze kunnen beïnvloeden. Een overzicht.

  Lees meer

Verwarming en koeling

Bekijk alles
 • Is verwarming op waterstof de toekomst? En kan het aardgas vervangen? Is verwarming op waterstof de toekomst? En kan het aardgas vervangen?

  Is waterstof het aardgas van de toekomst? We vroegen het aan energie-expert Pieter Vingerhoets van VITO/EnergyVille.

  Lees meer
 • Je woning verwarmen met airco? Dit is het effect op je woongenot en energieverbruik Je woning verwarmen met airco? Dit is het effect op je woongenot en energieverbruik

  Kan je in elke woning verwarmen met een airco? En is dit te combineren met zonnepanelen? We vroegen het aan energie-expert Stijn Verbeke.

  Lees meer
 • Wat doen nu de prijs van gas daalt? Energiespecialist adviseert Wat doen nu de prijs van gas daalt? Energiespecialist adviseert

  De prijs voor aardgas daalt verder. Ben je nu beter af met een vast of een variabel contract? We vroegen het aan energiespecialist Kristof De Paepe.

  Lees meer
 • Energiecheque voor wie zijn woning verwarmt met een pelletkachel Energiecheque voor wie zijn woning verwarmt met een pelletkachel

  Verwarm je je woning met een pelletkachel? Dan kan je vanaf 1 februari een energiecheque van 250 euro aanvragen.

  Lees meer