Welke spoelbak kies jij? Ontdek de voor- en nadelen van elk materiaal

Voor de keukenspoelbak bestaan er verschillende materialen, met elk hun voor- en nadelen. Hier vind je een overzicht.

Roestvrij staal

De meeste spoelbakken bestaan uit inox of roestvrij staal. Je kan kiezen tussen verschillende uitvoeringen: zijdemat geborsteld, glanzend of met een gestructureerd oppervlak. Inox en roestvrij staal zijn degelijk en sterk, maar niet krasvrij. Let dus op met schurende reinigingsproducten. Binnen het aanbod aan roestvrije stalen spoelbakken heb je grote prijs- en kwaliteitsverschillen. Opteer bij voorkeur voor een gerenommeerd merk.

Keramiek

Keramische spoelbakken zijn te krijgen in talrijke kleuren. Dankzij de keiharde laag glazuur zijn ze vrij krasbestendig en bestand tegen huishoudelijke producten of kokend water. Ze zijn wel gevoelig voor beschadigingen.

Geëmailleerd plaatstaal

Het grote voordeel van spoelbakken in geëmailleerd plaatstaal is het grote kleurengamma. Een belangrijk nadeel is dat ze net als keramische exemplaren niet goed bestand zijn tegen de impact van harde en zware voorwerpen. Daardoor kunnen er stukjes afbreken van de glazuurlaag.

Kunststof

Spoelbakken in kunststof zijn populair door hun relatief lage prijs en onderhoudsvriendelijkheid.Geregeld grondig poetsen dringt zich op, anders kan de kalk in het water zich afzetten op de spoelbak en op termijn tot verkleuring leiden. Hou er rekening mee dat niet alle spoelbakken in kunststof bestand zijn tegen felle kleurstoffen. Informeer bij de verkoper naar de kwaliteit van de kunststof en vraag eventueel garanties.

Acryl

Spoelbakken uit acryl bestaan in een breed kleurengamma. Ze zijn niet goed bestand tegen krassen en kleurstoffen. Dat geldt vooral voor spoelbakken met een ruw oppervlak. Let ook op met reinigingsproducten.

Volkunststof

Dit materiaal lijkt op marmer en is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Qua prijs situeert het zich boven graniet. Volkunststof biedt enorm veel afwerkingsmogelijkheden en sluit perfect aan bij het werkblad. Doordat het naadloos is, is het heel hygiënisch. Volkunststof is niet zo goed bestand tegen extreem hoge temperaturen. Let dus op met hete potten en pannen.

Andere materialen

Verder worden er ook materialen gebruikt die we al besproken hebben bij het werkblad, onder andere natuursteen (graniet, arduin…).

Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Bespaar tijd! Laat je contacteren door een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je spoelbak als blikvanger? Creëer in 3 stappen je unieke match met Mythos Masterpiece
Je spoelbak als blikvanger? Creëer in 3 stappen je unieke match met Mythos Masterpiece

Op zoek naar een spoelbak met net dat tikkeltje extra? Met de nieuwe Mythos Masterpiece-collectie combineert Franke kwaliteit met schoonheid. Dankzij een...

Lees meer
Een keuken kopen: de weg van A tot Z
Een keuken kopen: de weg van A tot Z

Het kopen van een nieuwe keuken is een spannende en uitdagende onderneming. Van het plannen en ontwerpen tot het vinden van de juiste materialen en...

Lees meer
Dovy is de enige keukenfabrikant in België waar je je graniet zelf kan kiezen
Dovy is de enige keukenfabrikant in België waar je je graniet zelf kan kiezen

De natuursteenafdeling bij Dovy was te klein geworden om zoveel natuurstenen platen te stapelen en ze in diezelfde ruimte te bewerken. Naast de fabriek in...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken