Een veranda bouwen: van de soorten materialen tot de prijs

Je wil een veranda bouwen, maar weet niet precies waar je allemaal op moet letten? Welke materialen kan je gebruiken? Hoe kan je je veranda verwarmen? Moet je een vergunning aanvragen? En op welke prijs moet je rekenen? Om je op weg te helpen, geven we een antwoord op een aantal belangrijke vragen.

Aanbouw of veranda?

Wil je een extra leefruimte of meer daglicht in huis? Dan breid je meestal je woning aan de achter- of zijkant uit. Daarbij heb je keuze uit een klassieke veranda of een aanbouw in metselwerk, staal- of houtbouw. Wat is nu precies het verschil? Een aanbouw wordt meestal in dezelfde stijl als de woning opgetrokken en wordt een volwaardige leefruimte die bij je woning hoort. Een veranda daarentegen bestaat voor zo’n 90% uit glas en is vaak een ruimte waar je tijd doorbrengt als de zon schijnt.

Welk materiaal voor je veranda?

Het materiaal dat je kiest voor je veranda zal grotendeels afhangen van de stijl van je woning maar ook van het ontwerp en de functie van je veranda. Voor de profielen komt het meestal neer op een keuze tussen hout, aluminium en pvc. Zie je graag een strak en modern design? Dan zit je goed met aluminium. Deze profielen zijn slank en bovendien erg onderhoudsvriendelijk. Pvc oogt wat rustieker. Wie graag een meer klassieke look wil, kiest beter voor houten profielen. Die geven je veranda meteen een karakteristieke toets en stralen veel warmte uit.

Voor het dak wordt meestal gekozen voor een lichtdoorlatend materiaal zoals glas of polycarbonaat. Wanneer je een dak uit glas kiest, gebruik je hiervoor best zonwerend glas om te voorkomen dat je veranda in de zomer een sauna wordt. Geef je eerder de voorkeur aan polycarbonaat? Hou er dan rekening mee dat je de platen regelmatig moet onderhouden en je best wel wat lawaai zal horen wanneer het regent.

Aangezien het grootste deel van je veranda uit glas bestaat, is het ook belangrijk dat je de juiste beglazing kiest. Let hierbij vooral op een lage zonnefactor en een goede isolatiewaarde. Vermijd zeker deze veelgemaakte fouten bij het ontwerp van je veranda.

Hoe je veranda isoleren?

Je veranda isoleren heeft niet alleen betrekking op het glas maar op het hele plaatje. Ook de profielen, muren en vloer moeten correct en voldoende geïsoleerd zijn. Wie bijvoorbeeld zijn verandavloer onvoldoende isoleert, zal opwarming in de zomer en warmteverlies in de winter moeilijker kunnen tegengaan. Bovendien vormen de muren vaak een koudebrug die op langere termijn vochtproblemen kan veroorzaken. Een goede aansluiting en vochtkering zijn dan ook belangrijk.

Moet je een veranda ventileren?

Net als in andere ruimtes in huis moet je ook je veranda voldoende ventileren om een goede luchtkwaliteit te garanderen. Zeker in koudere periodes kan het vochtpercentage oplopen en condenseert de warme lucht in de woning snel tegen de beglazing, de profielen en de vloer. Met vochtproblemen en eventueel schimmelgroei als gevolg.

Hoe je veranda verwarmen?

Is je veranda niet enkel een ruimte waar je tijd doorbrengt als de zon schijnt, maar een echte leefruimte? Investeer dan ook in extra comfort zoals verwarming, want de zon in de winter is nooit sterk genoeg om je veranda te verwarmen. Daarvoor heb je drie opties: je kan je bestaande cv-installatie uitbreiden, een pelletkachel plaatsen of een lucht-luchtwarmtepomp installeren. Met die laatste kan je naast verwarmen ook koelen.

Hoe hou je de warmte uit je veranda?

Veranda’s bestaan voornamelijk  uit glas, waardoor de temperatuur op warme dagen al snel kan oplopen. Daarom is de juiste beglazing zeer belangrijk. Je kiest best voor beglazing met een goede isolatiewaarde en een lage zonnefactor. Denk ook aan buitenzonwering. In een veranda zonder zonwering haal je bij een buitentemperatuur van 20°C al snel een binnentemperatuur van 40°C tot 50°C. Met buitenzonwering houd je tot 90% van de warmte tegen.

Wat kost een veranda?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van een veranda: de materialen, de grootte, de afwerking, het type beglazing, eventuele dakvensters, screens… Bij een verandabouwer kan je terecht voor een offerte op maat. Reken voor een klassieke veranda toch minstens op 1.500 euro/m², exclusief btw maar inclusief plaatsing. Een echte leefveranda kost meestal wat meer. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. 

Heb je een vergunning nodig voor een veranda?

Per woning mag je maximaal 40 m² bijbouwen. Heb je nog geen bijgebouwen in je tuin én is de oppervlakte van de veranda kleiner dan 40 m² en de hoogte lager dan 4 m? Dan moet je waarschijnlijk geen omgevingsvergunning aanvragen, maar heb je wel een meldingsplicht. Is je veranda groter dan 40 m² of heeft hij een nokhoogte van meer dan 4 m? Dan heb je wel een vergunning nodig. Check altijd op voorhand bij je gemeente of en hoeveel je nog mag bijbouwen en of je een vergunning moet aanvragen of enkel een meldingsplicht hebt.

Heb je een architect nodig?

Bestaat je veranda uit minstens 75% glas en is ze kleiner dan 40 m², dan hoef je geen architect in te schakelen. Komen er stabiliteitswerken aan te pas - bijvoorbeeld als je een muur wil uitbreken -, dan moet je wel beroep doen op een architect. Ga ook zeker na of je veranda EPB-plichtig is. In dat geval moet je voldoen aan de verplichtingen op het vlak van  ventilatie, isolatie, …

Heb je aan alles gedacht? Overloop nog even deze checklist om helemaal zeker te zijn. 

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Met deze buitenoplossingen maak je van je terras een extra woonkamer
Met deze buitenoplossingen maak je van je terras een extra woonkamer

In de zomer wordt je terras een extra leefruimte waar je gezellig buiten kan eten of lekker kan luieren in de zon. Wil je niet alleen in de zomer, maar ook ...

Lees meer
Een Reynaers-veranda: een waaier aan mogelijkheden
Een Reynaers-veranda: een waaier aan mogelijkheden

Veranda’s zijn de perfecte verlenging van je leefruimte. Ze brengen licht en lucht wanneer je die het meeste nodig hebt. De veranda’s van Reynaers zijn zo...

Lees meer
Maak je dromen waar met een gepersonaliseerde Aliplast-veranda op jouw maat
Maak je dromen waar met een gepersonaliseerde Aliplast-veranda op jouw maat

Een Aliplast-veranda biedt je een nieuwe wereld van plezier en comfort en vrijheid. In elke situatie geven wij je de zekerheid dat je gekozen hebt voor...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken