Met welke oven kook jij het best?

Er bestaan verschillende soorten ovens waarmee je de lekkerste gerechten op tafel tovert. Ook een microgolfoven kan handig zijn.

Gasovens

Gasovens zijn zowel in aankoop als in verbruik goedkoper dan elektrische ovens. Wel zijn ze moeilijk te installeren, vergen ze veel onderhoud en zijn ze niet altijd zonder gevaar. We onderscheiden twee systemen:

Twee systemen: natuurlijke en mechanische convectie

Beide ovens hebben boven- en onderaan een verwarmingselement. Samen veroorzaken ze een natuurlijke luchtcirculatie. In ovens met mechanische circulatie wordt deze natuurlijke convectie nog versterkt door een ventilator in de achterwand. Voordelen:

 • Vluggere opwarming: geen voorverwarming meer nodig,
 • kortere bereidingstijden,
 • en een betere warmteverdeling waardoor je tegelijkertijd op verschillende niveaus kan koken.

Elektrische ovens

In vergelijking met een gasoven is een elektrische oven gemakkelijker te regelen en op lagere temperaturen instelbaar. Naast de ovens met natuurlijke convectie, die een verwarmingselement aan de boven- en onderkant hebben, zijn er ook hetelucht- en stoomovens.

Heteluchtovens (convectie-ovens of ovens met gepulseerde lucht)

In een heteluchtoven stuurt een ventilator lucht langs alle zijden van de oven.

 • De bereiding gaat veel sneller.
 • Het vlees gaart gelijkmatig en bruint egaal aan de buitenkant.
 • Omdat het effect van warme lucht in beweging veel groter is, mag je lagere temperaturen instellen dan bij traditionele ovens.
 • Voorverwarmen is niet nodig.

Multifunctionele ovens

 • Beschikken over een onderwarmte (goed voor taartbodems), een bovenwarmte (ideaal voor gegratineerde gerechten), een grill (eventueel ook een turbogrill) en een luchtcirculatiesysteem (ideaal voor knapperig gebraad).
 • Al deze warmtebronnen kan je apart of gelijktijdig inschakelen. Als een multifunctieoven ook is uitgerust met een geïntegreerde microgolfoven, spreken we van een polyfunctieoven.

Stoomovens

In een stoomoven wordt tijdens de bereiding stoom toegevoegd. Dat resulteert in een gelijkmatige en snelle opwarming waarbij de smaak, de celstructuur en de vorm van het voedsel beter bewaard blijven dan bij een bereiding in een traditionele oven.

Voordelen:

 • Dankzij de vochtige hitte droogt voedsel niet uit. Vis zal niet uit elkaar vallen, vlees blijft mals en groenten behouden hun vitaminen, voedingswaarde, kleur en smaak.
 • Omdat er geen smaakoverdracht plaatsvindt, kan je gelijktijdig verschillende bakniveaus gebruiken. Je moet ook minder of geen vet gebruiken.
 • In stoomovens kan je voedsel ‘regenereren’, een techniek die koks in grootkeukens van zorginstellingen dikwijls toepassen. Hierbij warmt de stoom bereid voedsel weer op en lijkt het alsof het vers bereid is.

Combi-stoomovens

Sommige gerechten (bv. brood en banket) kan je niet bereiden met een stoomoven. Als dat een probleem is, kan je kiezen voor de combistoomoven. Die combineert de stoomfunctie met hete lucht.

Stoomovens kunnen werken met hoge of met lage druk.

 • In hogedrukstoomovens wekt een stoomreservoir in de oven de stoom op. Deze ovens zijn merkelijk sneller maar ook duurder, en bewaren de voedingsstoffen minder goed dan een lagedrukstoomoven. Hogedrukstoomovens bestaan (nog) niet in combi-uitvoering.
 • Lagedrukstoomovens hebben een waterreservoir of worden aangesloten op de waterleiding. Er zijn ook modellen waarbij een externe boiler de stoom creëert en vervolgens injecteert in de oven. Deze ovens zijn duurder, maar garanderen een constante stoomkwaliteit en een betere menging van stoom en warme lucht.

Zelfreinigende ovens

Wie een broertje dood heeft aan huishoudelijke klussen in de keuken, kan kiezen voor een zelfreinigende oven. Er zijn verschillende types.

 • Bij pyrolyseovens zet je zelf de pyrolyse in werking. De temperatuur loopt op tot meer dan 500 °C en alle voedselresten en spatten worden verbrand. Nadien blijft enkel een laagje stof over dat je gemakkelijk kan verwijderen. Een efficiënt maar duur systeem (aankoop en verbruik). Bovendien kan het reinigingsproces geurhinder veroorzaken.
 • Een alternatief is de oven met een katalysator die de ovenlucht tijdens het koken zuivert. De katalysator verwijdert vet- en geurstoffen en voorkomt dat de oven vuil wordt, waardoor er bijna geen extra reiniging nodig is. Deze ovens zijn bovendien uitgerust met een speciaal soort email dat zich dankzij zijn extreme gladheid eenvoudig laat reinigen met een vochtige doek.

De plaats van je oven

Heb je veel plaats in de keuken? Neem dan een oven apart van de kookplaten en laat die op handhoogte opstellen. Zo kan je gemakkelijker gerechten in en uit de oven schuiven en het bakproces in de gaten houden. Plaats de oven niet te hoog (max. 1,20 m), anders kan je je armen verbranden.

Microgolfovens

In een microgolfoven warmen microgolven het voedsel op door de moleculen in het gerecht in beweging te brengen.

Mogelijkheden

Microgolfovens worden vooral gebruikt om voedsel snel op te warmen of snel te ontdooien. je kan ze ook gebruiken om nieuwe maaltijden te bereiden. Een microgolfoven verbruikt minder dan een kookplaat of oven. je hebt ook minder en gemakkelijkere afwas dan bij oven of kookplaat (er kleeft niets aan, gerechten kunnen rechtstreeks in bord opgewarmd worden).

Draaiend of vast plateau?

Voor een gelijkmatige opwarming moeten de microgolven evenredig verdeeld zijn over het totale gerecht. Daarom zijn sommige microgolfovens voorzien van een plateau dat ronddraait als de oven ingeschakeld is. Bij andere apparaten draait niet het plateau met het voedsel op rond, maar wel de antenne die de microgolven uitzendt. Welk systeem het beste is, valt moeilijk te zeggen. Met een ronddraaiend plateau ben je er in ieder geval zeker van dat de warmte overal gelijkmatig verdeeld is. Maar een draaiend platform beperkt de afmetingen van de schotel die je erin zet. Er zijn ook microgolfovens die beide systemen combineren.

Vermogen en inhoud

Bij de aankoop van een microgolfoven, moet je rekening houden met het vermogen, de inhoud en de afmetingen. Het vermogen varieert tussen 300 en circa 1.000 W. Hoe groter het is, hoe sneller het voedsel opwarmt. Voor een gemiddeld gezin moet je op minimaal 800 W rekenen. De inhoud wordt uitgedrukt in liter en schommelt tussen circa 10 en 50 l. De meeste types zitten tussen 20 en 35 l; vooral combi-ovens hebben een nog grotere inhoud. De maten mag je zeker niet verwaarlozen. Belangrijk voor jonge koppels is bijvoorbeeld een voldoende hoge microgolfoven, zodat zij de zuigfles voor de baby rechtop kunnen plaatsen.

Lees ook: Tussen deze soorten kookplaten kan je kiezen

Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Bespaar tijd! Laat je contacteren door een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Keukentoestellen: hoe bespaar je energie in je keuken? 
  Keukentoestellen: hoe bespaar je energie in je keuken? 

  Energiebronnen zijn niet onuitputtelijk en worden steeds schaarser. Daarom is het belangrijk dat we zuinig omspringen met energie. Dat we de manier van...

  Lees meer
 • De nieuwe kranen uit de Tulum-collectie van Philippe Starck
  De nieuwe kranen uit de Tulum-collectie van Philippe Starck

  Tulum van Philippe Starck verenigt puurheid en elegantie. Door ronde en vierkante elementen te combineren, passen de kranen bij organisch gevormd en...

  Lees meer
 • Meer hygiëne en minder waterverbruik? De keukenkraan Atlas Neo Sensor zorgt voor extra gebruiksgemak
  Meer hygiëne en minder waterverbruik? De keukenkraan Atlas Neo Sensor zorgt voor extra gebruiksgemak

  Hygiëne is extra belangrijk in je keuken. Daarom pakt Franke uit met de nieuwe sensorkraan Atlas Neo Sensor. Deze kraan is niet alleen hygiënisch, maar...

  Lees meer
 • Koken: Aardgas is de ideale warmtebron in de keuken
  Koken: Aardgas is de ideale warmtebron in de keuken

  Zowel chefs als amateurkoks zijn het erover eens: aardgas is de perfecte warmtebron in de keuken. Koken op aardgas is nauwkeurig te regelen, veilig en...

  Lees meer