Waarop moet je letten als je een diepvriezer koopt? Niet alleen de plaats waar je het toestel zet, maar ook het volume, de vorm en het energielabel spelen een rol. Wij geven je enkele tips.
Keuken, berging of kelder?
Een diepvriezer in de keuken is handig, maar heeft ook zijn nadelen. Hij neemt veel plaats in en verbruikt meer als hij in een verwarmd lokaal staat. Een temperatuur van -24°C is noodzakelijk om in te vriezen. Een diepvriezer moet daarom altijd vier sterren hebben. Een apparaat met drie sterren is enkel geschikt om diepgevroren producten te bewaren.
Energielabel
Diepvriezers verbruiken vandaag veel minder energie dan vroeger. Als je een oud toestel vervangt door een nieuw, verdien je de meerprijs op relatief korte tijd terug. Hou wel het energielabel in de gaten. Handig zijn toestellen die uitgerust zijn met een temperatuur- of deuralarm. Zo vermijd je energieverlies.
Volume
Voor de inhoud mag je uitgaan van 40 en 80 l per persoon, afhankelijk van het feit of je veel of weinig verse eetwaren invriest. Om de inhoud van twee diepvriezers te kunnen vergelijken, moet je nagaan of de opgegeven inhoud met of zonder korven geldt. Een no-frost-diepvriezer verbruikt op het eerste gezicht meer energie, maar zal het aangegeven verbruik nooit overstijgen. Andere diepvriezers doen dat wel als er zich ijs vastzet op de kast.
Temperatuurregeling
De temperatuurregeling in de diepvriezer gebeurt thermostatisch. Bij een halfautomatische regeling moet je de invriestemperatuur met een aparte schakelaar instellen. Volautomatische toestellen schakelen vanzelf de koudste stand in zodra verse eetwaren opgeslagen zijn. Gestandaardiseerde kleuren geven de verschillende standen weer: oranje voor de invriesstand, groen voor de bewaarstand en rood voor een te hoge temperatuur.
Vorm
Diepvriezers heb je in twee verschillende vormen: koffermodellen met een deur aan de bovenkant, en kastmodellen met een deur aan de voorkant. In een kastmodel kan je alles overzichtelijker schikken. In een koffermodel (of diepvrieskist) kan je veel meer kwijt. Bovendien zijn diepvrieskisten energiezuiniger.
Ontdooien en invriezen
Check voor de aankoop hoe je het toestel moet ontdooien, want bij het ene toestel is dat veel gemakkelijker dan bij het andere. Nog interessanter is een diepvriezer met een no-frostsysteem die je niet moet ontdooien. Een extra voordeel van deze modellen is dat er geen rijmaanslag op de producten komt en je dus beter ziet wat je uit de diepvriezer haalt.
Als je etenswaren invriest, mag je niet te nonchalant te werk gaan. Vries nooit meer in dan het invriesvermogen voorschrijft. Dit vermogen geeft weer hoeveel kilo voedingswaren je in één keer (24 uur) mag invriezen. Zet 24 uur voor je een grote hoeveelheid invriest de diepvriezer op de laagste temperatuur. Scheid waar mogelijk ingevroren en in te vriezen producten.
Energiezuinige tips
- Er zijn toestellen met een spaarprogramma dat je kan instellen als de diepvriezer halfleeg is.
- Stofzuig minstens één keer per jaar de condensbuisjes achteraan in de diepvriezer, als je een vrijstaand apparaat hebt.
- Om energieverlies te vermijden, moet je de deur goed sluiten. De rubberen dichting moet zuiver blijven en tijdig vervangen worden. Je kan testen of de deur goed sluit door een blad papier te steken tussen de gesloten deur en de kast. Als je het papier er niet kan uittrekken, is het in orde.
- Probeer de deuren zo weinig mogelijk te laten openstaan en ontdooi geregeld de diepvriezer.
- Plaats de diepvriezer op een koele plaats en rangschik de inhoud zo dat je snel vindt wat je zoekt. Zo moet de deur of het deksel niet onnodig lang open blijven.
Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Bespaar tijd! Laat je contacteren door een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.