Toevoerleidingen: materialen

Eens de aansluiting in orde is, zijn de toevoerleidingen in je huis aan de beurt. De meeste toevoerleidingen bestaan uit kunststof of koper of zijn gegalvaniseerd. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Wat zijn de aandachtspunten?

1. Kunststofbuizen

Er zijn twee soorten kunststofbuizen: volkunststof- en meerlagenbuizen met aluminium. Beide zijn in polyethyleen of vernet polyethyleen. Meerlagenbuizen kan je gebruiken voor verschillende toepassingen (sanitair, verwarming, perslucht, stookolie, gas, …), volkunststofbuizen niet. Meerlagenbuizen zijn ook geschikt voor op- en inbouw, kunststofbuizen alleen voor in de chape ingewerkte leidingen.

  • Volkunststofbuizen: afhankelijk van aantal lagen waaruit de buis is opgebouwd, onderscheiden we types mono (1 laag), trio (3 lagen) en penta (5 lagen).
  • Meerlagenbuizen: bestaan altijd uit 5 lagen: binnen- en buitenlaag uit polyethyleen, middenlaag uit aluminium en twee lijmlagen.

Buis-in-buistype

Rode en blauwe volkunststofbuizen van het buis-in-buistype bieden verschillende voordelen:

  • Je kan ze met kunststofschaar makkelijk versnijden en met schroefkoppelingen eenvoudig verbinden met collectoren of tappunten.
  • Ongevoelig voor kalkaanslag en corrosie.
  • Bij beschadiging kan je dankzij buis-in-buis systeem de binnenste buis uittrekken en vervangen.
  • Buizen mogen niet te lang zijn en traject mag niet te veel bochten bevatten.

Enkele tips

  • Gebruik altijd buizen en koppelingen van hetzelfde merk en dezelfde leverancier.
  • Het interessantst zijn koppelingen en aansluitingen in verschillende soorten kunststof binnen eenzelfde systeem.
  • Gebruik de buizen voor sanitair water en centrale verwarming niet door elkaar. Om de drinkwaterkwaliteit te waarborgen, zijn buizen voor sanitair water speciaal behandeld (hebben grotere wanddikte en zijn in tegenstelling tot cv-buizen niet zuurstofdicht).

2. Koperen en gegalvaniseerde buizen

Hard- en zachtkoperen en gegalvaniseerde buizen zijn goedkoper en vormvaster dan buizen uit kunststof. Ze zijn gevoeliger voor corrosie en vereisen meer vakmanschap bij plaatsing. Hardkoperen en gegalvaniseerde buizen zijn geschikt voor zogenaamde ringinstallatie waarbij de buis alle tappunten in het gebouw passeert. Zachtkoperen buizen worden gebruikt in een installatie met collectoren.

  • Gegalvaniseerde buizen: goedkoopst, maar moeilijk in te bouwen. Worden aan muur bevestigd met beugels en aan elkaar gelast. Vergt nodige gereedschap en vakmanschap. Voor verbindingen moeten schroefdraden getrokken worden.
  • Hardkoperen buizen: worden aan elkaar gesoldeerd of geperst of met schroefkoppelingen aan elkaar bevestigd.
  • Zachtkoperen buizen: makkelijker te plooien. Wil je ze inwerken in de muur, bescherm ze dan met anticorrosieband tenzij dat al in fabriek is gebeurd.

Keurmerken

Koop bij voorkeur buizen en koppelingen met keurmerk. Er zijn verschillende mogelijkheden: de Duitse DVGW-certificering, het ATG-keurmerk (technische goedkeuring) en het BENOR-keurmerk voor buizen. Er is een Europese norm op komst die de nationale normen zal vervangen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lekken herstellen zonder breekwerk
Lekken herstellen zonder breekwerk

Lekken kosten handenvol geld. De watermeter die blijft lopen, het drukverlies in de installatie, vocht en schimmels in de muren… In het ergste geval komt...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken