Welk type kelder kies jij: gemetseld, gewapend beton of prefab?

Als je beslist om een kelder te bouwen, is de volgende vraag voor welk type je kiest. Je hebt drie opties: een gemetselde kelder, een kelder in gewapend beton of een prefab beton kelder. Waar moet je rekening mee houden als je je keuze maakt?

1. Gemetselde kelders

Kalkzandsteenblokken of holle betonblokken

Een kelder uit kalkzandsteenblokken of holle betonblokken optrekken, is niet al te moeilijk om zelf uit te voeren. Het voordeel is dat het metselwerk en het cementeren niet duur is.

De nadelen? Het vergt veel werk en kosten om je kelder waterdicht te maken. Deze soort kelder is minder geschikt bij een hoge grondwaterstand. Een drainage langs de buitenzijde is ook aan te bevelen. Waterdichtingen langs de binnenzijde van de kelder zijn af te raden aangezien de muur al verzadigd is van water. Laat dit uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Koolteren aan de buitenzijde is steeds nodig.

Metselwerk in volle steen

Met een speciale waterdichte cementering aan de buitenzijde is deze uitvoering goed voor de waterdichtheid. Bij vakkundige uitvoering door een aannemer kan de waterdichtheid worden verzekerd. Koolteren aan de buitenzijde is steeds nodig.

De nadelen? Het zijn zwaardere blokken die lastiger te verwerken zijn. Volle steen is ook niet goedkoop en een waterdichte cementering is noodzakelijk.

2. Kelders in gewapend beton

Op basis van speciale bekistingssystemen worden de kelders uitgevoerd met gewapend beton dat ter plaatste wordt gestort. Het resultaat? Waterdichte, gladde én sterke wanden. Het is een snelle en duurzame oplossing voor terreinen met een minder goede ondergrond en bij aanwezigheid van grondwater. Kelders in gewapend beton hoeven niet gekoolteerd te worden.

De nadelen? Je kan het niet zelf uitvoeren. Een kelder in gewapend beton vereist een flinke dosis vakmanschap. Doe dus een beroep op een bedrijf dat de nodige referenties en kwaliteitsgaranties kan voorleggen. Bovendien is het geen goedkope methode voor een kleine kelder: hoe groter de kelder, hoe gunstiger de prijs per vierkante meter. 

Je hebt twee verschillende types van gewapend beton: traditioneel gewapend beton (met wapeningsijzers) of staalvezelbeton (op basis van staalvezels die aan beton worden toegevoegd. Qua prijs-kwaliteit zijn ze elkaar waard. Staalvezel is duurder in aankoop, maar die meerprijs verdien je terug doordat er minder arbeidsuren nodig zijn. 

3. Prefab betonkelders

Een prefabkelder is een constructie waarbij de wanden en vloer één geheel vormen. Zo'n kelder wordt kant-en-klaar geleverd met behulp van een kraan en kan tegelijk de fundering van je woning zijn. Het is een snelle methode met een goede prijs-kwaliteitverhouding en ideaal voor wie geen grote kelder wil.

Prefabkelder zijn verkrijgbaar tot een volume van ongeveer 20 m³, want ze moeten transporteerbaar blijven. Kies je voor dit type kelder? Vraag dan ook een garantieattest van de waterdichtheid op.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt

Wat hebben een kelder en een zwembad gemeen? Dat ze allebei perfect waterdicht zijn. In theorie. Want in de praktijk krijgen veel gemetselde kelders af te...

Lees meer
Betonnen prefab werkputten en smeerkelders
Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

Een niche product binnen het gamma dat eerder uitzonderlijk wordt toegepast bij private woningbouw. Hoewel we binnen dit segment reeds mooie dingen hebben...

Lees meer
3 manieren om je kelder waterdicht te maken
3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Het is natuurlijk beter als je kelderdichting kan uitvoeren aan de buitenkant van je huis. Maar vaak is dat niet of bijna niet mogelijk zonder heel grote...

Lees meer
Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!
Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

Beton verenigt in één materiaal de meest uiteenlopende eigenschappen. Dat is op zich reeds een belangrijke troef om duurzaam te bouwen. Beton heeft een...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken