Metalen daken

Je kan je dak ook bedekken met metaal. Bij deze daken onderscheiden we vier soorten materialen: dakpanplaten, zinken, koperen en aluminium daken.

1. Dakpanplaten

Een dak met dakpanplaten is opgebouwd uit metalen panelen ter grootte van meerdere dakpannen. Het is een manier om een pannendak te imiteren. Je hebt keuze uit panelen ter breedte van een pan en platen van ongeveer 1 m breed. Ze zijn in aluminium (duurder, lichter en roestvrij) en staal (roestwerende behandeling, boorgaten kunnen nefast zijn) verkrijgbaar. Er zijn ook platen die in de fabriek al voorzien zijn van een isolatielaag.

Dakpanplaten bieden enkele voordelen: je kan ze snel plaatsen, je hoeft je oude dakbedekking niet te verwijderen, je hebt een minder zware dakconstructie nodig en de montage kan onafhankelijk van het weer gebeuren. Opgelet: het uitzicht lijkt op dat van een pannendak, maar het blijft een imitatieproduct. Bij felle regen of hagel kan het dak ook voor enige lawaaihinder zorgen.

2. Zink

Zink is een sterk en duurzaam materiaal. Het laat zich makkelijk plooien, profileren en solderen en kan een gebouw perfect omhullen. Zinken daken zijn bijna onderhoudsvrij en hebben een lange levensduur dankzij de patineerlaag die zich na verloop van tijd op het zink vormt. Ook geprepatineerd zink dat voorzien is van een dergelijke beschermlaag is verkrijgbaar. Er zijn zelfs ruitvormige leien van geprepatineerd zink op de markt die je met speciale bevestigingsclips plaatst.

Een zinken dak is vrij duur, door onder andere de onderstructuur. De prijs is vergelijkbaar met die van de betere dakpannen en natuurleien. Zink is eveneens populair voor het bekleden van gevels.

Alle dakvormen zijn mogelijk en zink kan zowel op een geventileerde als een niet-geventileerde dakopbouw. Voor deze laatste gebruik je zink met een beschermcoating aan de onderzijde. Voor toepassing op een zinken dak bestaan er specifieke isolatiematerialen. Tegenwoordig bestaan er ook zinken leien: ze hebben hetzelfde uitzicht, maar zijn iets groter. Ze zijn iets lichter dan pannen en leien. De plaatsing laat je het best over aan ervaren dakdekkers.

3. Koper

Koper is een duurzaam materiaal dat je kan gebruiken voor gebogen of andere daken. Het materiaal oxideert aan de oppervlakte, wat resulteert in de typisch groene koperkleur. Deze dunne oxidatielaag (patina) stabiliseert zich, waardoor koper tientallen jaren zonder onderhoud kan overleven. Bovendien zet koper nauwelijks uit en is het sterk. Dat maakt dat mechanische krachten er weinig invloed op hebben.

Een koperen dak is niet goedkoop en absoluut niet weggelegd voor doe-het-zelvers. Je kan dit materiaal gebruiken voor het dak en de afwerking aan de randen waardoor je één uniform geheel krijgt dat niet door lood- en andere slabben ontsierd wordt.

4. Aluminium

Aluminium wordt al meerdere decennia gebruikt voor grote projecten, maar wordt nu ook toegepast voor de woningbouw. Het materiaal wordt op maat gemaakt en zonder doorboringen aan elkaar bevestigd met een zogenaamde felsmachine.

Je kan aluminium zowel voor nieuwbouw als renovatie van platte, hellende en gebogen daken gebruiken. Het kan ook als gevelbekleding dienen. De verregaande architectonische mogelijkheden en lange levensduur zijn belangrijke troeven. Een zogenaamde platteerlaag die bestaat uit een legering van zink en aluminium zorgt voor extra bescherming.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan

Is je dak aan vernieuwing toe? Ben je bovendien op zoek naar een duurzame en esthetische oplossing? Dan hebben we goed nieuws! Dankzij de vier BMI Monier...

Lees meer
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'

Het zijn absolute eyecatchers en hebben een geweldig geluidsisolerend vermogen: de nieuwe akoestiekpanelen 'Acoustic Sence' van MEISTER geven de moderne...

Lees meer
Van energielabel F naar A in 5 stappen
Van energielabel F naar A in 5 stappen

De huidige energiecrisis en aanhoudende klimaatveranderingen resulteren in opgelegde maatregelen om energieverslindende gebouwen onder handen te nemen....

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken