Een parketvloer is een natuurproduct. Daarom is het belangrijk dat je de vloer regelmatig onderwerpt aan een degelijke onderhoudsbeurt. Wat dat precies inhoudt, hangt af van de afwerking van de vloer. Hierbij heb je de keuze tussen boenen, vernissen en oliën.
Af en toe polijsten
Een geboende vloer ziet er natuurlijker uit en wordt zelfs mooier met de jaren in tegenstelling tot een geplastificeerde vloer. Toch moet je het onderhoud van een geboende parketvloer niet overschatten. Regelmatig schoonmaken met een stofzuiger of statische doek en af en toe het parket polijsten met een huishoudelijke boenmachine volstaan.
Nieuwe boenlaag
Wanneer er wat te veel vlekken op de vloer gekomen zijn en hij niet meer zo fris oogt, kan je de boenlaag afschuren met staalwol en terpentijn alvorens er een nieuwe boenlaag op te plaatsen. Denk eraan dat je je parket ook niet te vaak mag boenen en dat je de boenwas er niet te dik mag opsmeren. Anders loop je het risico dat je er stof, voetstappen of strepen in gaat zien.
Slijtvaster
Afgezien van het feit dat een geplastificeerde of geverniste vloer na verloop van tijd opnieuw geschuurd moet worden, is een geplastificeerde vloer onderhoudsvriendelijker dan een geboende vloer. Plastificeerproducten zijn te vergelijken met vernis. Ze zijn echter elastischer en minder onderhevig aan slijtage.
Producten
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen producten op basis van waterlak en op basis van polyurethaan. De eerste soort is slijtvaster en milieuvriendelijker, de tweede mooier. Na ongeveer 10 jaar is de geplastificeerde vloer toe aan een degelijk onderhoud en een nieuwe laag. Nadat je de vorige laag volledig afgeschuurd hebt, breng je er een laag poriënvuller op aan. Vervolgens ga je nog lichtjes met een schuurpapier over het parket en uiteindelijk breng je er nog enkele plastificeerlagen op aan.
Natuurlijk uitzicht
Het voordeel van geolied parket is dat het hout zijn natuurlijk uitzicht behoudt en relatief makkelijk in onderhoud is. Regelmatig stofzuigen volstaat en ongeveer een keer per jaar mag je de vloer opdweilen met een speciale voedende zeep. Na verloop van tijd, afhankelijk van de gebruiksintensiteit, moet de vloer opnieuw geolied worden. Normaal gezien is het niet nodig om de vloer opnieuw te schuren voor het oliën. Tenzij je te lang wacht. Als er water op het geolied parket komt, kan je dat verwijderen met de aangepaste onderhoudszeep. Een groot voordeel van geolied parket is dat het plaatselijke herstellingen beter toelaat dan een gevernist parket.
Combinatie
In het verlengde van de combinatie van olie en zeep bestaan er nu ook producten die de twee combineren: zepen waarin ook belangrijke bestanddelen uit de parketoliën in verwerkt werden. Voordeel hiervan is dat je het parket niet eerst moet ontvetten voor je het opnieuw gaat oliën, dat je steeds hetzelfde product kan gebruiken en dat de olie tot diep in het hout doordringt. Deze zeepsoort is enkel aangewezen bij heel stabiele parketsoorten.
Schuren
Als je gebruikmaakt van schuurmachines, spring daar dan voorzichtig mee om. Anders kan je je parket ernstige schade toebrengen. Als het om kleine krassen gaat, kan je die uitschuren en er nadien een laagje vernis of boenwas over plaatsen. Zo ziet geen mens er nog iets van. Grotere beschadigingen zijn iets moeilijker te verhelpen. Hiervoor moet je een stukje uit het parket zagen en vervangen. Dat laat je echter beter over aan een specialist.