Hoe je zonnepanelen opstellen?

Fotovoltaïsche systemen leveren energie door zonlicht om te zetten in elektriciteit. Zelfs op een bewolkte dag, zij het natuurlijk in mindere mate. Een goede opstelling is essentieel!

Wat is de juiste oriëntatie?

Naast de kwaliteit van je PV-installatie, moet je rekening houden met drie succesbepalende factoren: schaduw, de hellingshoek en de oriëntatie.

1. Schaduw

Vermijd beschaduwing van de panelen. Denk aan de schaduw van toekomstige gebouwen, (groeiende) bomen, schoorstenen. Verwacht je schaduw op het hele dakgedeelte waar je je zonnepanelen wil plaatsen? Dan ga je best op zoek naar alternatieven.

2. Hellingshoek

Idealiter is je dak perfect op het zuiden gericht met een helling van 15 tot 35 graden. De ideale positie van de panelen zelf is een hoek van 36°. Is dat niet het geval? Geen zorgen. De meeste zonnepanelen hebben ook bij een minder gunstige ligging een prima rendement. Zo is een oriëntatie op het oosten of westen ook perfect mogelijk.

3. Oriëntatie

Voor een optimaal gebruik zijn de panelen naar het zuiden gericht. Verschillende experten raden zelfs aan om je zonnepanelen net op het oosten en het westen te richten. Zo vang je jouw verbruikspieken 's ochtends en 's avonds - wanneer je thuis bent - beter op. Zuidgerichte panelen daarentegen halen hun piek rond de middag.

Op of in je dak?

Opbouwpanelen zijn het meest gangbaar, maar je kan ze ook in je dak integreren. Deze panelen volgen de lijnen van je dak en zijn zo bijna onzichtbaar. Ook voor opbouwpanelen bestaan er oplossingen voor wie het graag ‘clean’ ziet. Zo kan je het frame in dezelfde kleur kiezen als die van de zonnecellen, zodat alles mooi als een geheel oogt.

Daarnaast zijn er ook dakpannen of leien beschikbaar met geïntegreerde zonnecellen. Hier staat natuurlijk wel een meerprijs tegenover, maar naast een mooier uitzicht bieden ze ook het voordeel dat je het volledige dakoppervlak kan benutten. Ook rondom dakvensters en dakkappellen.

Vergunning nodig?

In Vlaanderen is het plaatsen van zonnepanelen in de meeste situaties vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning:

  • Op een plat dak is geen vergunning nodig als de installatie niet hoger dan 1 meter boven de dakrand komt.
  • Op een hellend dak mag je zonnepanelen plaatsen als ze geïntegreerd worden in het hellend dakvlak: op de dakbedekking of ter vervanging ervan.

Let op: de plaatsing mag niet strijdig zijn met de voorschriften van een bijzonder plan van aanpak (BPA), gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of verkavelingsvergunning. Vraag dus altijd eerst advies bij je gemeente!

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heb je geen vergunning nodig als de panelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg of als ze in het dakvlak zijn ingewerkt of evenwijdig aan dit vlak op het dak zijn bevestigd, zonder daarbij meer dan 30 cm uit te springen of de grenzen van het dak te overschrijden. Als je gebouw geklasseerd is, heb je altijd een bouwvergunning nodig.

In Wallonië heb je ook geen bouwvergunning nodig, als je de panelen op je dak plaatst en dat ze niet uitsteken over de dakrand. 

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan

Is je dak aan vernieuwing toe? Ben je bovendien op zoek naar een duurzame en esthetische oplossing? Dan hebben we goed nieuws! Dankzij de vier BMI Monier...

Lees meer
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken