Met een kamerthermostaat in de woonkamer en thermostatische kranen in andere kamers kan je de temperatuur van je centrale verwarming regelen.
Kamerthermostaat
De kamerthermostaat verwittigt de ketel als het in huis te warm of te koud is. Bij een te lage temperatuur doet hij de ketel opstarten, bij een te hoge temperatuur doet hij hem even rusten. De meeste thermostaten zijn uitgerust met een tijdsfunctie waarmee je een nacht- en dagtemperatuur kan programmeren.
Scenario's instellen
Een computerthermostaat is een geavanceerde variant hierop met meer programmeermogelijkheden. Zo kan je voor elke weekdag een ander temperatuurscenario opstellen en kan je bij langdurige afwezigheid de thermostaat zo programmeren dat de verwarming aan springt op de dag dat je terugkomt.
Waar?
De kamerthermostaat plaats je meestal in de woonkamer. Hij mag niet beïnvloed worden door directe koude of door koude of warme luchtstromen. Hang hem dus niet tegen een zonrijke muur, naast een buitenmuur of buitendeur of in de directe omgeving van een radiator of kachel.
Enkele tips
- Ga voor een combinatie van een kamerthermostaat die de brander bestuurt en thermostatische kranen die de verwarming per kamer sturen zodat de radiator uitvalt als deze een bepaalde temperatuur bereikt heeft.
- Zuinigste types: klokthermostaten die rechtstreeks de brander besturen. In principe enkel mogelijk met lagetemperatuurketels of condensatieketels. Eveneens interessant zijn kamerthermostaten uitgerust met een buitenvoeler die de temperatuur van de ketel kan aanpassen aan de weersomstandigheden.
- Hou rekening met de restwarmte. Je kan dus best een half uur voor je naar bed gaat de thermostaat laten overschakelen op nachttemperatuur.
Weersafhankelijke regeling
Een weersafhankelijke regeling, ook klimaatregeling genoemd, stemt de werkingstemperatuur van de ketel af op de werkelijke behoeften, afhankelijk van de buitentemperatuur. Die laatste registreert hij met een buitenvoeler.
Een buitenvoler biedt de mogelijkheid om de temperatuur van de ketel te verlagen, verliezen te beperken en bijgevolg minder te verbruiken. De buitenvoeler moet wel correct geplaatst worden. Aangewezen is een hoogte van 2,5 m op de noordelijke of noordwestelijke gevel.
Thermostatische kranen
Omdat de kamerthermostaat enkel reageert op de temperatuur van de woonkamer, kan je hiermee onmogelijk een ideale temperatuur creëren in alle andere kamers. Ruimtes die meer zon krijgen of die kleiner zijn dan de woonkamer, zijn veel sneller op temperatuur. De verwarming zal echter blijven branden tot de aangegeven temperatuur in de woonkamer bereikt is. Daarom worden de radiatoren in die andere kamers meestal uitgerust met thermostatische kranen die ervoor zorgen dat de radiator bij een bepaalde temperatuur uitvalt.
In de ruimte waar zich de kamerthermostaat bevindt, is het eigenlijk niet nodig om een thermostatische kraan te plaatsen. Vandaag bestaan er ook programmeerbare thermostatische kranen waarop je verschillende temperaturen op verschillende momenten van de dag kan instellen.
Energietip: Door de thermostaat een graadje lager te zetten, zakt je energiefactuur ongeveer met 6%!