FSC en PEFC: wat betekenen deze houtlabels?

Als je hout koopt om een terras aan te leggen of te klussen, maak je bepalende keuzes wat de kwaliteit (hard of zacht) en het uitzicht betreft. Maar je denkt beter ook na over andere kwaliteiten, namelijk of het om hout gaat dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dat kan je herkennen dankzij twee houtlabels: FSC en PEFC.

Wat betekent FSC?

  • 8713 labelwijzer hout

Het Forest Stewardship Council of FSC is door het WWF in 1993 in het leven geroepen. Doel was een einde te maken aan de noodlottige situatie van de bossen en te focussen op duurzaam bosbeheer.
FSC vraagt aandacht voor zowel de ecologische, sociale als economische aspecten die met de houtkap gepaard gaan. Wereldwijd beheert het FSC miljoenen ha bos, waarvan het merendeel zich op het noordelijk halfrond bevindt. Al is een inhaalbeweging in de tropen volop bezig.

Er zijn verschillende soorten FSC-labels. Het FSC Pure Label is er voor producten die voor 100% uit FSC-gecertificeerde materialen bestaan. Het FSC Mixed Label wijst erop dat het product voor een deel uit FSC-materiaal bestaat, maar dat er ook gerecycleerd materiaal en/of materiaal uit andere gecontroleerde bronnen gebruikt wordt. Het FSC Recycled Label is er voor producten uit 100% postconsumptie gerecycleerd materiaal.

Wat betekent PEFC?

  • 8713 labelwijzer hout

In ons land en hoofdzakelijk in Wallonië zwaait het PEFC-label of het Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes de plak. In totaal certificeren vandaag 22 landen hun bossen via PEFC. Samen zijn ze goed voor meer dan 200 miljoen ha. PEFC is daarmee wereldwijd het grootste label voor boscertificatie.

Bevat een product minstens 70% PEFC-gelabeld hout, dan mag dat het PEFC-label dragen.

Naast het FSC en het PEFC-label bestaan er nog tal van keurmerken zoals het CSA-label (Canadian Standard Association) en het SFI-label (Sustainable Forestry Initiative). Het verschil is niet zo belangrijk voor de eindgebruiker, maar wel voor de boseigenaars. Zij moeten betalen om een label te krijgen. Dit gaat gepaard met procedures die onder meer een inspectie door onafhankelijke inspecteurs inhouden.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lindura –  het antwoord op vragen rond houten vloeren
Lindura – het antwoord op vragen rond houten vloeren

Veel mensen die gaan renoveren of nieuwbouw willen een houten vloerbedekking. Geen wonder, want niets brengt zo gemakkelijk natuurlijkheid en sfeer in huis ...

Lees meer
Try before you buy: bekijk jouw BerryAlloc droomvloer thuis
Try before you buy: bekijk jouw BerryAlloc droomvloer thuis

Naast kwaliteit, staat vloerenfabrikant BerryAlloc garant voor jouw gemak. Voor zorgeloze momenten van plezier. Het enige wat jij hoeft te doen, is kiezen...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken