Sierlijst kiezen

Sierlijsten kom je overal in huis tegen. Als plint, rondom deuren, tegen het plafond of op halve muurhoogte als scheiding tussen een betegeld en een behangen stuk muur. Het aanbod in de winkel is enorm, maar niet elk type sierlijst is overal even goed op zijn plaats.

Plinten

 • 9096 sierlijst kiezen
 • Dit zijn zonder enige twijfel de meest voorkomende sierlijsten (zie onze klus ‘Plinten aanbrengen’).
 • Je kan ze kopen in verschillende materialen (hout, kunststof, MDF, aluminium, …). Maar bedenk wel op voorhand of je een kant-en-klare plint nodig hebt of een plint die je nog kan verven. Want er zijn plinten die je bij het afwerken van je interieur mee kan verven samen met de muren.
 • Plinten zijn zowat de breedste sierlijsten. Maar je kiest ze best niet te ingewikkeld qua vorm en structuur, want daar heb je weinig aan onderaan tegen de muur.

Deurlijsten

 • 9096 sierlijst kiezen
 • Dit zijn de lijsten voor het stijlvol omkaderen van een deur (zie onze klus ‘Deurlijst bevestigen’).
 • Door de band genomen zijn ze zowat de helft minder breed dan gewone plinten. Ook deurlijsten kan je kant-en-klaar kopen of onafgewerkt, zodat je ze nog kan verven.
 • De meeste deurlijsten bestaan uit hout, maar ook MDF tref je vaak aan. Het voordeel ten opzichte van hout is dat MDF er overal perfect hetzelfde uitziet, zonder nerven of andere onregelmatigheden. Een aanrader voor wie houdt van een strakke look.

Vaak worden deurlijsten in verstek gezaagd bij de hoeken. Maar er bestaan ook speciale blokjes (al dan niet met een decoratieve vorm) die je in de hoeken kan aanbrengen. Daar kan je de drie deurlijsten dan op laten aansluiten. Deze blokjes bestaan in verschillende formaten, zodat je zowel twee deurlijsten op deze manier kan verbinden als een plint met een deurlijst.

Kroonlijsten

 • 9096 sierlijst kiezen
 • Kroonlijsten of plafondlijsten zorgen voor de verbinding tussen wand en plafond.
 • Ten opzichte van gewone plinten, hebben ze vaak meer uitgesproken vormen, met reliëf, uitsparingen, rondingen, … Opnieuw geldt dat je ze kant-en-klaar kan kopen of zelf nog kan verven.
 • Hout en MDF zijn de meest voorkomende materialen voor wie de kroonlijsten zelf plaatst. Maar ook veel kroonlijsten bestaan uit pleisterwerk of polystyreen. Ben je op zoek naar sierlijsten met mooie vormen, dan biedt polystyreen de meeste keuze.
 • Wie per se kroonlijsten wil met het uitzicht van echt gipswerk, vindt in de winkel kunststof sierlijsten die nauwelijks van echt pleister te onderscheiden zijn, maar die je toch eenvoudig zelf kan bevestigen met lijm. Ook rozetten voor de plaatsing van lichtarmaturen zijn in dit materiaal verkrijgbaar.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer
Gyproc® gipsplatenwanden: bepaal eenvoudig wat je nodig hebt voor jouw project
Gyproc® gipsplatenwanden: bepaal eenvoudig wat je nodig hebt voor jouw project

Goed begonnen is half gewonnen. Een succesvol (ver)bouwproject begint bij een duidelijk idee over wat je wil bereiken. Want je wil een mooi ogend...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken