Wil je een bestaande elektrische kring uitbreiden zonder sleuven uit te frezen in de muur en al wat daarbij komt kijken, dan bieden kabelgoten dé oplossing. In deze profielen kan je meerdere elektrische kabels tegelijk kwijt.
Kabelgoten bieden niet alleen een alternatief om elektriciteitsleidingen eenvoudig en snel doorheen je hele huis te leiden. Ook kabels voor datacommunicatie kan je er probleemloos in verwerken.
Materiaal: | Gereedschap: |
---|---|
|
|
Stap 1: aftakpunt bepalen
- Het liefst verbind je de uitbreiding met het dichtstbijzijnde stopcontact. Maar let op: het is wettelijk verboden om meer dan 8 stopcontacten op één stroomkring te plaatsen. Je mag wel dubbele of drievoudige (en meer) stopcontacten plaatsen die bij elkaar horen, aangezien meerdere stopcontacten onder dezelfde afdekplaat wettelijk maar als één enkel stopcontact beschouwd worden.
- Je kan de nodige informatie vinden op het elektrische schema van je woning. Een andere mogelijkheid om de verschillende stroomkringen in kaart te brengen is de zekering van het stopcontact in kwestie uit te schakelen en dan te controleren welke stopcontacten (met behulp van een lamp of een draagbare radio kan je testen of het stopcontact werkt of niet) of elektrische apparaten niet meer werken. Zijn er al 8 aansluitpunten, of staan er een aantal machines met een groot vermogen (wasmachine, oven, droogtrommel…) samen op dezelfde kring, dan kies je een andere stroomkring om op verder te bouwen.
- Laat de zekering van de stroomkring waaraan je werkt uitgeschakeld tot de installatie klaar is.
Stap 2: kabelgoten monteren
- Er zijn verschillende types kabelgoten, die je ook op verschillende manieren moet bevestigen. Het basisprincipe is meestal wel het volgende: eerst monteer je een basisprofiel, dan plaats je daarin de bekabeling en ten slotte dek je alles mooi af met een deksel dat je kan vastschroeven of klikken.
- Kies het type kabelgoot in functie van je behoeften. Het heeft geen zin een kabelgoot te monteren die veel te groot is om alleen een extra stopcontact te maken. Zorg er wel voor dat de kabelgoot ruim genoeg is voor de elektriciteitskabel die je nodig hebt.
- Monteer de kabelgoten volgens de gebruiksaanwijzing. Om hoeken, T-verbindingen en bochten te kunnen maken, gebruik je de speciale verbindingsstukken die je in de winkel eveneens kan kopen. Je moet dus wel op voorhand thuis nagaan welke verbindingsstukken je allemaal nodig hebt.
- Je zal de kabelgoten ook moeten afkorten. Dat kan met een ijzerzaagje of met een zaag met fijne tanden, maar ga voor alle zekerheid na wat hierover in de gebruiksaanwijzing staat.
- Kabelgoten zijn ook beschikbaar met twee of meer compartimenten. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld sterkstroom- en zwakstroomgeleiders door dezelfde kabelgoot te voeren en stroomvoerende leidingen gescheiden te houden van dataleidingen voor internet of tv.
Stap 3: elektrische leidingen aanleggen
- De soepele elektriciteitsdraad kan je in de open kabelgoot leggen en vasthaken achter de voorziene kabelhouders. Je kan zelf bepalen welk type kabel je precies gebruikt (XVB, VVB, VTLB, enz.).
- Maar zorg er wel voor dat je aan de bepalingen van het AREI (Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties) voldoet. Voorbeeld: als je een bijkomend stopcontact plaatst, moet je ook zorgen voor een aarding en dus geen elektriciteitskabel zonder aarddraad gebruiken...
Stap 4: componenten monteren en afwerken
- Bij de kabelgoten kan je meteen ook bijhorende componenten (stopcontacten, schakelaars, telefoonaansluiting…) kopen.
- Monteer de componenten volgens de gebruiksaanwijzing op de kabelgoot en sluit de elektrische draden aan.
- Plaats ten slotte de afdekkap op de kabelgoot om alle leidingen netjes te verbergen.
- Schakel de zekering terug aan en test de werking van alle componenten.