Van zodra koper en verkoper het eens zijn over wat er gekocht wordt en over de prijs van het goed, is het aan te raden om een schriftelijke overeenkomst laten op te stellen door een notaris, waarin alle voorwaarden en modaliteiten worden vastgelegd.
Het compromis
Deze onderhandse overeenkomst wordt ook wel het compromis of voorlopige verkoopovereenkomst genoemd. Maar let wel op: deze overeenkomst is niet voorlopig. Van zodra koper en verkoper dit getekend hebben, is de verkoop gesloten.
Taken van de notaris
Na ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst heeft de notaris vier maanden de tijd om onder meer volgende taken uit te voeren:
- controleren of de verkoper geen schulden meer heeft aan btw, belastingen,…
- controleren of verkoper wel degelijk (enige) verkoper is van onroerend goed
- controleren of er op stedenbouwkundig vlak geen problemen zijn
- controleren of er erfdienstbaarheden gelden op het bouwterrein
In geval van problemen zal hij dat trachten laten recht te zetten door de verkoper vóór het verlijden van de akte. In het geval van schulden kan de notaris bij de akte eventueel ook nodige gelden inhouden en doorstorten naar de betrokken instantie. In sommige gevallen kan het verlijden van de akte ook uitgesteld worden.
Het verlijden van de akte
Ten laatste vier maanden en doorgaans vier weken na de ondertekening van het compromis wordt de uiteindelijke akte ondertekend. Intussen heeft de notaris het nodige opzoekwerk verricht (bij de btw, het kadaster). Vervolgens wordt de akte verleden - voorgelezen - en ondertekend. Bij het verlijden van de akte betaal je het resterende bedrag aan de verkoper en de aktekosten aan de notaris.