Met klinkers kan je zelf een oprit aanleggen. Dit is geen makkelijke klus, maar met een goede voorbereiding brengt elke klusser dit karwei tot een goed einde.
Materiaal: | Gereedschap: |
---|---|
|
|
Stap 1: plaats oprit kiezen
- De geschikte plaats voor een oprit verschilt van woning tot woning. De ene woning heeft enkel plaats aan de voorkant, terwijl andere woningen ook aan de zijkant plaats hebben voor een oprit.
- Heb je voldoende plaats, sta dan even stil bij enkele praktische zaken. Heb je bijvoorbeeld een berging aan de zijkant van je woning, dan is een oprit naast het huis handig om boodschappen meteen de berging binnen te brengen.
- Heb je een aangebouwde garage dan is een oprit voor de garage handig.
Stap 2: plan tekenen
- Een geslaagde oprit begint met een uitgekiend plan. Teken (liefst op millimeterpapier) waar precies, maar ook hoe je de oprit wilt leggen.
- Neem het plan mee als je klinkers gaat kopen. Op basis hiervan kan men je makkelijker advies verlenen.
- Gebruik het plan ook om de oppervlakte voor de oprit af te bakenen met paaltjes en spankoord.
Stap 3: fundering uitgraven
- Voor het aanleggen van een oprit moet je omwille van de zware belasting de ondergrond diep genoeg uitgraven. Tel 15 tot 20 cm bij de dikte van de klinkers op. Zo kom je al vlug op zo’n 24 tot 28 cm.
- Denk aan de afwatering en voorzie de vereiste hellingsgraad naar de straatkant.
- Sla elke meter een paaltje in de grond en geef daarop aan hoe hoog de klinkers komen. De aftekening op het eerste paaltje zet je over naar de volgende paaltjes. Zorg ervoor dat je op die manier een verval creëert.
Stap 4: boordstenen plaatsen
- Het gebruik van boordstenen of palissades of zelfs treinbiels (dwarsliggers van spoorwegen) geeft een mooi eindresultaat, maar er bestaan ook afboordingen in kunststof. Je kan zelfs houten balken gebruiken.
- Graaf langs de randen van de oprit een gleuf en leg hiern een dun laagje stabilisé. Zet de boordstenen in de gleuf en breng wat stabilisé aan tegen de kanten van de boordsteen.
- Klop de boordstenen goed op hun plaats met een zachte hamer.
- Laat het stabilisé onder en tegen de boorstenen wat uitharden vooraleer je verder werkt.
Stap 5: steenpuin gieten
- Giet enkele kruiwagens steenpuin op de ondergrond (ongeveer 10 cm dik) en verdeel die met een hark zodat het steenpuin overal gelijk ligt.
- Deze laag is noodzakelijk om het verzakken van de oprit te vermijden.
- Stamp deze laag goed aan met de trilplaat.
Stap 6: gestabiliseerd zandbed aanbrengen
- Bereid de stabilisé (7 delen zand per deel cement) in een betonmolen en doe er een klein beetje water bij. Uiteraard kan je gestabiliseerd zand ook gebruiksklaar bestellen.
- Hark het gestabiliseerde zand over het uitgegraven oppervlak tot het ongeveer op het niveau van de uiteindelijke oprit ligt.
- Druk de stabilisé vast aan met de trilplaat.
- Nu kan je het stabilisébed afreien. Sla twee aluminium profielen tot op het gewenste niveau in de stabiele laag, en trek de afreilat over de twee profielen naar je toe om overtollige stabilisé weg te nemen. Denk er dus aan dat de profielen niet verder dan de lengte van de afreilat uit elkaar mogen liggen.
- Eventuele kuilen vul je opnieuw bij met wat gestabiliseerd zand.
- Neem na het afreien de profielen weg en vul de sleuven onder de profielen bij met gestabiliseerd zand.
Stap 7: klinkers leggen
- Je kunt klinkers in verschillende verbanden leggen: steens- of halfsteensverband, blok-, visgraat- of keperverband, enz. Teken je bedoelingen eerst duidelijk uit op het plannetje en volg dat zo nauwgezet mogelijk.
- Begin bij het plaatsen altijd aan de rand van de oprit. Werk vanop de klinkers om de gestabiliseerde zandlaag niet te beschadigen.
- Het best leg je eerst een kader met klinkers rondom de oprit. Op die manier vermijd je dat er kleine klinkerstukjes op de rand komen te zitten.
- De rand van de oprit kan je beschermen met boordstenen of palissaden die je ook in de gestabiliseerde laag vastzet. Gebruik je geen boordstenen, strijk dan een schuine rand vochtig stabilisé tegen de rand om de klinkers te beschermen. (Dat heb je natuurlijk net na stap 3 gedaan, rekening houdend met de totale breedte van je oprit gedeeld door de breedte van je klinkers, zodat het leggen zonder al te veelsnijwerk van klinkers kan gebeuren. Leg desnoods eens een rij uit om te zien waar je uitkomt).
- Ga nu met de trilmachine over het bestraatte oppervlak. Om oneffenheden te voorkomen, beweeg je overal zo gelijk mogelijk.
- Vul de voegen met fijn wit zand of met speciaal wit onkruidwerend invoegzand. Open een zak zand en verspreid deze ruw over de oprit. Gebruik een borstel om het zand in te vegen door herhaaldelijk heen en weer te vegen.
- Als de gestabiliseerde laag is uitgehard en de klinkers met wit zand zijn ingeveegd, kan je een waterafstotend product op de stenen aanbrengen.