Wat is een sarkingdak: van de plaatsing, voor-en nadelen tot de prijs

Om een hellend dak te isoleren, plaatsen ze soms een sarkingdak. Maar wat is een sarkingdak? Hoe wordt het geplaatst? Wat zijn de voor- en nadelen? Waaraan moet je nog denken? En wat is de prijs van een sarkingdak? We geven je alle info.

Wat is een sarkingdak?

Een sarkingdak verwijst naar de manier van isoleren van een hellend dak. In de meeste gevallen wordt een hellend dak aan de binnenkant geïsoleerd. Maar soms is dat niet mogelijk of wenselijk en moet een aannemer gaan kijken naar andere oplossingen. Een sarkingdak is dan een goede optie. Hierbij plaatsen ze de isolatie niet tussen de draagconstructie, maar op de draagconstructie.

Must-do: Door een sarkingdak te plaatsen, neemt het volume van je dak toe. Controleer dus zeker bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt voor de isolatiewerken aan je dak.

Hoe wordt een sarkingdak geplaatst?

Je kan kiezen tussen de traditionele sarkingmethode of een kant-en-klaar sarkingdak.

Methode 1: traditionele sarkingmethode

Van binnen naar buiten is de opbouw van een traditioneel sarkingdak als volgt: dakvloer, lucht- en dampscherm, isolatie, onderdak, dakafwerking.

 • Dakvloer: boven op de dakstructuur komt een dakvloer, bestaande uit houten platen, zoals spaanplaten of OSB. Zo krijg je een vlakke basis voor de verdere opbouw.
 • Lucht- en dampscherm: het lucht- en dampscherm zorgt voor de luchtdichtheid van je dak en voorkomt dat er vocht van binnenuit in de dakopbouw terechtkomt. Het wordt ter hoogte van de dakranden idealiter aangesloten op de aangrenzende bouwelementen, zoals de zijmuren.
 • Isolatieplaten: het gamma van geschikte isolatieplaten is zeer uitgebreid. Harde isolatieplaten uit PUR of PIR zijn het meest geschikt. Om de lucht- en winddichtheid en de bouwfysische kwaliteit te garanderen, wordt aangeraden om een luchtdichte damprem aan te brengen onder de isolatieplaten.
 • Onderdak: het onderdak (een winddichte, dampopen folie of plaat) biedt bescherming tegen regen, lichte sneeuwval en stof, maar draagt ook bij tot de luchtdichting. Daarom is het belangrijk dat de naden tussen de folies dicht getapet worden. Tip: er bestaan speciale uitvoeringen waarbij de isolatieplaten aan één zijde al voorzien zijn van een onderdakfolie. Zo kan de dakwerker in één beweging een water- en luchtdicht dak creëren.
 • Dakafwerking: boven op het onderdak komen uiteindelijk de tengellatten en panlatten waarop de dakbedekking bevestigd wordt. Qua bekleding heb je dezelfde keuze als bij een traditionele dakopbouw: dakpannen, leien, zinkbanen, …

Methode 2: kant-en-klaar sarkingdak

Er zijn ook kant-en-klare, zelfdragende dakelementen. Met deze panelen met een isolerende kern van PUR of PIR zorg je in één beweging voor de draagstructuur, de isolatie, de lucht- en dampdichtheid én de latten voor de afwerking. De dakelementen komen loodrecht op de horizontale gordingen te liggen, er zijn geen kepers of spanten (het verticale timmerwerk) meer nodig. Bovendien kunnen ze aan de buitenzijde meteen afgewerkt worden met dakpannen, leien of een ander materiaal.

3 troeven van een kant-en-klaar sarkingdak

 1. Het grote voordeel is de tijdwinst. In plaats van enkele weken voor het timmeren van een volledig nieuwe houten dakstructuur, nemen de dakwerken hooguit vijf dagen in beslag.
 2. Daarnaast ligt het risico op uitvoeringsfouten een stuk lager.
 3. Verder profiteer je, net als bij de traditionele sarkingmethode, van het doorlopende isolatieschild boven op de gordingen, waardoor het risico op koudebruggen uitgesloten is.

Welke methode kiezen?

Een kant-en-klaar sarkingdak is vooral interessant als je dak quasi volledig vervangen moet worden. Als de bestaande dakstructuur, inclusief kepers of spanten, nog in goede staat zijn, is de traditionele sarkingmethode meer aangewezen. Geïsoleerde kant-en-klare dakelementen zijn wel duurder dan de materialen voor een traditionele dakopbouw. Laat je architect of aannemer dus alle prijzen goed met elkaar vergelijken, rekening houdend met de tijdwinst en de beperktere kost voor de werkuren.

Voordelen sarkingdak

 • Vooral bij renovaties heeft een sarkingdak een streepje voor, omdat de bestaande binnenafwerking niet weg moet.
 • De werken gebeuren langs de buitenzijde van het dak. Je verliest binnen dus geen ruimte, je woonvolume blijft dus ongewijzigd. En je dakwerker hoeft in principe niet binnen te komen.
 • Een sarkingdak is een efficiënte manier van dakisolatie. De kans op koudebruggen blijft  tot een minimum beperkt.
 • Het isolatiemateriaal bestaat uit platen die dakwerkers doorlopend kunnen leggen. Dat betekent dus ook een snelle plaatsing.
 • Door de laag isolatie erop blijft het dakhout en dus ook de binnenkant van je dak beter beschermd.

Nadelen sarkingdak

 • Je dakpannen en panlatten moeten eraf, zodat alleen je gordingen en kepers overblijven. Het is dus niet meteen een klusje voor een onervaren doe-het-zelver.
 • Omdat de werken een bepaalde expertise vragen en de materialen duur zijn, is de prijs van het plaatsen van een sarkingdak vrij hoog.
 • De stijve isolatieplaten van een sarkingdak zijn akoestisch minder isolerend dan zachte isolatiematerialen, zoals bijvoorbeeld minerale wol. Als er slaapkamers onder het dak komen, is het interessant om aan de binnenzijde een extra laag geluidswerende isolatie te plaatsen. Bij kant-en-klare dakpanelen zijn er varianten met akoestisch isolerende eigenschappen.

Aandachtspunten sarkingdak

Bouwvergunning

Je kiest waarschijnlijk voor een sarkingdak om extra dik te kunnen isoleren volgens de huidige energienormen. Daardoor neemt het volume van je dak toe, waardoor je een bouwvergunning moet aanvragen. Hetzelfde geldt voor ingrepen aan de structuur, zoals het vervangen van gordingen of kepers. Dit is meteen de gelegenheid om na te denken over andere zaken, zoals het plaatsen van dakramen aan de straatzijde van je woning. Ook hier heb je een vergunning voor nodig.

Aanpassingen

Een sarkingdak vergt heel wat detailaanpassingen (vooral de traditionele methode). Het is aan je architect of dakwerker om een correcte detailoplossing uit te werken. Verder zijn er aanpassingen nodig aan de goten, ter hoogte van de eventuele aansluiting met aanpalende woningen en de schoorsteen. Als je de oude schoorsteen niet meer gebruikt, wat vaak het geval is als je overstapt op een condenserende gasketel of eventueel een warmtepomp, kan je in samenspraak met je architect overwegen om hem af te breken. Ook bestaande dakvensters moeten mee opgehoogd worden, zodat ze mooi in het dakvlak liggen. Maar waarschijnlijk laat je ze beter vervangen. De kans is immers klein dat oude dakvensters voldoen aan de nieuwe isolatie-eisen, met het risico dat ze een koudebrug in je dak vormen.

Prijs van een sarkingdak

Een sarkingdak, zowel het traditionele als het dak met kant-en-klare panelen, is qua materiaalkost duurder dan een traditioneel langs binnen geïsoleerd dak. Maar laat dat je niet onmiddellijk afschrikken. Breng bij het vergelijken van prijzen alle factoren in rekening. Zo heb je bijvoorbeeld geen nieuwe binnenafwerking nodig. Laat je hierdoor bijstaan door je architect. Pas dan kan je een weloverwogen keuze maken.

Wist je dat ...

... een geïsoleerd dak de eerste stap is naar een energiezuinige woning? Maar een goede isolatie van je woning kan ook niet zonder een goede ventilatie.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Isoleren, da’s investeren in meer comfort, een lager energieverbruik en een hogere woningwaarde
Isoleren, da’s investeren in meer comfort, een lager energieverbruik en een hogere woningwaarde

Met de hoge energieprijzen hebben we meer dan ooit beseft dat een energiezuinige woning een echte meerwaarde is. Want hoe beter je woning geïsoleerd is,...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids
Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids

Een goed geïsoleerde woning bespaart je van verrassingen op je energiefactuur, tenminste als je isoleert volgens de regels van de kunst. Goed isoleren is...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken