Airco zonder buitenunit of een airco met buitenunit: welk toestel kies jij?

Met een airco hou je je woning lekker fris op warme dagen. Er bestaan verschillende soorten toestellen: airco's zonder buitenunit en airco's met buitenunit. Een overzicht. 

Airco zonder buitenunit of airco met buitenunit?

We maken een onderscheid tussen monobloc- en splitsystemen. Monobloctypes bestaan uit één stuk (zonder buitenunit), terwijl splitsystemen uit een binnnen- en buitenunit bestaan. Daarbij wordt de compressor-condensorgroep aan de buitenzijde van de woning geplaatst. Hierdoor heb je minder geluidshinder.

1. Raamkoeler

Een raamkoeler is een monobloctype met ingebouwde batterij, compressor en condensor. Dit is het bekendste en meest gebruikte type. Het toestel wordt boven een deur, in een venster of muur geplaatst.

De plaatsing is vrij eenvoudig. Er is wel breekwerk vereist om een opening in de muur of opengeschoven raam vrij te maken. Ze hebben een vrij hoog geluidsniveau, al is er verbetering merkbaar.

2. Mobiele monobloc-airconditioners

Dit zijn verplaatsbare monoblocairconditioners. Ze hebben geen buitenunit en zijn onmiddellijk gebruiksklaar, zonder de tussenkomst van een vakman. De lucht voor condensatie van koelmedium wordt uit de ruimte afgezogen en een luchtslang voert de warme lucht naar buiten af. Deze systemen hebben een gering koelvermogen (hoogstens voor één kamer) en maken vrij veel lawaai.

3. Verplaatsbare split-airconditioner (mobiele split)

Bij een mobiel splitsysteem met buitenunit zit de koelbatterij en compressor in het toestel in je woning en bevindt de condensor zich buiten. Het rendement en geluidsniveau zijn beter dan dat van mobiele monobloctoestellen.

4. Vaste splitsystemen

Bij een vast splitsysteem wordt de condensgroep (compressor en condensor) buiten geplaatst in een unit en via koelleidingen verbonden met het binnentoestel. Deze toestellen zijn duurder, maar bieden de beste verhouding koelvermogen - prijs. Je hebt keuze uit muur-, vloer-, plafond- en plafondinbouwmodellen.

Je ervaart weinig geluidshinder in huis en deze airco is ook esthetisch interessant: de binnentoestellen zijn compact en bevestiging gebeurt minder opvallend. Ze hebben slechts een muuropening van 6 à 10 cm nodig. Laat de plaatsing over aan een vakman.

5. Multisplitsystemen

Bij multisplitsystemen zijn meerdere binnenunits aangesloten op één enkele buitenunit.

6. Centrale airconditioningsystemen

Centrale airconditioningsystemen zijn enkel geschikt voor grote gebouwen. Dit systeem zuigt de lucht naar een centrale koelbatterij en verdeelt die vervolgens terug over de verschillende lokalen. Meestal regelt een thermostaat de temperatuur en is het niet mogelijk de temperatuur in elke ruimte vrij te kiezen. Ook bij luchtverwarming kan je dit systeem toepassen omdat het kanalencircuit kan gebruikt worden voor zowel verwarmen als koelen. Je kan koelen door simpelweg een koelbatterij op de ketel te plaatsen en in een buitengroep te voorzien.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?

De zomer komt eraan en dat betekent warmere dagen! Kijk jij er al naar uit? Toch wil je tijdens deze periode niet al zwetend je bed uitkomen of puffend je...

Lees meer
Een airco plaatsen? Stel de installatie niet uit tot de zomer!
Een airco plaatsen? Stel de installatie niet uit tot de zomer!

Heb jij de afgelopen zomers ook liggen puffen door de hitte binnenshuis? Wacht dan dit jaar niet tot de zomer voor het plaatsen van een airco. Met de...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken