Tussen deze soorten keukenkasten en -laden kan je kiezen

Hoe kies je een lade en welke kasten voorzie je waar in de keuken? Er zijn heel wat soorten. Wij helpen je op weg!

Onderkasten

Onderkasten zitten onder het werkblad. Laden en uittrekelementen maken de inhoud van deze kasten gemakkelijker bereikbaar. Onderkasten met deuren zijn niet handig, omdat je je voortdurend moet bukken en dingen die vooraan staan moet verzetten. Bovendien heb je met onderkasten met deuren geen overzicht. Dit probleem heb je niet met voorraadladen.

Bovenkasten

Het handigst zijn bovenkasten met klapdeuren. Je zal je hoofd niet stoten tegen een openstaande deur. Klapdeuren, maar ook zwenk- en liftdeuren bieden heel wat voordelen. De deur zit nooit in de weg doordat ze naar boven open gaat. Daardoor heb je altijd een perfect overzicht op de kastinhoud. Klapdeuren bieden ook nieuwe mogelijkheden op gebied van design. Zelfs brede fronten lenen zich tot het gebruik van klapdeuren.

Kolomkasten (voorraadkasten)

Kolomkasten zijn hoge en smalle uittrekbare kasten die bijna de hele hoogte van de keuken in beslag nemen. Je werkt best met uittrekbare elementen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de zogenaamde apothekerskasten, erg smalle kasten waarin je enorm veel overzichtelijk kan opbergen. Nog handiger is een hoge voorraadkast met aparte uittrekbare laden. In dit geval moet je enkel de lade openen die je nodig hebt zonder dat je het volledige gewicht van de kast moet uittrekken. Voor een mooie afwerking aan de hoek van de keuken bestaan er afgeschuinde kolomkasten.

Spoelkasten

Spullen voor de vaat worden meestal onder de spoelbak geplaatst. Hieronder staan ook de emmers voor afvalsortering en schoonmaakproducten. Meestal is de opbergruimte van deze kast verwaarloosbaar omwille van de spoelbak en de afvalemmers. Er bestaan echter aangepaste kasten waarmee je wel optimaal gebruik kan maken van deze ruimte.

Lees ook: Welk materiaal kies jij voor je keukenkasten en -lades?

Hoekkasten

De ruimte in hoeken is meestal te weinig benut of moeilijk bereikbaar. Traditioneel werd er vaak gebruikgemaakt van carrousels waarmee je de inhoud naar je toe kan draaien. Als alternatief bestaan er volledig uittrekbare laden en voorraadladen, al dan niet met draaiende bodem, die qua opbergcapaciteit en bereikbaarheid beter scoren. Bij volledig uittrekbare laden kan je zelfs de verste uithoeken gemakkelijk bereiken. Dit resulteert in een hogere opslagcapaciteit en in een beter overzicht.

Hangkasten

Hangkasten voor boven het werkblad vind je in verschillende breedtes en hoogtes. Hun diepte bedraagt 30 cm.

Greeploze deuren

Nogal wat kasten hebben tegenwoordig greeploze deuren. Als die zijn uitgerust met een drukmechanisme, open je ze door lichtjes op de rand te duwen. Bij hoogglanskeukens neem je om vingerafdrukken te vermijden beter deuren die iets verder doorlopen dan de kast of die afgeschuinde kanten hebben. Je kan ze dan op het onzichtbare gedeelte vastgrijpen om ze te openen.

Hoe lade kiezen?

Kies voor extra brede, diepe en hoge laden. Je bergt tot 18 % meer op in één 90 cm brede lade dan in twee laden van 45 cm. Bovendien bespaar je zo ook op de kostprijs van de laden. Kies bij voorkeur ook laden die 65 cm diep zijn in plaats van de standaarddiepte van 50 cm. Ga zeker ook na hoe hoog de laderuggen zijn. Hoge laderuggen zijn een aanrader omdat zo niets over de kastrand kan vallen.

Benut je lade optimaal met de handige indelingssystemen en praktische keukenaccessoires die je makkelijk in de lade kan integreren. Voorzie een brede pottenlade onder het fornuis voor kookpotten en pannen. Interessante optie is een dwarsreling waarachter je de deksels ordelijk kan wegbergen. Controleer zeker ook in hoeverre je de kasten en laden geruisloos kan openen en sluiten. Er bestaan immers verschillende systemen om storende geluiden van dichtslaande kasten en laden tot een minimum te beperken.

Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Bespaar tijd! Laat je contacteren door een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Een keuken die echt bij je past? Ga voor maatwerk, tot in de kleinste details
  Een keuken die echt bij je past? Ga voor maatwerk, tot in de kleinste details

  Een keuken moet niet alleen praktisch zijn, ook het ontwerp is erg belangrijk. Je voelt je het best in een keuken die perfect aansluit bij jouw smaak en...

  Lees meer
 • Met deze 2 tips maak je van je spoelbak een kleurrijke blikvanger én praktische werkplek
  Met deze 2 tips maak je van je spoelbak een kleurrijke blikvanger én praktische werkplek

  Kan een spoelbak ook de eyecatcher van je keuken worden? Uiteraard! Met de nieuwe trendkleuren voor RVS-keukenkranen tover je instant kleur op je spoelbak. ...

  Lees meer
 • Kleine aanpassing, groots effect! Vervang makkelijk zelf je oude keukenkraan
  Kleine aanpassing, groots effect! Vervang makkelijk zelf je oude keukenkraan

  Ben je uitgekeken op je keuken, maar zie je op tegen afbraakwerken of zware kosten? Geef je keuken dan een frisse look met een GROHE Start keukenkraan. Die ...

  Lees meer
 • Zo creëer je een trendy keuken in 2 stappen
  Zo creëer je een trendy keuken in 2 stappen

  Een oude keuken opknappen in twee stappen? Yes please! Samen met interieurstyliste Anne-Catherine van CloClo.be trokken wij richting Limburg om de keuken...

  Lees meer