Ramen en deuren moeten een goede standaardbeveiliging hebben. Dat is vooral aan de achterzijde van de woning belangrijk, want langs daar gebeurt tachtig procent van de inbraken. Weet dat zonder basisbeveiliging een elektronisch alarmsysteem geen zin heeft.
1. Deurbeveiliging
Cilinderslot
Buitendeuren met bontebaardsloten, zoals gebruikt voor binnendeuren, zijn uit den boze. Een cilinderslot is een must! Een goed slot moet een nachtschoot (het bewegende deel van het slot dat zich zijwaarts in de sluitplaat verplaatst) hebben die minstens 20 mm uitkomt. Bij de betere sloten verstevigen stalen pennen de nachtschoot.
Om te beletten dat inbrekers het mechanisme van de cilinder uitboren, worden in de betere cilinders inwendige stalen stiften gemonteerd. Let er op dat de cilinder nooit meer dan 2 mm uit de deur steekt, anders is het mogelijk om het slot met een tang af te breken.
Tip: verkies een meerpuntssluiting boven een éénpuntsluiting, zodat de deur op meerdere plaatsen in het kozijn vergrendeld is.
Veiligheidsbeslag
De meerprijs voor veiligheidsbeslag is relatief klein in vergelijking met de bijkomende veiligheid die het biedt. Plaats bij elke veiligheidscilinder een massief veiligheidsbeslag. De schroeven zijn enkel bereikbaar van binnenuit.
Het beste is in ieder geval om de deuren uit te rusten met meerpuntssluitingen. Op deze manier wordt de deur op drie punten verankerd: boven, midden en onder. Er bestaan ook pen/haaksluitingen, waarvan de haak echt in het kader haakt. Deze zijn moeilijker te forceren dan gewone pensluitingen.
Twijfel je geregeld of je de deur nu wel of niet gesloten hebt? Ga dan voor zelfvergrendelend voordeurbeslag. Vergeet dan wel niet om altijd de sleutel op zak te hebben.
Plaats dievenklauwen als de scharnieren van je buitendeuren aan de buitenkant staan. Dievenklauwen zijn op de scharnierzijde aangebrachte pinnen die, als de deur of het raam dicht is, in een opening in het deurkader vallen. Je kan ze niet meer afbreken. Ook kan je de scharnieren uitrusten met speciale kogeltjes in de schroeven waardoor je ze niet niet zomaar kan losschroeven.
Sleutelbeheer
Voorkom met een veiligheidscertificaat dat andere personen die in het bezit zijn van de huissleutels exemplaren laten bijmaken. Voor je comfort kan je eenzelfde sleutel gebruiken voor alle deuren (gelijksluitend). Ook interessant zijn sloten die je met de sleutel kan openen als er aan de binnenzijde al een sleutel op zit (nood- en gevaarfunctie).
2. Raambeveiliging
Vaste ramen zijn de veiligste, goedkoopste en meest geluidwerende ramen. Ramen die je wel kan openen, zijn uitgerust met een raamkruk met een slot dat best voorzien is van een boorbeveiliging. De voorkeur gaat uit naar paddenstoelvormige nokken die je door hun vorm beter kan inhaken en moeilijker kan uitlichten. Hoe hoger het aantal nokken, hoe veiliger. Je kan de ramen ook uitrusten met een bijkomend opzetslot. Esthetisch minder interessant, maar wel veilig. Een opzetslot maakt het raam slotvaster en verhindert dat het wordt open gewrikt.
Ook voor schuiframen en draaikipramen bestaan er aangepaste veiligheidsvoorzieningen. Inbraakspecialisten wijzen op het gevaar dat schuifraamystemen minder inbraakveilig zouden zijn, doordat het sluitingsmechanisme gemakkelijker kan worden geforceerd. Al kan je hier zeker de nodige maatregelen nemen, zodat je schuiframen kunnen worden uitgevoerd in de bekende veiligheidsklassen.
Veiligheidsglas is het overwegen waard voor kleinere ramen (kelder, wc, ...). Ze zijn nogal eens het doelwit van dieven omdat ze weinig lawaai maken bij glasbreuk. Tralies zetten wij hierbij om het overzicht compleet te maken, want echt mooi kan je het niet noemen.