Ramen en deuren: beveiliging

Ramen en deuren moeten een goede standaardbeveiliging hebben. Dat is vooral aan de achterzijde van de woning belangrijk, want langs daar gebeurt tachtig procent van de inbraken. Weet dat zonder basisbeveiliging een elektronisch alarmsysteem geen zin heeft.

1. Deurbeveiliging

Cilinderslot

Buitendeuren met bontebaardsloten, zoals gebruikt voor binnendeuren, zijn uit den boze. Een cilinderslot is een must! Een goed slot moet een nachtschoot (het bewegende deel van het slot dat zich zijwaarts in de sluitplaat verplaatst) hebben die minstens 20 mm uitkomt. Bij de betere sloten verstevigen stalen pennen de nachtschoot.

Om te beletten dat inbrekers het mechanisme van de cilinder uitboren, worden in de betere cilinders inwendige stalen stiften gemonteerd. Let er op dat de cilinder nooit meer dan 2 mm uit de deur steekt, anders is het mogelijk om het slot met een tang af te breken.

Tip: verkies een meerpuntssluiting boven een éénpuntsluiting, zodat de deur op meerdere plaatsen in het kozijn vergrendeld is.

Veiligheidsbeslag

De meerprijs voor veiligheidsbeslag is relatief klein in vergelijking met de bijkomende veiligheid die het biedt. Plaats bij elke veiligheidscilinder een massief veiligheidsbeslag. De schroeven zijn enkel bereikbaar van binnenuit.

Het beste is in ieder geval om de deuren uit te rusten met meerpuntssluitingen. Op deze manier wordt de deur op drie punten verankerd: boven, midden en onder. Er bestaan ook pen/haaksluitingen, waarvan de haak echt in het kader haakt. Deze zijn moeilijker te forceren dan gewone pensluitingen.

Twijfel je geregeld of je de deur nu wel of niet gesloten hebt? Ga dan voor zelfvergrendelend voordeurbeslag. Vergeet dan wel niet om altijd de sleutel op zak te hebben.

Plaats dievenklauwen als de scharnieren van je buitendeuren aan de buitenkant staan. Dievenklauwen zijn op de scharnierzijde aangebrachte pinnen die, als de deur of het raam dicht is, in een opening in het deurkader vallen. Je kan ze niet meer afbreken. Ook kan je de scharnieren uitrusten met speciale kogeltjes in de schroeven waardoor je ze niet niet zomaar kan losschroeven.

Sleutelbeheer

Voorkom met een veiligheidscertificaat dat andere personen die in het bezit zijn van de huissleutels exemplaren laten bijmaken. Voor je comfort kan je eenzelfde sleutel gebruiken voor alle deuren (gelijksluitend). Ook interessant zijn sloten die je met de sleutel kan openen als er aan de binnenzijde al een sleutel op zit (nood- en gevaarfunctie).

2. Raambeveiliging

Vaste ramen zijn de veiligste, goedkoopste en meest geluidwerende ramen. Ramen die je wel kan openen, zijn uitgerust met een raamkruk met een slot dat best voorzien is van een boorbeveiliging. De voorkeur gaat uit naar paddenstoelvormige nokken die je door hun vorm beter kan inhaken en moeilijker kan uitlichten. Hoe hoger het aantal nokken, hoe veiliger. Je kan de ramen ook uitrusten met een bijkomend opzetslot. Esthetisch minder interessant, maar wel veilig. Een opzetslot maakt het raam slotvaster en verhindert dat het wordt open gewrikt.

Ook voor schuiframen en draaikipramen bestaan er aangepaste veiligheidsvoorzieningen. Inbraakspecialisten wijzen op het gevaar dat schuifraamystemen minder inbraakveilig zouden zijn, doordat het sluitingsmechanisme gemakkelijker kan worden geforceerd. Al kan je hier zeker de nodige maatregelen nemen, zodat je schuiframen kunnen worden uitgevoerd in de bekende veiligheidsklassen.

Veiligheidsglas is het overwegen waard voor kleinere ramen (kelder, wc, ...). Ze zijn nogal eens het doelwit van dieven omdat ze weinig lawaai maken bij glasbreuk. Tralies zetten wij hierbij om het overzicht compleet te maken, want echt mooi kan je het niet noemen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten?
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten?

Schuiframen geven veel licht en zorgen voor een open gevoel in je woning. Maar wist je dat er verschillende systemen bestaan? Waar moet je allemaal op...

Lees meer
Elegant kleurencollectie vanaf 2023
Elegant kleurencollectie vanaf 2023

Ben je op zoek naar de perfecte ramen en deuren voor jouw woning? Bij Deceuninck helpen we je graag bij het vinden van de ideale match. We vinden het...

Lees meer
(VER)BOUWDAGEN bij Jacobs Binnendeuren
(VER)BOUWDAGEN bij Jacobs Binnendeuren

The most wonderful time of the year voor (ver)bouwers? Juist ja: maart! Traditioneel hét moment om (ver)bouwplannen te maken, de nieuwste trends te...

Lees meer
MasterLight – Nieuwste lichtstraten van Reynaers Aluminium
MasterLight – Nieuwste lichtstraten van Reynaers Aluminium

Een ruimer woon-gevoel en meer natuurlijk daglicht Nu renovaties alsmaar populairder worden, neemt ook de vraag naar esthetische technieken om een...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken