Wil jij een vijver aanleggen in je tuin? Naargelang de functie, het budget en beschikbare oppervlakte kan je kiezen uit 5 verschillende mogelijkheden. Bovendien kan je enkele soorten vijvers ook makkelijk zelf plaatsen.
Optie 1: een voorgevormde vijver
Een voorgevormde vijver is stevig en kan je makkelijk zelf plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten kunststof en in verschillende afmetingen, vormen en diktes. Vaak is een voorgevormde vijver uitgerust met verschillende beplantingsniveaus en met een moerasrand voor een natuurlijke oeverbeplanting. Je bent wel gebonden aan de beschikbare en meestal kleinere formaten. Een voorgevormde vijver kan je makkelijk zelf plaatsen.
Optie 2: vijver met vijverfolie
Leg je je vijver aan met folie? Dan bepaal je zelf het formaat: alles is mogelijk. PVC- en EPDM-folie kan je kopen per rol of op maat laten maken. Dan zijn er geen lasverbindingen nodig aan de naden. Je kan zelf een vijver aanleggen met vijverfolie, maar dat is wel een hele karwei.
Optie 3: een gemetselde vijver
Je kan er ook voor kiezen om je vijver te metselen. Dat is natuurlijk iets omslachtiger dan zelf je vijver aanleggen met een voorgevormde kuip. Ben je handig en heb je als eens een muur gemetseld, dan kan je zeker zelf je vijver metselen. Anders schakel je best de hulp van een professional in.
Optie 4: een terrasvijver
Meet de beschikbare ruimte voor je aan een terrasvijver begint. Is je terras aan de kleine kant? Dan kan je een vijver in miniformaat aanleggen of kiezen voor een watervalletje, fontein, een standbeeld dat water laat stromen, … Kies in ieder geval een optie die in je buitenomgeving past. Je kan kiezen tussen verschillende materialen: houten wijnvaten, strakke granieten kubussen, kunststof bakken met een natuursteenlook en nog veel meer. Zorg zeker voor een vlakke ondergrond: je terrasvijver moet altijd waterpas staan. Voorzie ook een elektrische aansluiting in de buurt ervan.
Optie 5: een zwemvijver
Een zwemvijver is een ecologisch alternatief voor een zwembad. Het is chemicaliënvrij, onderhoudsvriendelijk en een stuk goedkoper. Een zwemvijver kan je volledig in lijn met je persoonlijke smaak, de bestaande tuinomgeving en het beschikbaar budget inplannen. Kies best een plaats die zeker zes uur per dag in het zonlicht baadt. De zon warmt het water op en bevordert het natuurlijk zuiveringsproces.
Een zwemvijver bestaat uit een zwem- en een filtergedeelte. Het filtergedeelte beslaat ongeveer één vierde van de vijveroppervlakte en bevat planten en nuttige bacteriën die het water op een natuurlijke manier zuiveren. De planten maken zuurstof aan en nemen het teveel aan voedingsstoffen in het water op. Een pompinstallatie in de filterzone pompt het water voortdurend rond, zodat het zuurstofrijk blijft. Het gezuiverde water komt weer in het zwemgedeelte terecht en zo geniet je het hele jaar door van een kristalheldere zwemvijver. De installatie houdt - net zoals bij een zwembad - vooral graafwerken in.