Buiten design komt er veel kijken bij de keuze van een keukenkraan. Het is dan ook een onmisbaar keukenonderdeel dat je een 30-tal keren per dag gebruikt. Denk maar aan je handen, groenten of fruit wassen, kookpotten vullen, de afwasbak schoon maken, afwassen, ... Maar hoe kies je een goede keukenkraan? We vroegen enkele specialisten om verduidelijking.
Basisvereisten
Er zijn volgens Patrick de Francquen van Hansgrohe drie basisvereisten voor een degelijke keukenkraan: kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. "Eerst en vooral is de kwaliteit van de gebruikte materialen van cruciaal belang. Denk bijvoorbeeld aan een stevige greep uit metaal. De greepbevestiging moet ook voorkomen dat de greep na verloop van tijd gaat wiebelen en uiteindelijk loskomt."
Valerie Verduyckt van Grohe wijst op het belang van ergonomie en waterbesparing. "Een waterbesparende kraan moet je toelaten minder water te verbuiken zonder in te boeten op comfort."
Hendel
De grootte van de hendel is afhankelijk van de smaak van de gebruiker. "Normaal is een grotere hendel wel eenvoudiger te bedienen. En in het licht van onze vergrijzende bevolking kiezen senioren best voor een grote hendel om hun kraan ook later nog makkelijk te kunnen bedienen", aldus De Francquen.
Het is volgens Verduyckt ook belangrijk dat de hendel soepel gebruikt kan worden en dus makkelijk te bedienen is. "De hendel mag zeker niet stroef zijn. Mensen met een beperking kunnen bovendien ook gebaat zijn bij een langere hendel."
Uitloop
Let op de hoogte van de uitloopbek. In geval van bovenkastjes, moet de uitloopbek lager komen te staan. Ook de draaiwijdte van de uitloopbek kan belangrijk zijn. Als de kraan bijvoorbeeld in een hoekje staat, is het niet de bedoeling dat je de uitloopbek té ver kan draaien zodat deze constant tegen de kasten botst.
In sommige keukens staat de kraan vlak vóór het keukenraam. Indien je dan kiest voor een kraan met hoge uitloopbek, kan je het raam uiteraard niet meer openen. Wil je tóch een kraan met hoge bek, dan bestaan er modellen waarvan de bek neerklapbaar is. Dit kan hier dan een oplossing bieden.
Keramisch binnenwerk
Het zenuwcentrum van iedere kraan zijn volgens Verduyckt de keramische schijven. "Die bewegen over elkaar heen en naargelang hun positie houden ze water tegen of laten ze het door. Daarom hangt het correct functioneren van je kraan af van de kwaliteit en afwerking van de schijven. Probeer zeker de kranen in de toonzaal. Als het daar al stroef gaat, bedenk dan wat het na jaren gebruik zal geven."
Ook De Francquen raadt kwalitatief keramisch binnenwerk aan. "Keramische schijven gaan langer mee dan de oude leertjes of O-ringen. Sowieso moeten ook de leidingen altijd goed gespoeld worden vooraleer je de keukenkraan aansluit. Zo vermijd je dat vuil de keramische schijven beschadigt."
Keramische schijven zijn duurzamer dan progressieve binnenwerken. Waar progressieve binnenwerken wél een optie kunnen zijn, is bijvoorbeeld in appartementen. Deze kranen sluiten trager en zo voorkom je waterslagen in de leidingen.
Zuinige kranen
Er zijn verschillende technieken waarmee je water en energie kan besparen. "Een weerstand op circa 50 % van het openen van de greep, zorgt er bijvoorbeeld voor dat je even nadenkt alvorens je de kraan volledig open zet. Dit is meestal niet nodig, dus bespaar je water."
Er bestaat ook binnenwerk dat over een temperatuurbegrenzing beschikt of die in middenpositie enkel koud water geeft. Voor gemengd en daarna warm water, moet je de greep naar links bewegen. Zo bespaar je energie en het is ook veiliger - voor kinderen bijvoorbeeld.
Let op met kopieën
Een ander aandachtspunt zijn de gebruikte grondstoffen. "Wij rusten onze kranen uit met PEX-slangen die geur- en smaakneutraal zijn en geen gevaarlijke stoffen bevatten. Dat is volgens ons noodzakelijk aangezien veel mensen drinken van hun keukenkraan. Let op met Chinese kopieën. Die nemen het doorgaans niet zo nauw met dergelijke details en gebruiken plastics die niet altijd gehomologeerd zijn", waarschuwt De Francquen.
Prijs
De prijs van een keukenkraan wordt deels bepaald door zijn technologie en opties: met of zonder uittrekbare douche of uitloop, met of zonder een eco-cartridge om water te besparen, met of zonder een keramische cartouche,… "Ook de grootte van de kraan speelt mee. Hoe groter de kraan, hoe meer grondstoffen er nodig is om 'm te maken. Tenslotte heeft ook de vorm van de kraan een invloed op de prijs. Sommige vormen zijn moeilijker te produceren, hebben meer uitval, vereisen manuele handelingen of afwerking..."
Het binnenwerk van de kraan is eigenlijk het hart van de kraan. Een kraan met een degelijk binnenwerk, voorzien van bijvoorbeeld een tweetrapsbediening of een debiet - en temperatuurbegrenzer, kan iets duurder zijn. Daarnaast speelt ook de afwerking een rol. Naast chroom heb je ook kranen in zwart, wit, geborsteld nikkel,...en die zijn meestal duurder dan chroom. Volledige RVS-kranen zitten ook in een hogere prijsklasse.
"Uiteraard betaal je meer voor kranen die uitgerust zijn met snufjes. "Bijvoorbeeld voor een keukenkraan die gefilterd en gekoeld - bruisend - water geeft, of een heetwaterkraan", besluit Verduyckt.