Gipsplaten, pleisteren, chape, … Wat doe je eerst?

In principe mag je gipsplaten pas plaatsen en afwerken als met de chape- en de pleisterwerken alle natte werken gedaan zijn en het gebouw volledig droog is. Gipsplaten zijn dus de laatste in het rijtje. Raf De Haes van Knauf belicht enkele aandachtspunten.

Wind-en regendicht

  • Reynaers aluminium schrijnwerk ramen en deuren scharnier
    Foto Reynaers Aluminium
  •  gips stukadoor stucen gips aanbrengen nat pleisterwerk
    Foto Knauf
  • 066
    Foto Amix-isolatiechapes
  • pleister gips
    Foto Knauf
  • gipsplaten plafond plafondafwerking

Eerst en vooral moet je woning wind- en regendicht zijn. "Na de natte werken moet je de lokalen zo snel mogelijk laten drogen", zegt De Haes. "Verwarmen (in de koude periodes, nvdr) heeft altijd een positief effect, want warme lucht neemt meer vocht op dan koude lucht."

Vochtige lucht afvoeren

Nog belangrijker dan verwarmen, is de vochtige lucht afvoeren. "Zodra het buiten droog is, laat je de vochtige lucht ontsnappen via ramen en deuren. Op kip zetten, volstaat niet."
"Is het buiten vochtig, dan moet je ramen en deuren sluiten. Rekening houdend met ons wisselvallig weer en het verschil in luchtvochtgehalte tussen dag en nacht, is een woning optimaal ventileren niet altijd even evident. In bepaalde situaties zoals moeilijk verluchtbare of gesloten ruimtes kan je industriële ontvochtigers gebruiken."

De Haes waarschuwt voor een te krachtige ventilatie op pas gepleisterde of gechapte oppervlakken in de eerste dagen na de uitvoering. "Anders loop je risico op degradatie van deze materialen. Tijdens de uitvoering van pleister- of chapewerken zijn je aannemers verantwoordelijk voor de correcte verluchting. Nadien is dat de bouwheer."

Soms maanden wachten

Als je gipsplaten in vochtige omstandigheden plaatst, zetten ze eerst uit door inwerking van vochtige lucht. Later zullen ze weer krimpen door de droging. "Dit kan leiden tot barstvorming of vervorming van de gipsplaten. In koude, vochtige en winterse omstandigheden kan het zijn dat je weken, soms zelfs maanden, moet wachten met de plaatsing."

In twee fases

"Soms worden de metalen en corrosiebestendige draagstructuren van gipsplaten al vrij snel geplaatst en de gipsplaten in een later stadium aangebracht. Bij houten draagstructuren moet je voorzichtiger zijn, aangezien die ook kunnen vervormen onder invloed van vocht."

Volledig droog

Pas als het volledige gebouw droog is (de chape, het pleister, maar ook de onderliggende ruwbouwmaterialen zoals bakstenen en beton) én het relatieve luchtvochtgehalte stabiel is, kan je overgaan tot het plaatsen en afwerken van gipsplaten.

Eerst chape of eerst pleister?

Plaats je best eerst de chape en dan het gipspleister? Of juist andersom? Hiervoor bestaat volgens De Haes geen uitgesproken voorkeur. "Vanuit puur technisch standpunt is het beter dat je eerst de zandcement chape plaatst en dan, na droging, pas het gipspleister. Cement is immers beter bestand tegen vocht dan gips."

"Als een gipsgebonden materiaal langdurig en aanhoudend onderhevig is aan vocht (of vochtige lucht) kan dit leiden tot schimmelvorming op het pleister, verwering van het pleisteroppervlak of, in extreme gevallen, degradatie van de pleisterlaag."

En in de praktijk?

Maar in de praktijk worden eerst de pleisterwerken uitgevoerd en dan pas de chapewerken. "De stukadoor bepleistert de wanden vanaf een afgesproken niveau boven de draagvloer. Dit niveau moet de opdrachtgever aangeven, rekening houdend met uitvullagen, isolatie, dekvloer en afwerking van de vloer."

"Bij gebrek aan een afgesproken niveau wordt het pleister vanaf circa 10 cm boven de draagvloer aangebracht en boven eventuele waterkeringsmembranen. Zo kan opstijgend vocht niet in het pleister trekken. Na de pleisterwerken kan de chape gelegd worden. Als de bovenstaande richtlijnen over ventilatie opgevolgd worden, is er geen enkel probleem met deze volgorde van werken."

Conclusie

De Haes vat nog even samen hoe je de werken best aanpakt. "Eerst voer je de pleisterwerken uit, dan de chapewerken en tenslotte de afwerking met gipsplaten. Doorheen al deze fases moet je voldoende aandacht schenken aan de droging van het gebouw en de bouwmaterialen."

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je living een nieuwe indeling geven? Het kan dankzij Gyproc®!
Je living een nieuwe indeling geven? Het kan dankzij Gyproc®!

Sta je voor een totaalrenovatie of een complete make-over van je woonkamer? Dan kan je vast en zeker Gyproc® gipsplaten gebruiken. Ze zijn superhandig en...

Lees meer
Geef jouw ruimte een waterdichte, natuursteenlook met de unieke Mortex pleister!
Geef jouw ruimte een waterdichte, natuursteenlook met de unieke Mortex pleister!

Ben jij toe aan een unieke en authentieke uitstraling in je woning die volledig is afgesteld op jouw stijl? Met de pleister van Mortex kan dit...

Lees meer
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning

De vloer in je leefruimte, keuken of inkomhal bepaalt de sfeer van je interieur. Daarom ga je beter niet over één nacht ijs. Welke vloer draagt jouw...

Lees meer
COMFI PANEL -  voor het isoleren van scheidingswanden
COMFI PANEL - voor het isoleren van scheidingswanden

GESCHIKT VOOR VOOR HET ISOLEREN VAN SCHEIDINGSWANDEN Graag een goede geluidsisolatie in de diverse ruimtes van je woning? Isoleer dan zeker je...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken