Een bijgebouw in je tuin: zoveel meer dan een tuinhuis!

Wie een bijgebouw onmiddellijk associeert met een doordeweeks tuinhuis heeft nood aan inspiratie, want de mogelijkheden om je leefruimte rondom je huis uit te breiden zijn oneindig. Een korte bloemlezing.

Veranda

De klassieke veranda is een volledig aparte, tegen de gevel aangebouwde glazen ruimte. Moderne veranda’s daarentegen zijn veel meer geïntegreerd in de rest van de woning. Met een woonveranda bijvoorbeeld, vergroot je de keuken en/of woonkamer. Dit type geeft een heel andere beleving, aangezien ze zo nauw aansluit bij je woning. Het ontwerp en de oriëntatie van de veranda bepalen mee de dakbedekking. Zonwering en lichtinval zijn belangrijke aandachtspunten, naast het uitzicht en de lichtinval.

Pergola

De pergola is geen echt gebouw, maar een met planten begroeid houten of metalen kader in je tuin. Zo creëer je een lommerrijke en fris geurende plek om tot rust te komen. Je kan een pergola los in de tuin plaatsen of tegen de gevel. De structuur bestaat uit drie delen: steunpalen, dwars- en rijlatten. Voor de begroeiing kan je kiezen uit een waaier aan klimplanten.

Poolhouse

Een zwembad komt niet alleen. Want behalve een technische ruimte voor filters, pompen en ander zwembadmateriaal, heb je ook ruimte nodig om je om te kleden of gewoon rustig te verpozen. Vandaar de populariteit van poolhouses, in het zog van de vele zwembaden die de afgelopen jaren gebouwd werden. Sommige poolhouses groeien uit tot de echte vakantiehuisjes, inclusief keuken en slaapkamer. Wel opletten dat je daarmee de charme van je tuin niet verstoort.

Orangerie

De orangerie of wintertuin is meer een uitbreiding dan een bijgebouw. De eerste orangerieën dateren uit de 17e eeuw, als het voor de elite een statussymbool wordt om exotische planten te houden. De traditionele orangerie was hoog om de middagzon volop te benutten en werd opgebouwd met gietijzer en veel glas. Typisch is verder de naar buiten gebogen vorm. Vandaag geldt een oranjerie als sfeervolle plek in huis, waarin je het hele jaar door kan genieten van groen, zowel binnen- als buiten.

Carport

Bouwpercelen worden alsmaar kleiner. Daarom zijn steeds minder mensen geneigd om nog een garage te integreren in het beschermde woonvolume. Vandaar het niet aflatende succes van de carport. Ze zijn goedkoper dan een garage en bieden toch voldoende bescherming voor één of meer auto’s. Bovendien hou je meer ruimte over in huis. Qua vormgeving en materiaalgebruik kan je alle kanten uit. De architect kan de carport al van bij het ontwerp in het plan integreren, wat uiteraard zorgt voor een coherent geheel.

Tuinhuis

Het traditionele tuinhuis is in de eerste plaats een praktisch opberghok voor tuingereedschap, tuinmeubels en grasmachine. Maar als je over voldoende ruimte beschikt rondom huis, kan je wat meer plezier uit je tuinhuis halen. Waarom geen werkplaats inrichten? Of een thuiskantoor of hobbyruimte? Van op maat gemaakt, een kant-en-klaarmodel of zelfbouwpakket: aan jou de keuze!

Prieel

Een kruising tussen een pergola, een tuinhuisje en een terras. Zo kan je een prieel nog het best omschrijven. Het is een aan de zijkanten open gebouwtje, meestal uit hout, dat al dan niet op een verhoogd platform in de tuin geplaatst wordt. Wil je ook in de herst- en wintermaanden genieten van je tuin, dan kan je de raamopeningen afsluiten met glas voor een orangerie-effect.