Naverwarming zonneboiler: kies verstandig!

Afhankelijk van het aanbod zon en jouw verbruik, verwarmen zonnecollectoren tot een temperatuur tussen 10 en 90 °C. Is de temperatuur te laag, dan is naverwarming voor je zonneboiler nodig. Dat kan op twee manieren: met een doorstroomtoestel (geiser of combiketel) of met een voorraadtoestel (klassieke cv-ketel of warmwaterboiler). Wij gaan dieper in op de voor- en nadelen, afhankelijk van nieuwbouw verus renovatie én jouw verbruik.

1. Naverwarmen met doorstroomtoestel

"Soms is er geen cv-installatie voor de naverwarming", vertelt Stefaan Bouchier, commercieel afgevaardigde van Junkers. "In een passiefhuis, bijvoorbeeld. Of dat de ketel te ver van de zonneboiler staat om rendabel te werken. Dan investeer je best in een doorstromer."

Thermostatisch doorstroomtoestel …

Doorstromers verwarmen het water na op het moment dat je het nodig hebt. Een klassieke gasgeiser is hiervoor wel niet geschikt. Een thermostatische doorstromers wel. Let op: in de meeste gevallen moet de ingangstemperatuur beperkt blijven tot een grenswaarde van 60 °C. Dit om het toestel te beschermen tegen oververhitting.

… of combiketel?

Ook een combiketel die zorgt voor sanitair warm water kan dienst doen als naverwarmer. Dit is een interessante keuze als je bouwt of renoveert, maar nog niet onmiddellijk wil of kan investeren in een zonneboiler. Hou hier wel rekening mee bij de keuze en plaatsing van het toestel. Hier moet eveneens de ingangstemperatuur van het toestel beperkt worden tot 60 °C.

Voor alle duidelijkheid: ook een condensatieketel met aparte boiler kan je later zonder problemen combineren met een zonneboiler.

  • Buiscollectoren zonneboiler zonnepaneel
    Foto Bosch Thermotechnology NV
  • HydroCompact
    Foto Bosch Thermotechnology NV

2. Naverwarmen met bivalent systeem

Dat was het voor de doorstroomsystemen. Nu zijn de voorraadtoestellen aan de beurt. Naverwarmen met behulp van een cv-ketel gebeurt in een bivalent systeem. Daarbij bevat het voorraadvat voor het warm water twee spiralen die werken als warmtewisselaar. Door de onderste spiraal circuleert het water dat opgewarmd wordt door de zonnecollectoren, door de bovenste het water van de cv-ketel.

Extra capaciteit voor zonnewarmte

"Als je werkt met een doorstromer, is die bovenste spiraal niet aangesloten", vertelt Stefaan Bouchier. "Dat wil zeggen: meer opslagcapaciteit voor zonnewarmte. Reken op ongeveer 130 liter extra, waardoor je energiefactuur toch lager zal uitvallen."

Wanneer dubbele spiraal?

Wanneer geniet een naverwarming met dubbele spiraal dan wel de voorkeur? Bouchier: "In geval van hogere debieten of wanneer je op meerdere plaatsen tegelijkertijd warm water wil afnemen. Met een voorraadvat van 300 of 500 liter ben je niet meer afhankelijk van het vermogen van de ketel als je een groot bad of een uitgebreide douche wil nemen."

Bestaande warmwaterboiler behouden

Een alternatief voor de twee warmtewisselaars in het voorraadvat, is naverwarming via een gasboiler. Dit voorraadtoestel wordt in serie geschakeld achter het voorraadvat en kan gevoed worden met warm water uit de zonneboiler. Deze oplossing is interessant als je de bestaande warmwaterinstallatie wil behouden. De koudwateraansluiting wordt dan aangesloten op de zonneboiler.

Sturing noodzakelijk

Als de naverwarming in het voorraadvat zelf gebeurt, moet de regeling voor het in- en uitschakelen van de zonneboilerinstallatie ook de naverwarming (de cv-ketel dus) perfect sturen. Een voorbeeld: als de temperatuur in het voorraadvat te laag is, hoeft de ketel niet automatisch bij te springen. Het kan bijvoorbeeld dat de zonnecollectoren net begonnen zijn het voorraadwater op te warmen.

Slimme technologie

"Daarom heb je nood aan slimme technologie die alle onderdelen van de installatie - collectoren, ketel, voorraadvat - op elkaar afstemt", vertelt Koen Biesbrouck, marketingmanager van Junkers. "Zo’n systeem houdt rekening met alle mogelijke informatie, ook uit het recente verleden. Als uit metingen blijkt dat het de afgelopen veertien dagen heel erg zonnig was, kan het er bijvoorbeeld voor zorgen dat de naverwarming niet te snel in werking treedt."

Conclusie

Voor de naverwarming van je zonneboiler heb je de keuze tussen een doorstromer of een voorraadtoestel. We zetten de voor- en nadelen nog eens op een rijtje:

DoorstromerVoorraadtoestel
Interessant als er geen klassieke verwarming is. In een passiefhuis, bijvoorbeeld.Meer capaciteit in het voorraadvat voor zonnewarmte. Zo haal je een maximaal rendement.
De logische oplossing als cv-ketel en zonneboiler ver uit elkaar staan. Een typisch probleem in grote huizen.Een klassieke gasboiler, aangesloten op het voorraadvat is een optie als je de bestaande gasboiler wil houden.
Kan of wil je nog niet investeren in een zonneboiler? Dan is een combiketel zeker een optie.Een cv-ketel en tweede warmtewisselaar is interessant in geval van een grote en gelijktijdige warmwaterbehoefte.

Voor een optimaal rendement van de installatie is het belangrijk dat alle onderdelen ervan efficiënt met elkaar communiceren. Daarom komen de zonneboiler en het naverwarmingssysteem best ook van dezelfde leverancier.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuwe warmtepompboiler ELENSIO : voor nóg ecologischer warm water en minimaal energieverbruik
Nieuwe warmtepompboiler ELENSIO : voor nóg ecologischer warm water en minimaal energieverbruik

Op zoek naar een duurzaam alternatief voor een elektrische boiler? Maak dan kennis met de nieuwe thermodynamische warmtepompboiler ELENSIO van De Dietrich. ...

Lees meer
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen

Het straatbeeld ziet er sinds enkele jaren een stuk anders uit. Zo worden de meeste daken en garages tegenwoordig gesierd door zonnepanelen. Overweeg jij...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken