Of er nu water binnensijpelt via enkele barstjes of je gemetselde kelder volledig onderstaat. Volgens vochtbestrijdingsfirma Noaqua is er maar één doeltreffende oplossing: een nieuwe kuip aan de binnenkant van je kelder. Michel Jans legt uit hoe het werkt.
Nieuwe bezetting met mortel
Die nieuwe kuip bestaat uit waterdichte cementeringen en beton. "We bezetten de muren met een waterdichte cementering die bestand is tegen de druk van het grondwater", begint Michel Jans.
Laag voor laag
Het proces bestaat uit verschillende fases. "We moeten starten op een zuivere ondergrond. Eerste stap is dus het reinigen van de muren onder hoge druk. Losse lage bezetting kappen we weg. Bij geverfde muren zandstralen we. Barsten en scheuren diepen we verder uit. Zo zijn ze later beter te herstellen. Dan pas zijn je muren klaar voor een hechtingslaag."
Eerst de muren…
Hierop komt een dichtingslaag met snelcement en een eerste laag hydraulische waterkerende cementering. Hydraulisch betekent dat het uitgeharde cement niet zal uiteenvallen als het in aanraking komt met water. We gaan verder met een gewapend pvc-net en een tweede laag hydraulische cementering."
… dan de vloer
Cruciaal voor een waterdichte kelder is een perfecte aansluiting tussen muren en vloer. "Die aansluiting, ook wel de kimnaad genoemd, cementeren we extra onder een hoek van 45°. Daarna gieten we een gewapende betonnen vloer met polymeer- en latexversterking. Dat is de basis voor je verdere vloeropbouw. Ten slotte brengen we nog twee lagen soepele hydraulische tweecomponentenmortel aan."
Alternatief?
Je kan een kelder ook droog krijgen met een vloerdrainage. Het water wordt dan onder een valse vloer afgeleid naar een pomp en zo verder afgevoerd. "Geen structurele oplossing", besluit Jans. "Wat als de pomp het begeeft? Of de elektriciteit uitvalt?"