Hoe maak je je kelder waterdicht?

Of er nu water binnensijpelt via enkele barstjes of je gemetselde kelder volledig onderstaat. Volgens vochtbestrijdingsfirma Noaqua is er maar één doeltreffende oplossing: een nieuwe kuip aan de binnenkant van je kelder. Michel Jans legt uit hoe het werkt.

Nieuwe bezetting met mortel

Die nieuwe kuip bestaat uit waterdichte cementeringen en beton. "We bezetten de muren met een waterdichte cementering die bestand is tegen de druk van het grondwater", begint Michel Jans.

  • opstijgend vocht vochtbestrijding
    Foto Noaqua
  • opstijgend vocht vochtbestrijding
    Foto Noaqua

Laag voor laag

Het proces bestaat uit verschillende fases. "We moeten starten op een zuivere ondergrond. Eerste stap is dus het reinigen van de muren onder hoge druk. Losse lage bezetting kappen we weg. Bij geverfde muren zandstralen we. Barsten en scheuren diepen we verder uit. Zo zijn ze later beter te herstellen. Dan pas zijn je muren klaar voor een hechtingslaag."

Eerst de muren…

Hierop komt een dichtingslaag met snelcement en een eerste laag hydraulische waterkerende cementering. Hydraulisch betekent dat het uitgeharde cement niet zal uiteenvallen als het in aanraking komt met water. We gaan verder met een gewapend pvc-net en een tweede laag hydraulische cementering."

… dan de vloer

Cruciaal voor een waterdichte kelder is een perfecte aansluiting tussen muren en vloer. "Die aansluiting, ook wel de kimnaad genoemd, cementeren we extra onder een hoek van 45°. Daarna gieten we een gewapende betonnen vloer met polymeer- en latexversterking. Dat is de basis voor je verdere vloeropbouw. Ten slotte brengen we nog twee lagen soepele hydraulische tweecomponentenmortel aan."

Alternatief?

Je kan een kelder ook droog krijgen met een vloerdrainage. Het water wordt dan onder een valse vloer afgeleid naar een pomp en zo verder afgevoerd. "Geen structurele oplossing", besluit Jans. "Wat als de pomp het begeeft? Of de elektriciteit uitvalt?"

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je woning energiezuiniger maken was nooit eenvoudiger
Je woning energiezuiniger maken was nooit eenvoudiger

Als bouwer of verbouwer is het je vast niet ontgaan: de winter van 2022 was een woelige periode. Inflatie en stijgende energieprijzen zorgden voor vele...

Lees meer
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt

Wat hebben een kelder en een zwembad gemeen? Dat ze allebei perfect waterdicht zijn. In theorie. Want in de praktijk krijgen veel gemetselde kelders af te...

Lees meer
Een kelder als extra volwaardige leefruimte in je woning
Een kelder als extra volwaardige leefruimte in je woning

Concrete Base by ETIB is al 20 jaar toonaangevend in het uitvoeren van kelders in beton. De functie van een kelder in een woning is erg geëvolueerd....

Lees meer
Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!
Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

Beton verenigt in één materiaal de meest uiteenlopende eigenschappen. Dat is op zich reeds een belangrijke troef om duurzaam te bouwen. Beton heeft een...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken