Wat kost een ventilatiesysteem?

Ademen, zweten, koken, …  Dagelijkse zaken die heel normaal zijn, maar wel de lucht in je woning vervuilen. Je huis ventileren, is dus belangrijk. Maar hoeveel betaal je voor gezonde lucht? Bjorn Berger van Vasco Group helpt ons met de berekening.

Unit C of D

Voor de unit van een ventilatiesysteem C reken je best op minimum 410 euro. De unit van een systeem D start vanaf 1.850 euro. Dit zijn de adviesprijzen voor de standaardmodellen. Hier moet je de btw nog bijtellen.

De kostenbepalers

Maar een ventilatiesysteem is meer dan een unit. "De totaalprijs hangt af van verschillende factoren. Luchtkanalen, luchtventielen en plaatsingskosten maken het grootste verschil", vertelt Berger. Daarom de twee uitersten voor een geplaatste installatie: "1.250 euro voor een basic systeem C zonder vraagsturing en 7.500 euro voor een high-end systeem D. Hou er rekening mee dat bij een systeem C ook nog de prijs komt voor de raamroosters in de droge ruimtes. Hiervoor moet je zo'n 3.500 euro neertellen."

1. Materiaal en werkuren

"De eindprijs is sterk afhankelijk van de grootte van je woning. Hoe groter, hoe meer luchtkanalen er nodig zijn, en hoe hoger de kosten." En hoe meer materiaal je aannemer moet installeren, hoe hoger de werkuren oplopen.

2. Extra werken

Vergeet ook de kernboringen tussen de verdiepingen niet. Hiervoor moet je aannemer door de welfsels heen boren om de luchtkanalen door te voeren. Tenzij je architect een technische schacht inplande.

Onderhoud

Je ventilatiesysteem moet je onderhouden. Hoe vaak en wanneer je welke onderhoudstaken moet (laten) uitvoeren? Dat advies verschilt van fabrikant tot fabrikant. Bespreek dit met je installateur. Vasco adviseert voor beide systemen minstens één onderhoud per jaar.

  • Een ventilatiesysteem C vraagt één keer per jaar om reiniging van de raamroosters en de ventilator. Dit kan je zelf doen.
  • De luchtfilters van een ventilatiesysteem D moet je om de drie à vier maanden stofzuigen. En elk jaar vervangen.
  • Bij beide systemen moet je na acht jaar het kanalennet laten inspecteren en reinigen. Laat dit over aan een gespecialiseerde firma. Minimumprijs: 350 euro.

Geen idee waarom ventileren nodig is? Wij geven graag meer uitleg.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Met deze ventilatie-unit bespaar je plaats én energie
Met deze ventilatie-unit bespaar je plaats én energie

Onder het motto "Less is more" introduceert ventilatiefabrikant Zehnder de ComfoAir Flex, een compacte balansventilatie-unit die aan het plafond kan worden ...

Lees meer
Wil je energiezuinig bouwen? Dan moet je vooral luchtdicht bouwen
Wil je energiezuinig bouwen? Dan moet je vooral luchtdicht bouwen

Wie tegenwoordig een huis bouwt of verbouwt, moet voldoen aan een paar criteria. Denk aan het E-peil met strenge isolatie-, ventilatie- en energienormen....

Lees meer
Wat zijn de voordelen van een ventilatiesysteem D?
Wat zijn de voordelen van een ventilatiesysteem D?

Een ventilatiesysteem D is een type mechanische ventilatie dat zorgt voor een constante en gecontroleerde luchtstroom in een gebouw. Dit type systeem heeft ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken