Hoe bereid je je woning voor op een zonneboiler?

Je gaat (ver)bouwen en wil een zonneboiler installeren, maar je budget laat het momenteel niet toe. Hoe hou je dan je opties open om de installatie later zo vlot mogelijk te laten verlopen?

Dak tussen zuidoost en zuidwest

 • Als je nog in de ontwerpfase zit, zorg er dan in de mate van het mogelijke voor dat je dak naar het zuidoosten tot zuidwesten is gëorienteerd. Op die manier profiteren je collectoren optimaal van de zonnewinsten.
 • Om de collectoren later makkelijk aan te kunnen sluiten op de rest van de installatie, moet je geen speciale maatregelen treffen.
 • zonneboiler
  Foto Fluvius
 • verschillende soorten boilers
  Foto STIEBEL ELTRON
 • bb2013 zelios compact zonneboiler
  Foto Ariston Thermo Benelux

Technische schacht

 • Ben je aan het verbouwen, probeer dan in een technische schacht te voorzien: makkelijk om je leidingen achteraf door te voeren en het houdt je opties open.
 • Bij een nieuwbouw wordt zo'n schacht meer en meer de standaard voor de ventilatiekanalen, maar laat dan nog een beetje ruimte over voor later.

Plaats van het voorraadvat

 • Het voorraadvat komt best zo dicht mogelijk bij de belangrijkste tappunten voor warm water. Zo beperk je het warmteverlies via de leidingen.
 • Voorzie hiervoor al plaats bij je nieuwbouw of renovatie, minstens 1 m².
 • Een warmwatervat van 300 liter is zowat het gemiddelde voor een gezin met twee kinderen. Wil je de zonneboiler ook inschakelen voor de verwarming, dan loopt de inhoud al snel op tot 600 à 700 liter.
 • Je moet er niet alleen voor zorgen dat je het vat bij de plaatsing binnenkrijgt, maar ook de draagkracht van de vloer voldoende groot is. Bijvoorbeeld als je de zonneboiler op zolder plaatst.
 • Ook belangrijk: de cv-ketel en de boiler moeten zo dicht mogelijk bij elkaar staan.

Welke cv-ketel?

 • Je bestaande ketel verdwijnt niet, maar zorgt na het plaatsen van de zonneboiler alleen nog voor de naverwarming. In principe kan je een zonneboiler aan elk verwarmingssysteem koppelen.
 • Een condensatieketel met aparte boiler is interessant, omdat je die achteraf kan integreren in een bivalent systeem waarbij je verschillende energiebronnen aansluit op het warmwatervat. Je werkt dan met twee spiralen. De onderste spiraal is aangesloten op de zonnecollectoren, de bovenste op de bestaande ketel. Je kan eventueel al van bij het begin een groot voorraadvat plaatsen met twee spiralen. In eerste instantie sluit je alleen de bovenste spiraal aan op de condensatieketel.
 • Ook een doorstromer is mogelijk. Deze wordt aangesloten achter het warmwatervat en verwarmt het water van de zonneboiler verder op indien nodig. Let wel: kies een doorstromer die hierop voorzien is, want niet alle toestellen verdragen warm water bij de inlaat.

Aansluitingen voor elektriciteit

 • Voorzie in een paar stopcontacten op de plaats waar je systeem komt.
 • Werk net zoals in natte ruimtes met 30 milliampère. Dit is wettelijk niet verplicht, maar toch aan te raden.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken