Onderhoud zonneboiler: wat doen en hoe vaak?

Een zonneboilerinstallatie bevat in vergelijking met PV-panelen voor elektriciteit veel meer bewegende onderdelen. Voor een goede werking en een gegarandeerd lange levensduur is een jaarlijks onderhoud van je zonneboiler daarom aan te raden.

Wanneer controleren?

Het jaarlijks onderhoud van een zonneboiler is niet verplicht, maar wel aangewezen. Reken op een kost van ongeveer 75 tot 125 euro. Het nazicht neemt slechts een tiental minuten in beslag en gebeurt daarom het best gelijktijdig met andere onderhoudswerken.

Omdat je een zonneboiler meestal combineert met een cv-ketel op gas of stookolie, kan je de controle van de zonneboilerinstallatie koppelen aan de verplichte keuring van de cv-installatie (jaarlijks voor stookolie, om de twee jaar bij gas). Combineer je de zonneboiler met een warmtepomp, dan kan de controle van de installatie gelijktijdig met de verplichte jaarlijkse keuring van het koelcircuit van de warmtepomp.

Wat controleren?

Bij een druksysteem (een zonneboilerinstallatie met glycolvulling) moet de kwaliteit van het antivriesmiddel gecontroleerd worden, zodat het ook bij vriestemperaturen van -25 °C nog bescherming biedt. Door dit regelmatig te controleren kan de installateur het antivriesmiddel tijdig vervangen. Verder gaat de installateur na of de systeemdruk nog voldoende hoog is.

Om overdreven ophoping van kalk in het voorraadvat te vermijden, wordt aangeraden het vat minstens één keer per jaar tot één keer om de vijf jaar leeg te maken, afhankelijk van de hardheid van het water. Zo bespaar je tot 50 euro op je energiefactuur. Ook de kwaliteit van de anode moet gecontroleerd worden. Deze beschermt het voorraadvat tegen roesten. De meeste installaties beschikken over een verklikkerlampje. Is dat niet het geval, dan doet de installateur een visuele controle.

Zonnecollectoren reinigen

De collectoren zelf vergen nauwelijks onderhoud. Controleer voor ze voor alle zekerheid één keer per jaar op stofophoping of mosvorming. Zijn ze erg vuil, dan kan je ze reinigen met helder water en een doek, spons of telescopische borstel.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen

Het straatbeeld ziet er sinds enkele jaren een stuk anders uit. Zo worden de meeste daken en garages tegenwoordig gesierd door zonnepanelen. Overweeg jij...

Lees meer
5 tips om betaalbaar én energiezuinig te bouwen of renoveren
5 tips om betaalbaar én energiezuinig te bouwen of renoveren

Ga je bouwen of verbouwen? Bekijk dan onze 6 tips die je helpen een pak te besparen op je energiefactuur. Met onze slimme zelfbouwoplossingen maken wij...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken