Staalframebouw: ook voor zelfbouwers!

Staalframebouw kan je vergelijken met houtskeletbouw. Maar in plaats van hout, bestaat de dragende structuur van je woning uit koudgewalste stalen profielen. Deze techniek is nog niet zo bekend in België, maar biedt heel wat voordelen voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Hoe zit een staalframewoning in elkaar?

1. Opbouw

De draagstructuur van de woning bestaat uit koudgewalste stalen profielen. Deze kunnen gemonteerd worden tot complete frames bij de fabrikant of ter plaatse op de werf. Omdat alle profielen genummerd zijn, kan je ze met behulp van het montageplan relatief eenvoudig zelf in elkaar zetten. Daardoor is deze techniek ook geschikt voor zelfbouwers.

De opbouw van de buitenmuur ziet er als volgt uit (van binnen naar buiten): gipskarton – OSB – staalframe met akoestische isolatie – OSB – thermische isolatie – gevelafwerking. Let wel: deze opbouw kan licht wijzigen in functie van het gewenste isolatieniveau.

2. Isolatie

Omdat de stalen profielen slechts 9 cm dik zijn, kan je met staalframebouw de dikte van de buitenmuren beperken en toch goed isoleren.

3. Gevelbekleding

Het materiaal voor de gevelafwerking kan je vrij kiezen, afhankelijk van je persoonlijke smaak en de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Met andere woorden: of je nu modern of eerder klassiek bouwt, aan de buitenkant zie je niet dat het om staalframebouw gaat.

Staalframebouw is zowel geschikt voor nieuwbouw, als voor renovaties en uitbreidingen. Vanwege het lichte gewicht, is het ook een interessante methode voor ‘optoppingen’: nieuwe constructies bovenop een bestaand bouwvolume, bijvoorbeeld voor een kangoeroewoning.

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

  • Tijdwinst: de snelheid van werken is een van de grootste voordelen van deze bouwtechniek. Twee personen zetten de draagconstructie van een gemiddelde woning in maximum vijf dagen recht.
  • Lichtgewicht: daardoor is deze methode erg geschikt voor optoppingen of moeilijk bereikbare uitbreidingen. De profielen kunnen in dat geval gewoon met de hand tot op de bestemmingen gedragen worden.
  • Sterk: in tegenstelling tot bij traditionele staalbouw heb je geen puntlasten. Integendeel: gemiddeld staat er om de 60 cm een verticaal profiel, zodat de last optimaal over de volledige constructie gespreid wordt.
  • Flexibiliteit: met stalen profielen zijn grote overspanningen mogelijk, tot 9 m. Ideaal dus, als je droomt van een open plan.
  • Nauwkeurig: net zoals bij houtskeletbouw en andere prefab-methodes, ken je op voorhand exact alle maten. Je hoeft niet te wachten tot de ruwbouw af is om ramen en deuren te bestellen.
  • Duurzaam: staal is 100 procent recycleerbaar. Bovendien heb je met staalframebouw geen afval op de werf. Fabrikanten geven verder ook aan dat stalen frames veel langer meegaan dan houten balken en levenslang bestand zijn tegen vocht en ongedierte.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

  • Nieuwe bouwmethode: staalframebouw wordt al jaren toegepast in het buitenland, met name in Australië. Bij ons is deze methode gloednieuw en zijn er bijgevolg weinig referenties.
  • Beperkt aantal aanbieders: er zijn in België slechts een drietal fabrikanten van staalframes en nog niet veel aannemers hebben ervaring met deze techniek. Daarom neem je het best rechtstreeks contact op met de fabrikant. Hij kan je in contact brengen met een aannemer en/of architect. Of eventueel jouw bestaande bouwplan omvormen tot een staalframebouw.
  • Prefab: alle profielen worden geprefabriceerd in de fabriek. Je moet op voorhand goed nadenken over hoe je woning eruit zal zien. Tijdens de montage kan je geen wijzigingen meer doorvoeren.

Hoe verloopt de plaatsing op de werf?

De profielen voor de staalframes worden op basis van een 3D-bouwplan op maat geproduceerd met een nauwkeurigheid van een tiende van een millimeter. Daardoor verloopt de montage op de werf uiterst snel en zonder afval. Op de werf zelf moet er dus niet meer gemeten of gesneden worden, wat het risico op uitvoeringsfouten verkleint.

1. Levering

Voor de levering op de werf heb je twee keuzes:

  • Of je laat de profielen alvast assembleren tot staalframes door de fabrikant;
  • Of je laat de profielen afzonderlijk leveren. Dankzij de volgnummers en heb bijhorende montageplan kan je de frames eenvoudig zelf in elkaar zetten.

Als je werkt met een aannemer, zal die meestal gebruikmaken van voorgemonteerde staalframes.

2. Montage muren

De staalframes worden rechtstreeks op de kimlaag (dit is de eerste bouwstenen op de vloerplaat, bijvoorbeeld van cellenbeton of cellenglas) gemonteerd en chemisch verankerd.

3. Vloeren

Voor de tussenvloeren wordt eveneens gebruikgemaakt van stalen profielen. Deze zijn iets dikker dan de profielen voor de muren. Zo zijn overspanningen mogelijk tot 9 m.

4. Dak

Het dak bestaat net als de vloeren uit stalen profielen. Deze worden vervolgens bekleed met een dampscherm, een laag isolatie, een onderdak en ten slotte de dakbedekking.

5. Afwerking

Twee personen zetten de volledige draagstructuur van een woning recht in amper vijf werkdagen. Daarna volgt de afwerking. Deze ziet er in grote lijnen als volgt uit:

  • De staalprofielen worden opgevuld met akoestische isolatie;
  • Aan de binnenzijde komen OSB-platen en ten slotte gipskarton als afwerking;
  • Aan de buitenzijde komen OSB-platen, de isolatie en ten slotte de gevelbekleding;
  • Nutsleidingen voor elektriciteit en data worden in de profielen weggewerkt.

Qua gevelbekleding is alles mogelijk, van gevelstenen en gevelplaten tot pleister. Kortom: aan de buitenkant zie je niet dat het om staalframebouw gaat. Je kan zowel modern als klassiek bouwen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg
Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg

Bouwen is voor de meeste mensen het grootste project in hun leven. Zeker op financieel gebied. Toch kan je hier en daar flink besparen door slimme keuzes...

Lees meer
Spaargeld brengt het meeste op in huis
Spaargeld brengt het meeste op in huis

Zelfs met de btw-verlaging op energieprijzen zitten we nog altijd op een historisch hoog cijfer. En je spaargeld, dat brengt op de bank nauwelijks iets op. ...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D

Het doel is om alle woningen tegen 2050 energieneutraal te maken. Daarom werd sinds begin dit jaar een renovatieverplichting ingevoerd bij aankoop van een...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken