Wat is asbest?

Sinds de eeuwwisseling is het in ons land verboden om asbest te produceren, op de markt te brengen en te gebruiken. Heb je een ouder huis op het oog, opgelet dan. Want het is best nog mogelijk dat het gevaarlijk goedje in verschillende materialen zit verwerkt. Maar wat is asbest precies en waarom staat het vandaag op de zwarte lijst?

Decennia geleden was asbest een zeer populair bouwmateriaal. Dat had het te danken aan de sterkte, hittebestendigheid, slijtvastheid en isolerende waarde van het materiaal. Bovendien kon je het verwerken in zowat alle materialen.

Sterk, maar gevaar voor gezondheid

Maar doorheen de jaren bleek asbest kankerverwekkend te zijn. De schadelijke vezels adem je namelijk gemakkelijk in. Als de materialen waarin het goedje verwerkt zijn, nog in goede staat verkeren, hoef je je wel niet meteen zorgen te maken. In dat geval kunnen de vezels niet vrijkomen. Een asbestcementdak kan in principe zo’n 50 jaar blijven liggen.

Toch is het aangeraden om voorzichtig om te springen met asbestmaterialen. Zowel in geval van onderhoud als verwijdering. Hier bestaan duidelijke tips rond die je zeker best eens even naleest.