In 7 vragen naar een nieuwe overkapping voor je terras

Terrasoverkappingen zitten in de lift. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en -combinaties bestaat. We overlopen de belangrijkste vragen die je moet stellen als je overkappingen vergelijkt. Renson vinkt samen met ons de checklist af.

1. Waarvoor gebruik ik mijn overkapping?

Meteen een belangrijke vraag, want deze bepaalt in grote mate waar je terrasoverkapping komt te staan. Heel vaak kiezen mensen voor een overkapping in aanbouw, omdat ze er ook graag willen eten. Dan is het logisch dat de afstand tot de woning beperkt blijft. Een overkapping in aanbouw kan ineens ook dienen als zonwering.

Maar ook een vrijstaande overkapping is een optie, bijvoorbeeld dicht bij een zwembad of op een plaats waar je een maximum aan zonlicht geniet. Zo creëer je een extra tuinkamer met bijvoorbeeld bijpassend loungemeubilair of zelfs een jacuzzi.

2. Hoe profiteer ik optimaal?

Kijk eerst en vooral naar de oriëntatie van je terras. Waar schijnt de zon? En op welk moment? Gaat een lage zon ’s avonds storen? Door je terras te overkappen geniet je langer van je terras, ongeacht het weer.

Op dat vlak is het belangrijk dat je professioneel advies inwint, hetzij bij een gespecialiseerde firma, hetzij bij een tuin- of interieurarchitect. Want een terras wordt meer en meer deel van de architectuur of van je tuinuitwerking.

3. Welke voorzieningen moet ik vooraf regelen?

Hoe ver wil je gaan in je comfort? Fabrikanten van overkappingen bieden vrijwel alle opties aan, van ingebouwde verlichting over verwarming tot muziek. Om hiervan te genieten, heb je natuurlijk elektriciteit nodig. Laat desnoods al een wachtbuis leggen als er budgettair nog geen ruimte is om de overkapping meteen te plaatsen.

Bovendien is het dak bij veel huidige modellen elektrisch aangestuurd. Dat geldt alvast voor het hele assortiment bij Renson, of het nu om een dak met lamellen, screens of doeken gaat. Zo kan je spelen met de hoeveelheid daglicht die je binnenhaalt op elk moment van de dag.

4. Hoe groot moet mijn overkapping worden?

Denk op voorhand na over de grootte van je overkapping. Zo is 20 m² een gangbaar gemiddeld, al kan drie op drie meter ook gerust.

Zorg alleszins dat je genoeg plaats hebt om nog rond je meubilair te wandelen en dat alles voldoende overdekt is. Maar ook groter kan: Bij Renson gaan de afmetingen tot 6,2 m x 4,5 m, maar je kan gerust verschillende delen aan elkaar koppelen. Kies je voor verwarming, zorg er dan voor dat die overal gelijkmatig verdeeld is, voor een comfortabeler gevoel."

5. Hoe bescherm ik me tegen weer en wind?

De overkappingen hebben normaal gezien een ingebouwde regenwaterafvoer. Met een regensensor sluit het dak zelfs automatisch als het begint te regenen. Zo blijft ook je tuinmeubilair steeds beschermd. Wil je regenwater recupereren? Dan kan je gerust een afvoerbuis koppelen aan je afvoer. Zoniet, loopt alles gewoon weg via je terras.

Afsluitbare zijkanten vormen dan weer een goede bescherming tegen lage zon, maar ze houden ook wind tegen. Maar je kan simpelweg al heel wat ongemak vermijden door op voorhand zelf op onderzoek te gaan. Bijvoorbeeld door uit te zoeken van waar de wind meestal komt. Zo kan je die zijden uitrusten met één of meerdere zijelementen.

Hou er wel rekening mee dat een overkapping geen veranda is die compleet wind- en regendicht is. Het is een buitenruimte die je beschermt tegen de zon en dankzij zijelementen en andere opties ook tegen minder goede weersomstandigheden.

6. Hoeveel privacy heb ik nodig?

Hou je van veel openheid of wil je inkijk vermijden? We zijn steeds meer op zoek naar privacy. Screens bieden een goede bescherming. Een donkere kleur betekent trouwens niet dat je minder zicht op buiten hebt, integendeel. Je hebt net meer doorkijk dan bij een lichtere screen.

Wil je echt alles visueel toegooien? Ook dat kan. In principe kan je je helemaal afsluiten van de buitenwereld, bijvoorbeeld met schuifpanelen voorzien van kantelbare lamellen of met gordijnen", geeft Femke Heens aan. Zorg dan wel voor de nodige verlichting.

Nog een kleurtip: donkere kleuren verkleinen. Als je een donkere structuur wenst, kies dan een lichte kleur voor het dak. Zo oogt je overkapping visueel ruimer.

7. Wat met mijn bestaand terras?

En wat als je tuin ten slotte helemaal afgewerkt is? Kan je dan nog een overkapping integreren? Heens stelt gerust: Je kan perfect discreet een overkapping bovenop je terrasbedekking bouwen. Je moet dus niet per se je hele terras opengooien.

Laat je alleszins goed informeren en denk gericht na over wat je zelf wil, nu en in de toekomst. Zo geniet je jarenlang optimaal van je overkapping.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden

Op zoek naar de ideale steen voor je gevel of oprit? Met de textuurgenerator van Vandersanden kan je eenvoudig realistische texturen maken voor een...

Lees meer
Terrasoplossing op maat: ontdek alle voordelen van Twinson-terrasplanken
Terrasoplossing op maat: ontdek alle voordelen van Twinson-terrasplanken

Levenslang van je terras genieten? Dat doe je met een Twinson-terras van Deceuninck. De lange levensduur en integrale recycleerbaarheid maakt dit...

Lees meer
Verlengde voorjaarsactie op terrasoverkappingen
Verlengde voorjaarsactie op terrasoverkappingen

Every day on holiday! Het zalige vakantiegevoel op jouw terras of in jouw tuin, en dat het hele jaar door? Geniet deze zomer nog van dat gevoel, met een...

Lees meer
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras

Net als je woning verdient ook je tuin een goed ontwerp voordat je eraan begint. Ook als het perfect mogelijk is om achteraf (ingrijpende) wijzigingen door ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken