Een natuurlijke omheining in je tuin: mag je je tuin met groen omringen?

Met een beetje gezelligheid en de nodige privacy voelen we ons thuis in onze eigen tuin. Die privacy durven we al eens zoeken achter levende afsluitingen, bomen en grote struiken. Maar mag je je tuin zomaar omringen met groen? Wat zijn je rechten en plichten?

Een natuurlijke omheining

Je mag een boom of haag planten zonder stedenbouwkundige vergunning. Toch kan je niet zomaar eender waar groot groen in je tuin zetten. Er zijn regels omtrent de scheidingslijn met je buur waar je rekening mee moet houden om conflicten te voorkomen.

Afstand scheidingslijn

De afstand van de scheidingslijn tot aan de boom of de haag meet je zowel voor bomen als voor hagen vanaf het centrum van de stam tot aan de grenslijn. Hoeveel afstand moet er minstens tussen de beplanting en de scheidingslijn zijn tussen twee stukken grond?

  • Bomen: minstens twee meter.
  • Levende hagen: een halve meter.

Uitzonderingen

Tip: Informeer je bij de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente vóór je haag- en boomplannen uitvoert.

Wanneer moet je kappen?

Staat de haag of boom van je buren niet op de wettelijke minimumafstand van de scheidingslijn, dan kan je via de vrederechter je buur dwingen om de beplanting te rooien. Al zal de vrederechter niet altijd ingaan op je vraag, want er zijn enkele uitzonderingen:

  • Indien je buur meer dan dertig jaar geleden toelating kreeg om de haag te planten en er is nooit over geklaagd, dan is er sprake van een verkrijgende verjaring en kan je niet eisen om de haag te rooien.
  • Erfdienstbaarheid door bestemming van de huisvader: Jouw stuk grond en dat van de buren waren vroeger van dezelfde eigenaar. Bij verkoop werd vastgelegd dat de haag of boom bij de woning hoort met het recht om te blijven staan.
  • Je kan je buur ook niet dwingen tot rooien als de beplanting overeengekomen is in een gesloten overeenkomst.

Overhangende takken en doorschietende wortels

Heeft je buur een boom of haag waarvan de takken of de kruin over de scheidingslijn groeien en over je grond hangen? Dan kan je hem verplichten om te snoeien. Je mag het heft zeker niet in eigen handen nemen door met de snoeischaar aan de slag te gaan. Hangen er takken te dicht bij de bovengrondse elektriciteitsleidingen? Dan vraag je de eigenaar om te kappen. Doet hij dat niet binnen de maand, dan mag het gewest, de gemeente of de vergunninghouder zelf kappen. Komen de wortels van een naburige boom of haag ongewenst in jouw tuin uit? Dan mag je wel zelf aan de slag.

Gemeenschappelijke haag

Bij een gemeenschappelijke haag vervalt de afstand tot de scheidingslijn als beide buren akkoord gaan. Dan mag de haag zelfs óp de perceelsgrens staan. Jij en je buurman hebben allebei de plicht om de haag goed te onderhouden aan je eigen kant van de omheining. Indien nodig, moet je de buurman toelating geven om op jouw grond te komen om het onderhoud aan zijn kant van de omheining goed uit te voeren.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat is het verschil tussen een ventilatiesysteem C en D?
Wat is het verschil tussen een ventilatiesysteem C en D?

Minimaal en gecontroleerd ventileren is meer dan vensters en deuren openzetten. Een gecontroleerde ventilatie zorgt voor het evenwicht tussen voldoende en...

Lees meer
Isolatiepremie voor daken van 6 euro/m² voor doe-het-zelvers: alle geschikte isolatiematerialen
Isolatiepremie voor daken van 6 euro/m² voor doe-het-zelvers: alle geschikte isolatiematerialen

Is jouw dakisolatie aan vervanging toe? Dan is dit hét moment om deze isolatieklus zélf aan te pakken. Als doe-het-zelver kom je namelijk in aanmerking...

Lees meer
Bespaar op je energieverbruik dankzij duurzame woontechnieken
Bespaar op je energieverbruik dankzij duurzame woontechnieken

Ook geschrokken van je energiefactuur? Vraag je je af hoe je je energiefactuur onder controle kan houden nu de prijzen van gas en stookolie zo fors...

Lees meer
Energie besparen begint bij een goede isolatie: enkele tips
Energie besparen begint bij een goede isolatie: enkele tips

Loopt jouw energierekening hoog op? Door je woning goed te isoleren, bespaar je energie. In tegenstelling tot een slecht geïsoleerde woning heeft een goed...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken