Met een beetje gezelligheid en de nodige privacy voelen we ons thuis in onze eigen tuin. Die privacy durven we al eens zoeken achter levende afsluitingen, bomen en grote struiken. Maar mag je je tuin zomaar omringen met groen? Wat zijn je rechten en plichten?
Een natuurlijke omheining
Je mag een boom of haag planten zonder stedenbouwkundige vergunning. Toch kan je niet zomaar eender waar groot groen in je tuin zetten. Er zijn regels omtrent de scheidingslijn met je buur waar je rekening mee moet houden om conflicten te voorkomen.
Afstand scheidingslijn
De afstand van de scheidingslijn tot aan de boom of de haag meet je zowel voor bomen als voor hagen vanaf het centrum van de stam tot aan de grenslijn. Hoeveel afstand moet er minstens tussen de beplanting en de scheidingslijn zijn tussen twee stukken grond?
- Bomen: minstens twee meter.
- Levende hagen: een halve meter.
Uitzonderingen
- Een draadafsluiting begroeid met klimop of een andere klimplant is een levende haag en moet je dus op minstens een halve meter van de perceelsgrens plaatsen.
- Ook als bomen een haag vormen, moeten ze aan de wettelijke afstand van 2 meter voldoen.
Tip: Informeer je bij de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente vóór je haag- en boomplannen uitvoert.
Wanneer moet je kappen?
Staat de haag of boom van je buren niet op de wettelijke minimumafstand van de scheidingslijn, dan kan je via de vrederechter je buur dwingen om de beplanting te rooien. Al zal de vrederechter niet altijd ingaan op je vraag, want er zijn enkele uitzonderingen:
- Indien je buur meer dan dertig jaar geleden toelating kreeg om de haag te planten en er is nooit over geklaagd, dan is er sprake van een verkrijgende verjaring en kan je niet eisen om de haag te rooien.
- Erfdienstbaarheid door bestemming van de huisvader: Jouw stuk grond en dat van de buren waren vroeger van dezelfde eigenaar. Bij verkoop werd vastgelegd dat de haag of boom bij de woning hoort met het recht om te blijven staan.
- Je kan je buur ook niet dwingen tot rooien als de beplanting overeengekomen is in een gesloten overeenkomst.
Overhangende takken en doorschietende wortels
Heeft je buur een boom of haag waarvan de takken of de kruin over de scheidingslijn groeien en over je grond hangen? Dan kan je hem verplichten om te snoeien. Je mag het heft zeker niet in eigen handen nemen door met de snoeischaar aan de slag te gaan. Hangen er takken te dicht bij de bovengrondse elektriciteitsleidingen? Dan vraag je de eigenaar om te kappen. Doet hij dat niet binnen de maand, dan mag het gewest, de gemeente of de vergunninghouder zelf kappen. Komen de wortels van een naburige boom of haag ongewenst in jouw tuin uit? Dan mag je wel zelf aan de slag.
Gemeenschappelijke haag
Bij een gemeenschappelijke haag vervalt de afstand tot de scheidingslijn als beide buren akkoord gaan. Dan mag de haag zelfs óp de perceelsgrens staan. Jij en je buurman hebben allebei de plicht om de haag goed te onderhouden aan je eigen kant van de omheining. Indien nodig, moet je de buurman toelating geven om op jouw grond te komen om het onderhoud aan zijn kant van de omheining goed uit te voeren.