Sierlijsten: maak kennis met de finishing touch voor elke ruimte

Denk jij bij sierlijsten aan statige herenhuizen of klassieke interieurs? Think again! Kroon- en wandlijsten zitten weer volop in de lift. Kelly Vaes van interieurspeciaalzaak Swijsen-Schepers weet waarom.

Strakke kroonlijsten, netjes weggewerkte verlichting, een trendy wandlijst… Sierlijsten duiken plots weer op in heel wat interieurs. “Het klopt dat de vraag stijgt”, vertelt Kelly Vaes. “Ze bieden vandaag heel wat mogelijkheden. Vooral voor het mooi wegwerken van indirecte verlichting en gordijnrails, maar bijvoorbeeld ook voor het creëren van een 3D-effect op je deuren, muren of plafonds. Sierlijsten zijn de finishing touch voor je interieur. ”

Wat zijn sierlijsten?

Kelly: “Een sierlijst is een allesomvattende term voor een heel aanbod aan kroonlijsten, wandlijsten, plinten, indirecte verlichting en decoratieve elementen. Ze zijn perfect te combineren met geverfde en behangen muren en beschikbaar in heel wat materialen. Uitvoeringen in kunststof zijn zeer licht en makkelijk te verwerken.”

Mooi en functioneel

"Sierlijsten passen echt in elk interieur", vindt Kelly. "Ze zijn beschikbaar in de meest uiteenlopende collecties. Sierlijsten hebben voornamelijk een esthetische functie, maar zijn ook heel praktisch naar afwerking toe. Je kan bijvoorbeeld een sierlijst laten doorlopen aan een deur. Dat oogt mooi strak omdat je hetzelfde materiaal gebruikt voor je plinten en deuromlijsting."

Plaatsing

Kunststof sierlijsten worden volgens Kelly altijd verlijmd. “Daarbij moet je twee verschillende lijmen gebruiken. Een om de lijst te bevestigen en een andere voor de naden tussen twee lijsten. Zo kan je ze perfect naadloos plaatsen.”

Budget

Op welk budget je moet rekenen om een kamer af te werken met sierlijsten? "Dat hangt vooral af van welke sierlijst je kiest. Ze bestaan in de meest uiteenlopende prijsklassen. Van budgetvriendelijke tot heel exclusieve uitvoeringen. Ook de oppervlakte van de ruimte speelt hierin natuurlijk een rol.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je living een nieuwe indeling geven? Het kan dankzij Gyproc®!
Je living een nieuwe indeling geven? Het kan dankzij Gyproc®!

Sta je voor een totaalrenovatie of een complete make-over van je woonkamer? Dan kan je vast en zeker Gyproc® gipsplaten gebruiken. Ze zijn superhandig en...

Lees meer
Profiteer van hoge kortingen op OSB platen! De multifunctionele oplossing voor jouw klus.
Profiteer van hoge kortingen op OSB platen! De multifunctionele oplossing voor jouw klus.

Wanneer je voor OSB platen kiest, kies je voor een duurzame, betaalbare en robuuste optie. OSB platen bestaan namelijk uit verschillende lagen van...

Lees meer
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning

De vloer in je leefruimte, keuken of inkomhal bepaalt de sfeer van je interieur. Daarom ga je beter niet over één nacht ijs. Welke vloer draagt jouw...

Lees meer
COMFI PANEL -  voor het isoleren van scheidingswanden
COMFI PANEL - voor het isoleren van scheidingswanden

GESCHIKT VOOR VOOR HET ISOLEREN VAN SCHEIDINGSWANDEN Graag een goede geluidsisolatie in de diverse ruimtes van je woning? Isoleer dan zeker je...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken