7 vooroordelen over raamroosters. Waarheid of fabel?

Tijdens adviesgesprekken aan huis bij (ver)bouwers merken de experten van Dubolimburg, het Limburgse adviescentrum voor duurzaam bouwen, dat er nog veel vooroordelen over raamroosters. Ook bij Renson, producent van ventilatie en zonwering, merken ze dat er nog een aantal misverstanden zijn. Tijd om enkele zaken recht te zetten.

Misverstanden raamroosters

“Hoe meer je isoleert en hoe luchtdichter je bouwt, hoe belangrijker ventilatie wordt”, legt Gert Broekx van Dubolimburg uit. “Wij geven advies aan zo'n 1.000 verbouwers per jaar. Tijdens deze gesprekken merken we dat ze niet altijd de juiste informatie over raamroosters krijgen.” Ook bij Renson, producent van ventilatie en zonwering, merken ze dat er nog een aantal misverstanden leven. We sommen de belangrijkste voor je op.

1. Raamroosters geven tocht

“Als het buiten koud is en het hard waait, kunnen ventilatieroosters tocht geven. Sinds enkele jaren zijn de roosters echter voorzien van een zelfregelende klep die ervoor zorgt dat zelfs bij hardere wind toch steeds hetzelfde volume verse lucht binnenkomt. Als je echt hinder ondervindt, kan je de roosters tijdelijk sluiten, maar dan mag je niet vergeten om ze daarna terug te openen.”

Ook bij Renson merken ze dat er nog een misverstand is over de hoeveelheid lucht die door een rooster binnenkomt. “Men vergelijkt raamroosters nog te vaak met een openstaand raam, maar die vergelijking gaat niet op”, vertelt Yves Lambert. “Door een openstaand raam van 1 m op 1,25 m komt bij een redelijk windstille situatie al 5.000 m³/h lucht naar binnen. Bij een rooster is dit slechts 50 m³/h, oftewel 1% van de lucht die door een raam naar binnenkomt. Met deze beperkte luchthoeveelheden koelt een woning echt niet snel af, dat is een mythe waar ze mensen graag bang mee maken.”

2. Raamroosters zijn duur

“De prijs ligt rond de 150 euro per lopende meter”, weet Gert Broekx ons te vertellen. “Dit valt goed mee voor een totale woning. Mensen die met natuurlijke ventilatie willen werken, gaan vaak ten rade bij de raamfabrikant. Hier krijgen ze jammer genoeg nog regelmatig het advies om geen raamroosters te voorzien en gewoon de EPB-boete te betalen omdat die minder zou bedragen dan de aankoopprijs van raamroosters. Op die manier worden raamroosters als duur verkocht in de winkel en worden mensen foutief geadviseerd. Meestal klopt het niet dat de boete lager ligt dan de kostprijs van ventilatieroosters en bovendien is een gezond binnenklimaat erg belangrijk.”

3. Raamroosters laten lawaai van buiten door

“Ze laten in beperkte mate lawaai door, maar hier zijn oplossingen voor. Je hebt akoestisch dempende raamroosters. Daar zit een geluidsdemper of isolatie in die het geluid dat binnenkomt dempt. Deze raamroosters zijn geschikt voor langs een drukke weg of een spoorweg”, adviseert Gert Broekx.

4. Raamroosters laten insecten binnen

“De raamroosters die toegelaten zijn binnen de EPB-regelgeving zijn genormeerd en zijn zodanig voorzien van een insectenwering dat deze beestjes niet binnen kunnen”, legt Gert Broekx uit. “Natuurlijk is de insectenwering niet 100% effectief waardoor heel kleine beestjes toch naar binnen kunnen.”

5. Raamroosters laten water binnen

“Goede raamroosters zijn zodanig ontworpen dat er in normale omstandigheden geen water binnen kan. Ze voldoen aan strenge wettelijke eisen qua waterdichtheid. Een openstaand raam of een kipraam kan die garantie niet bieden”, aldus Gert Broekx.

6. Raamroosters zijn niet mooi

“Dat hoor je vaak”, vertelt Gert Broekx. “Toch bestaan er veel verschillen onder de raamroosters op de markt. Zo heb je er die je boven een raam kan plaatsen zodat het rooster een beetje of zelfs helemaal achter het metselwerk verscholen zit. Die vallen het minst op. Een andere mogelijkheid is om het raamrooster in je rolluikkast te plaatsen. Ook dan valt het minder op. Bovendien zijn de roosters in allerlei kleuren en maten beschikbaar.”

7. Raamroosters verknoeien de isolatie

“Dat klopt ergens wel”, beaamt Gert Broekx. “Je woning is luchtdicht afgewerkt dan moet een raamrooster weer lucht binnen laten. Maar dat geldt nu eenmaal voor alle ventilatiesystemen. Hoe beter je isoleert, hoe luchtdichter je bouwt en hoe belangrijker het wordt om te ventileren. Dat kan je alleen maar door zo’n rooster of een mechanisch ventilatiesysteem te voorzien.”

“Het is een feit dat ventileren energie kost”, bevestigt Yves Lambert. “Al blijft dat nu met de huidige energiezuinige ventilatiesystemen binnen de perken. Zeg nu zelf, wat is belangrijker? Energie besparen of je gezondheid en die van je kinderen?”

Opgelet: juiste plaatsing is belangrijk

“Wij merken dat er regelmatig nog fouten gemaakt worden bij het plaatsen van raamroosters”, vertelt Gert Broekx. “Voorzie enkel raamroosters in droge ruimtes waar lucht aangevoerd moet worden en dus nooit in natte ruimtes zoals je keuken, badkamer of toilet. Hier moet de vuile lucht net afgevoerd worden. Om tochthinder te vermijden, mag je trouwens nooit raamroosters tegenover elkaar plaatsen in dezelfde ruimte.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Met deze ventilatie-unit bespaar je plaats én energie
Met deze ventilatie-unit bespaar je plaats én energie

Onder het motto "Less is more" introduceert ventilatiefabrikant Zehnder de ComfoAir Flex, een compacte balansventilatie-unit die aan het plafond kan worden ...

Lees meer
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Wil je energiezuinig bouwen? Dan moet je vooral luchtdicht bouwen
Wil je energiezuinig bouwen? Dan moet je vooral luchtdicht bouwen

Wie tegenwoordig een huis bouwt of verbouwt, moet voldoen aan een paar criteria. Denk aan het E-peil met strenge isolatie-, ventilatie- en energienormen....

Lees meer
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten?
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten?

Schuiframen geven veel licht en zorgen voor een open gevoel in je woning. Maar wist je dat er verschillende systemen bestaan? Waar moet je allemaal op...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken