Een keukenkraan kiezen? “Dat doe je niet in 1-2-3”

90 keer! Zo vaak draaien we onze keukenkraan op een dag open en dicht. Het is dan ook een van de belangrijkste elementen in elke keuken. Gelukkig weet Steven Van Tichelen, managing director van Quooker, waar je op moet letten bij het kiezen van een kraan.

Wat is handig en wat niet?

“Ga niet te snel over de keuze van je keukenkraan”, waarschuwt Steven Van Tichelen. “Ik snap dat dit meestal op het einde van de keuken komt en niet belangrijk lijkt, maar dat is het wel. Zoek zelf uit welke types van kranen er bestaan en met welke functionaliteiten. Zo kan je voor jezelf opmaken wat je wel handig lijkt en wat niet. Stel ook zeker deze vragen aan je keukenbouwer. Zij kunnen info geven over wat echt een meerwaarde kan betekenen en wat voor jouw specifieke situatie het beste is.”

“Geef je keuken ook zeker een extra accent mee”, tipt Van Tichelen. “Je kraan is het meest gebruikte item in de keuken. Meer dan welk toestel ook. Dus je kan maar beter een mooi exemplaar kiezen dat perfect in je keuken past. Zo zul je er alleen maar meer van genieten.”

De kraan als extra keukentoestel

Quooker pakte als eerste uit met het concept van de kokendwaterkraan. En ondertussen vinden ook kranen met bruisend en gefilterd water hun weg naar de particuliere keuken. “Mensen zijn op zoek naar multifunctionele kranen die een toegevoegde waarde bieden in de keuken. Een extra toestel als het ware. Veel mensen zeggen ons dat hun twee favoriete toestellen in de keuken hun stoomoven en kokendwaterkraan zijn. En dan niet enkel voor kokend en drinkbaar water maar ook met betrekking tot de warmwatervoorziening. Zo’n kraan kan ook voor het lang wachten op warm water een goede oplossing zijn die waterbesparend en energiezuinig is. En dat merken mensen meteen.”

De finishing touch van je keuken

Steven merkt ook dat een keukenkraan esthetisch steeds belangrijker wordt. “We zien onze kraan meer en meer als de finishing touch in een mooie keuken. Daar proberen wij met een elegant design en verschillende uitvoeringen een antwoord op te geven. Onze zwarte kranen doen het bijvoorbeeld heel goed omdat ze perfect inspelen op de huidige interieurtrends. En hoewel het multifunctionele kranen zijn, zijn ze niet lomp of zwaar. Dus die combinatie van functionaliteit en design blijft sterk aanwezig.”

Een absolute must

De technologie van kokend, bruisend en gefilterd water is geen leuk extraatje, maar een absolute must voor een moderne keuken, vindt Van Tichelen. “We willen steeds meer comfort en gebruiksgemak. Snel kokend water voor je thee of snel even een glas fris en bruisend water nemen. Het kan vandaag allemaal. Je moet ook niet meer wachten tot het water kookt voor je pasta, de waterkoker bovenhalen of met flessen water zeulen. En je zou verbaasd zijn hoeveel mensen nu nog lang op warm water wachten en dat normaal vinden. En dat in deze tijden van dure energie en het tegengaan van waterverspilling.”

Kindveilig

Of zo’n kokendwaterkraan niet gevaarlijk is? Allesbehalve, verduidelijkt Steven. “Onze Quooker heeft een kindveilige bedieningsknop. Die moet je eerst twee keer indrukken en vervolgens draaien. Pas daarna stroomt er kokend water uit de kraan. Door die tegennatuurlijke druk-draai-beweging zit je safe bij jonge, onderzoekende kinderen. Bovendien heeft de knop een lichtring die bij het tappen gaat gloeien. Zo weet je als gebruiker dat er kokend water uit zal komen.” Ook voor verbrandingsgevaar door een hete kraan hoef je niet te vrezen. “Bij alle modellen is de uitloop goed geïsoleerd. In de kraan zelf zit een aparte aanvoer van warm en koud water. Kokend water wordt aangevoerd via een andere slang. Zo kan je direct na het nemen van kokend water ook koud water nemen en daar je handen onder houden.”

Gemiddeld 1.500 euro

Een degelijke basiskraan koop je al voor gemiddeld 200 euro. “Voor een Quooker-systeem betaal je gemiddeld 1.500 euro, inclusief 21 % btw”, zegt Van Tichelen. “Dat kan iets goedkoper of duurder zijn naargelang de afwerking van de kraan en het type boiler, maar dit bedrag is een goede richtprijs. Voor het systeem met drinkwater moet je rekenen op een meerprijs van 1.200 euro, incl. btw. Dit is inderdaad een investering maar je zal hiermee besparen op energie, minder water verspillen en minder uitgeven aan flessen drinkwater.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Dovy pakt uit met nieuwe keukentrends
Dovy pakt uit met nieuwe keukentrends

De Raya, Rigata en de Deli. Die namen zeggen je weinig of niets? Niet verwonderlijk, want het zijn de gloednieuwe namen van 3 nieuwe keukenmodellen in het...

Lees meer
Spot de laatste trends en grootste kortingen op Batibouw 2023!
Spot de laatste trends en grootste kortingen op Batibouw 2023!

Aangezien Batibouw de grootste bouwbeurs is van België, is het een niet te missen beurs voor iedereen die (ver)bouwplannen heeft. Ook degenen die toe zijn...

Lees meer
De show stelen in jouw keuken? Met deze oplossingen creëer je het perfecte podium
De show stelen in jouw keuken? Met deze oplossingen creëer je het perfecte podium

De keuken is dé plek waar je samen met familie en vrienden geniet van bijzondere momenten. Het is jouw toneel waar jij in de potten en pannen roert. En die ...

Lees meer
Last van kalk? Investeer in een slimme waterverzachter
Last van kalk? Investeer in een slimme waterverzachter

Geld én energie besparen, toestellen die langer meegaan, de smaak van lekker kraantjeswater en zo veel meer. Maak voorgoed komaf met hard water en...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken