In een tiny house, al dan niet op wielen, leef je in alle comfort op een oppervlakte van maximum 50 m2.
Kleine huisjes: de naam zegt het zelf al. In een tiny house woon je erg klein, op een oppervlakte van maximum 50 m2. Toch is alle wooncomfort erin aanwezig. Het concept komt overgewaaid vanuit Amerika. Daar zijn de tiny houses erg in trek bij mensen die geen huis willen of kunnen kopen of zich niet willen vestigen op één plaats. De meeste tiny houses hebben er dan ook wielen, zodat de bewoners zich makkelijk kunnen verplaatsen.
Lage bouwkost
Ook in ons land kunnen deze kleine huizen steeds meer mensen bekoren. Doordat de oppervlakte van zo’n tiny house erg beperkt is, ligt ook de bouwkost ervan aan de lage kant. Voor 30.000 à 40.000 euro kan je er al eentje aanschaffen. Een peulschil in vergelijking met zelf een woning laten bouwen of er een kant- en-klaar kopen. De prijs van een tiny house wordt bepaald door de grootte en afwerkingsgraad.
Slim ruimtegebruik
Omwille van de beperkte oppervlakte moet je in een tiny house slim omspringen met elke beschikbare centimeter. Qua technologieën hoeft een tiny house niet onder te doen voor een gewone woning. Je kan er zelfs off-the-grid mee leven als je voorziet in zonnepanelen, regenwater recupereert en een composttoilet gebruikt. Een prima oplossing dus als je je ecologische voetafdruk klein wil houden.
Hoe zit dat juridisch?
In de huidige Belgische wetgeving komen tiny houses niet voor. Het is dan ook nog onduidelijk of zo'n klein huisje gezien wordt als een caravan, bijbouw of woning. Vooraleer je plannen in deze richting koestert, vraag je dus best na bij jouw gemeente of je een tiny house op je grond of in je tuin mag zetten. Omdat de woonoppervlakte in een tiny house kleiner is dan het verplichte aandeel dat de woonwetgeving bepaalt, is het niet evident om er je domicilieadres van te maken.