Je oude verwarmingsketel vervangen? Dit zijn de groene alternatieven

Iedereen die renoveert of eigenaar is van een oudere woning staat vroeg of laat voor de keuze: kies ik opnieuw voor een verwarmingsketel op stookolie of aardgas of zet ik de stap naar hernieuwbare energie? Geen evidente keuze als je weet dat dit een verschil kan betekenen van ettelijke duizenden euro’s. Is het zinvol om je verwarmingsketel al te vervangen? En wat zijn dan de alternatieven? 

Eerst goed isoleren

Uit de nota van De Wever blijkt dat het de bedoeling is om meer elektrisch te gaan verwarmen, bijvoorbeeld met warmtepompen. Voor nieuwbouwwoningen is die keuze logisch. Maar bij renovatie komt het erop aan om eerst je woning goed te isoleren, luchtdicht af te werken en een gecontroleerd ventilatiesysteem te voorzien. Zo daalt je energiebehoefte en kan je op zeer lage temperatuur verwarmen.

Ketel vervangen door warmtepomp

Pas dan wordt het ook interessant om te investeren in een warmtepomp in plaats van je stookolie- of gasketel. Zo’n warmtepomp haalt warmte uit de omgeving en geeft die af in je woning met behulp van een warme bron via een warmtewisselaar of warmteafgiftesysteem (vloer- of wandverwarming, radiatoren, ventiloconvectoren). Zo verwarm je tot 40% energiezuiniger dan met een klassieke verwarming op aardgas of stookolie. Bovendien kan je met een warmtepomp ook sanitair water opwarmen. Dit is zelfs aangewezen als je de installatie optimaal wil laten renderen. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

  • Lucht-luchtwarmtepompen: halen warmte uit de buitenlucht en geven die rechtstreeks af aan de binnenlucht in huis. Dit is de goedkoopste oplossing.
  • Lucht-waterwarmtepompen:  halen warmte uit de buitenlucht en geven die af aan het warmwatercircuit van de vloer- of wandverwarming, radiatoren of ventiloconvectoren.
  • Bodem-water- en water-waterwarmtepompen: halen warmte uit de bodem, grondwater of oppervlaktewater en geven die warmte af aan het circuit van de verwarming. Deze geothermische warmtepompen zijn het meest efficiënt, maar ook het duurst. Reken op een startprijs vanaf 19.000 euro.

Biomassa als alternatief

Een andere optie is verwarmen op biomassa. Dit is een verzamelnaam voor alle hernieuwbare brandstoffen van plantaardige (of dierlijke) afkomst: houtblokken, houtpellets, granen, koolzaad, zonnebloempitten,… Handig bij renovaties is dat een centrale verwarming op pellets bijvoorbeeld op exact dezelfde wijze werkt als een installatie op gas of stookolie.

Je kan dus probleemloos je bestaande ketel vervangen door een ketel op pellets zonder dat je leidingen moeten aangepast worden. Wel vergt zo’n ketel een grotere investering dan een traditionele ketel op gas of stookolie. Reken op 10.000 à 15.000 euro, inclusief opslag en installatiekosten. Hou er ook rekening mee dat je een opslagruimte moet voorzien. Heb je daar geen plaats voor? Dan kan je ook een ondergrondse tank laten plaatsen.

Aansluiten op een warmtenet

Misschien nog niet zo bekend, maar zeker een alternatief voor fossiele brandstoffen is je woning aansluiten op een warmtenet. Dit kan je zien als een ondergrondse circulatieleiding, die aangesloten is op een warmtebron, bijvoorbeeld een warmtecentrale of een grote fabriek met veel restwarmte. Daarop kunnen woningen, bedrijven, appartementen, scholen, ziekenhuizen en zelfs hele steden worden aangesloten voor verwarming én warm water.

Zo’n warmtenet biedt heel wat voordelen, want je profiteert altijd van duurzame energie zonder dat er werken moeten gebeuren aan je huis voor onderhoud of vervanging. Bovendien heb je geen klassieke cv-ketel meer nodig en bespaar je ook ruimte in huis. Een compact aftakstation vervangt je cv-ketel en warmwaterboiler. Net zoals bij een klassieke centrale verwarming kan je met een thermostaat de temperatuur instellen per ruimte. Wil je weten of je in de toekomst kan aansluiten op een warmtenet? Op de Warmtekaart kan je dit eenvoudig checken.

Alternatieven op langere termijn
Het is nu misschien nog toekomstmuziek, maar het wijdvertakte gasnet in Vlaanderen kan een troef zijn als we in de toekomst overstappen van fossiel gas naar milieuvriendelijke oplossingen zoals biogas, waterstof of synthetisch gas. Andere duurzame gassen kunnen eenvoudig opgeslagen worden en getransporteerd via het bestaande aardgasnetwerk.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken