Verwarming bij renovatie: welke verwarmingsmethode kies jij?

Een oude verwarmingsketel is een grote energieverslinder. Een nieuwe ketel is milieuvriendelijker en biedt meer comfort. Er zijn heel wat alternatieven op de markt die je stookkosten drastisch kunnen terugdringen. Maar welke verwarming moet je kiezen bij renovatie? Wij zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij.

De eerste keuze die je moet maken, is met welke energiebron je wil verwarmen. Stookolie, aardgas, propaan, elektriciteit of pellets? Of een combinatie hiervan? Wij helpen je met je keuze. 

1. Condensatieketel

Een verwarmingsketel gaat ongeveer 15 jaar mee. Is je ketel aan vervanging toe? Dan kan je die eenvoudig vervangen door een nieuwe condensatieketel op stookolie of aardgas. Dit type ketel kan in tegenstelling tot lagetemperatuurketels meer warmte vrijmaken, waardoor je minder brandstof nodig hebt en bespaart op je energiefactuur. Opgelet: voor een condensatieketel heb je een aangepaste rookafvoer nodig: een dubbelwandige buis die voldoet aan de NBN B 61-002-norm.

2. Pellet- of biomassaketel

Een ander alternatief is een pellet- of biomassaketel. Een pelletketel verwarmt op pellets. Een biomassaketel is vergelijkbaar: als brandstof kan je niet enkel pellets gebruiken, maar ook houtblokken of houtsnippers. Een cv-ketel op biomassa of pellets werkt op dezelfde manier als een standaardverwarmingsinstallatie, maar het gebruik van organische brandstoffen maakt het verschil. Je sluit een pellet- of biomassaketel makkelijk aan op je bestaand cv-net. Dit systeem haalt een hoog rendement en is ecologisch verantwoord. De nadelen zijn de hoge investeringskost en het feit dat je een grote opslagruimte nodig hebt. Je investeert ook meer tijd met het bijvullen.

3. Warmtepomp

Een warmtepomp is ook een duurzaam alternatief als je het combineert met PV-panelen. Je hebt elektriciteit nodig om de compressor aan te drijven. Met PV-panelen op je dak wek je zelf de elektriciteit voor je warmtepomp op. Voor de rest maakt een warmtepomp gebruik van de warmte uit water, de bodem of lucht. Er bestaan dus verschillende soorten:

  • Lucht-luchtwarmtepomp: de prijsvriendelijkste oplossing
  • Lucht-waterwarmtepomp: deze behaalt al een hoger rendement
  • Grond-waterwarmtepomp (geothermisch): het meest efficiënt, maar ook het duurst

Wist je dat er ook gaswarmtepompen bestaan? Deze wordt aangestuurd door een gasbrander. Een warmtepomp heeft enkel zin in een degelijk geïsoleerde woning. Combineer het met een afgiftesysteem op lage temperatuur zoals vloer- of wandverwarming of met overgedimensioneerde radiatoren of convectoren.

4. Hybride-installatie

Wil je nog niet volledig overstappen op een warmtepomp? Of is je woning (nog) niet voldoende geïsoleerd? Dan kan je kiezen voor een hybride-opstelling: een condensatieketel in combinatie met een lucht-waterwarmtepomp. De twee systemen zorgen samen voor het verwarmen van je woning en het sanitaire water: kan de warmtepomp niet voldoende warmte halen uit de buitenlucht, dan springt je ketel bij. Je kan ook verwarmen op de energiebron die op dat moment het goedkoopst is. Is gas goedkoper dan elektriciteit dan zal je condensatieketel het overnemen.

5. Aansluiten op een warmtenet

Een warmtenet is een ondergrondse circulatieleiding die aangesloten is op een warmtebron. Denk maar aan een warmtecentrale of een grote fabriek met veel restwarmte. Woningen of appartementen kunnen hierop aansluiten voor verwarming én warm water. Kan je in de buurt of in de toekomst aansluiten op een warmtenet? Dan geniet je van duurzame energie en heb je geen klassieke verwarmingsketel meer nodig.

6. Combinatie

Je kan meerdere technieken combineren. Denk maar aan een cv-ketel in combinatie met een zonneboiler of warmtepomp. Of PV-panelen in combinatie met een warmtepomp. Heb je niet voldoende budget voor een dubbele investering? Dan kan je bijvoorbeeld eerst PV-panelen plaatsen en achteraf nog overschakelen van een condensatieketel naar een warmtepomp.

Je beschikbaar budget en je comfortwensen zullen een grote rol spelen in je keuze. Ook het onderhoud en gebruiksgemak bepalen mee je keuze. Denk niet alleen aan de kostprijs van de installatie, maar hou ook rekening met de onderhoudskosten en de prijs van de energiebron zelf.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Verplicht renoveren van label F naar D of beter? Met een hybride warmtepomp verduurzaam je je woning
Verplicht renoveren van label F naar D of beter? Met een hybride warmtepomp verduurzaam je je woning

Wie sinds 2023 een woning met een slecht EPC-label koopt, moet die binnen de vijf jaar energetisch renoveren tot een label D of beter. Met een hybride...

Lees meer
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp en welke soorten zijn er?
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp en welke soorten zijn er?

Besparen op je energiefactuur en je woning duurzaam verwarmen blijven hot topics. Een hybride verwarmingssysteem is daarvoor dé geknipte oplossing. Lees...

Lees meer
Kiest u voor een doucherenovatie of een volledige badkamerrenovatie?
Kiest u voor een doucherenovatie of een volledige badkamerrenovatie?

Heeft uw bad of douche betere tijden gekend? En wilt u uw badkamer in zijn geheel opfrissen of enkel een doucherenovatie laten uitvoeren? Wij zetten...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken